Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: Újra BL-ben a Lyon; Mégis búcsúzott a Troyes

A 38. forduló végeztével, azaz a szezon lezárásával minden, eddig megválaszolatlannak maradt kérdésre fény derült. A Lyon-ra még tegnap este is fontos teendő várt, hiszen be kellett biztosítania dobogós pozícióját. Lent se volt sokkal unalmasabb, hiszen még nem volt eldöntött, hogy kicsatlakozik a már kiesett Nancyhoz, és Bresthez. Következzen a 2012/13-as szezon utolsó Ligue 1 összefoglalója!

2013. május 26. Vasárnap (a sportszerűség jegyében az összes találkozó pontban 21:00-kor kezdődött)
Lorient – Paris Saint-Germain 1-3
Gólszerzők: Le Lan (84. perc), illetve Ibrahimovic (51.), Gameiro (63., 65.)
Mint utólag kiderült nem hiába volt David Beckham múltkori színpadias búcsúzkodása a Parc de Princess népe előtt, ugyanis az utolsó fordulóra már nem nevezte a visszavonuló angol klasszist Carlo Ancelotti vezetőedző. Természetesen Becks néékül is futott a szekere, a szezon végére leeresztő Lorient ellen, a párizsiaknak.
A mérkőzésen egyébként lehetőséget kapott két tartalékos kapus is: a fiatal Areola kezdőként, majd helyette bejött a veterán Le Crom, aki szűk 20 perc alatt ki is állíttatta magát.
Csak mellékesen, a bajnoki elsőség után, egy PSG játékosé lett a gólkirályi cím is, mégpedig Zlatan Ibrahimovic-é, aki a Lorient ellen megszerezte az áhított 30. találatát is. A Lavezzi sérülése miatt, már az első félidőben beálló Gameiro duplázni tudott, és így második helyen végzett a házi góllövőlistán.

Olympique Marseille – Stade Reims 0-0
A Marseille nyugodtszívvel adhatta le döntetlenre utolsó fellépését, ugyanis az ezüstérem már biztosítva volt. Az újonc Reims-nek szintén nem volt miért izgulnia, így a „barátságos” 0-0 után maximum a Vélodrome-ba kilátogató szurkolók elégedethetlenkedhettek.

Olympique Lyon – Stade Rennes 2-0
Gólszerzők: Lopez (23. perc-büntetőből), Grenier (69.)
Sikerült. Saját kezébe vette a sorsát a Lyon gárdája, amely ha nem is játszott végig fölényben a vendég Rennes ellen, célfutballja meghozta az eredményét. A kétgólos győzelemmel a hazaiak újra dobogón végeztek, így egy éves kihagyás után újra ott vannak a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Lille OSC – St. Étienne 1-1
Gólszerzők: S. Kalou (42. perc), illetve Hamouma (59.)
A 38. játéknap rangadóján egyik félnek sem jó döntetlen született. Mert így nemhogy egyaránt lemaradtak a dobogóról, de még a negyedik hely, és az Európa Liga indulás sem jött össze. Sem a nagyon is támadófelfogásban játszó, de meglehetősen pontatlan Lille-nek, sem a néhol a szerencsével is jó viszonyban lévő St. Étienne-nek. A LOSC teljesítményét tovább degradálja, hogy a vendég Guilavogui kiállítása miatt a 67. perctől még ember előnyben is volt, mégsem tudott élni a helyzettel.

Ajaccio – OGC Nice 0-2
Gólszerzők: Cvitanich (50. perc), Bautheac (77.)
Lendületes támadójátékának köszönhetően nyert a Nice Korzikán, és teljesen megérdemelten, egy erőn felül teljesített évad után, a negyedik helyen végzett, a Claude Puel vezette kiscsapat. A vendégek legfényesebb csillaga, az argentin-horvát Darío Cvitanich egyetlen tegnapi góljával megszerezte a góllövőlista második helyét. Kíváncsian várjuk, hogy ezután se kap majd válogatottmeghívót a csatár, vagy most már sorban állnak majd, a korábbi Ajax játékosért?

Toulouse – Montpelliér 2-0
Gólszerző: Ben Yedder (5., 11. perc)
A gall U21-es válogatottat kinövő Wissam Ben Yedder duplájával tette fel az i-re a pontot, a címvédő Montpelliér gárdája. A tavalyi bajnok vendégek, minden idők talán leggyengébb eredményét produkálták, abból a szempontból, hogy bajnokcsapat a következő idényben még sosem végzett ennyire mélyen a tabellán. A Montpelliér idénybeli 16. vereségével csak a 9. helyen zárt a Ligue 1-ben.

Girondins Bordeaux – Évian TG 2-1
Gólszerzők: Diabaté (5.-büntetőből, 34. perc), illetve Sagbo (45.-büntetőből)
Ugyan a pocsék szezont már nem képes megmenteni a Bordeaux, de a tegnap esti győzelem egyrészt jó jelnek is felfogható, a szintén Évian ellen játszandó, pénteki kupadöntő előtt. Másrészt az így elért hetedik helynél idén egyszer sem volt feljebb a tabellán a Girondins. Az Évian már korábban kiharcolta a bennmaradást, ám a riválisok pontszerzései miatt végül az utolsó, még éppen bennmaradó, 17. pozícióban zárt.

Bastia – Sochaux 0-0
A Bastianak már teljesen mindegy volt a végeredmény, ám a vendég Sochaux-nak szüksége volt legalább egy pontra, hogy ne kelljen hátra figyelnie, a Troyes-ra. Nos végül testvéries elosztásra került sor, a pontok terén. A nem is olyan eseménytelen, néhol harapós találkozón ha gólok nem is, de Bastia fölény, és öt sárgalap is született.

Valenciennes – Troyes 2-1
Gólszerzők: Jarjat (67. perc-öngól), Pujol (88.), illetve Nivet (12.)
Hiába való volt végül a Troyes nagy szezonvégi feltámadása, pedig az újonc még vezetett is, a rutinos támadó, Benajmin Nivet góljával. Azonban egy szerencsétlen öngól, és a jó nevű Pujol találatával végül a Valenciennes győzedelmeskedett. Bár utólag kiderült, hogy akár nyerhetett is volna a Troyes, az is kevésnek bizonyult volna, hiszen a Sochaux-nak összejött a pontszerzés Korzikán.

Stade Brest – Nancy 1-2
Gólszerzők: Benschop (90. perc), illetve Puygrenier (10., 30.)
A becsület győzelem se jött össze a hazai Brestnek, amely így tizenegy zsinórban elszenvedett vereséggel, tökutolsóként búcsúzott. A Nancy kiesése is biztos volt már, de legalább szépen köszönt el az élvonaltól, a Zenitet is megjárt Sébastien Puygrenier duplájával.

A bajnokság végeredménye:1. PSG 83 pont, 2. OM 71 pont, 3. OL 67 pont, 4. Nice 64 pont, 5. St. Étienne 63 pont, 6. Lille 62 pont, 7. Bordeaux 55 pont, 8. Lorient 53 pont, 9. Montpelliér 52 pont, 10. Toulouse 51 pont, 11. Valenciennes 48 pont, 12. Bastia 47 pont, 13. Rennes 46 pont, 14. Reims 43 pont, 15. Ajaccio 42 pont, 16. Sochaux 41 pont, 17. Évian 40 pont, 18. Nancy 38 pont, 19. Troyes 37 pont, 20. Brest 29 pont.

Balogh József