Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

2004 után újra Portugál kupát nyerhet a Benfica – Előzetes

A bajnokságot és az Európa Ligát elvesztő Benfica, ezúttal a portugál kupa megnyerésével vigasztalhatja magát, ha természetesen képes lesz felülkerekedni döntőbeli ellenfelén, a Guimaraes csapatán.

Az idei szezon utolsó lehetősége ez a Benfica alakulatának számára, hogy ne üres kézzel búcsúztassák a 2012/13-as szezont. Négy kupáért is harcban álltak és végül mindegyiket elbukták, a portugál kupát leszámítva, amiért most kell megküzdenie a gárdának. Először a Ligakupát, másodszor a bajnokságot és végül, de nem utolsó sorban az Európa Ligát is elvesztette a Jorge Jesus által vezényelt egyesület. Most már tényleg nyerniük kell, ha nem akarnak „fekete nyarat”.

Fájdalmasan ért véget a szezon a „pirosaknak”, hiszen három kupa is ott landolhatott volna a Benfica vitrinjében, ám sajnos a szerencse nem őket kedvezte. A bajnokságot az utolsó percekben veszítették el, méghozzá a bajnok Fc Porto együttese ellen, akik a 92. percben szerezték meg a győztes és a bajnoki címet érő találatot. A mérkőzés után még nem volt annyira vészes a helyzet, hiszen a lisszaboniakra még az Európa Liga fináléja is várt, ahol végül szintén ők maradtak alul, méghozzá a Chelsea ellen.

Bár lehet, hogy szomorú napokat élnek át a Benfica háza táján most nem szabad az elvesztett címekre gondolni, hiszen egy kupa még meglehet, azonban ha ezt is oda adják az ellenfélnek, akkor ténylegesen is lesz miért szomorkodni. Ugyanakkor a serleg, nem csak rajtuk áll vagy bukik, hanem a Vitória de Guimaraes alakulatán is, akik előreláthatólag nem fogják könnyen adni a bőrüket, küzdeni fognak ízig-vérig.

Ám nem lesz könnyű dolguk a fehér- feketéknek, ugyanis egy 24-szeres Portugál kupa bajnokkal kell farkasszemet nézniük, akik 2004 óta viszont egyszer sem tudták elhódítani a trófeát, sőt 2005 óta még a döntő közelébe sem kerültek. A mérkőzés mindkét csapat számára jó lehetőség, hogy ne kupa nélkül búcsúzzanak a szezontól. Talán- talán a Guimaraes együttesét jobban tüzeli a trófea megnyerése, hiszen még egyetlen egyszer sem tudták kiharcolni a kupát, pedig volt rá alkalmuk. Legutóbb a 2011-es idény végén volt rá lehetősége a Rui Vitória révén irányított együttesnek a kupa megnyerésére, azonban az ellenfél az Fc Porto volt, akik 6-2-re ütötték ki a „hódítókat”.

A Benfica 2005 után újra a Portugál döntőjében van, kérdés, hogy képesek lesznek-e felülkerekedni az ellenfelükön? Rekord számú Portugál kupával rendelkeznek a „sasok”, szám szerint 24-szer emelhették magasba a portugál kupa dicsőséges serlegét.

Az 1998-as esztendőig visszatekintve a két együttes mindössze 38-szor játszott egymás ellen, ebből 27-szer a Benfica, 7-szer a Guimaraes győzedelmeskedett illetve négy olyan alkalom volt, amikor nem sikerült eldönteni a mérkőzést egyik félnek sem. Ha pontosak az adatok, akkor a vasárnapi összecsapás lehet a 39. egymás elleni mérkőzésük 1998. október 4-étől számítva.

Kimondottan olyan mérkőzés lesz, ahol a kiscsapat a mérkőzés végére nagy csapattá válhat, ha együttes erővel mindent beleadva fognak játszani, a Portugál kupa királyaival.

Mi egyik csapatnak sem szurkolunk, sokkal inkább egy jó, kiélezett mérkőzést szeretnénk látni, kevés szabálytalansággal, sok góllal és inkább a futball beszéljen, mint sem a bíró.

Egy biztos: A papírforma Benfica sikert mutat, azonban nem egyszer ette már meg a kishal a nagyhalat, miért ne ehetné meg most is?

Várható kezdőcsapatok:

Benfica: Moraes; Almeida, Luisao, Garay, Pereira, Salvio, Matic, Gaitan, Perez, John, Lima.

Guimaraes: Douglas; Goncalves, Addy, Oliveira, N’Diaye, Rodriguez, Barrientos, Andre Andre, Dinis, Balde, Soudani.

A mérkőzés május 26.-án 18 óra 15 perckor kerül lejátszásra a Nacional stadionban.

Lakatos Miklós