Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Lanzafame bajban

Vádemelési szintre jutott az olaszországi fogadási botrány újabb szakasza, amelyben a Bari is érdekelt. A 2008 és 2010 közötti meccsekről van szó, amelyeken Davide Lanzafame is szerepelt. Az olasz légiós jelenleg Kispesten futballozik, és amennyiben hivatalosan is megerősítik az olasz hatóságok az érintettségét, úgy a kispestiek ellenfelei óvással élhetnek jogosulatlan szereplés miatt.

Az olasz repubblica.it kiemeli cikkében, hogy összesen 24 labdarúgó ellen emeltek vádat eredmények befolyásolása miatt. A Bari körül kirobbant bundabotrány egyik vádlottja Lanzafame, aki Kispestre szerződésekor kijelentette, hogy semmilyen hatósági eljárás nincs folyamatban ellene.

A vád szerint 2008 és 2010 között négy találkozót csaltak el a Serie B-ben, illetve a Serie A-ban.

A Serie B-s találkozók közül a 2008 májusi Bari – Treviso (0-1), és az egy évvel későbbi Salernitarna – Bari (3-2), míg a Serie A-ban a 2011 áprilisi Bari – Sampdoria (0-1) és a Palermo – Bari (2-1) összecsapással kapcsolatban merült fel a befolyásolás gyanúja. A Serie B-s összecsapások idején Antonio Conte, a Juventus korábbi játékosa, jelenlegi trénere ült a Bari kispadján.  Conte korábbi segítője, Cristian Stellini ellen is vádat emeltek. A szakember Conte eltiltásakor mondott le másodedzői posztjáról.

Az olasz portál szerint három labdarúgó tett részletes beismerő vallomást, Lanzafame nincs köztük. A repubblica.it közölte annak a huszonnégy játékosnak a listáját, akik ellen vádat emeltek az olasz hatóságok: Jean-Francois Gillet, Cristian Stellini, Marco Esposito, Andrea Masiello, Marco Rossi, Ivan Rajcic, Vincenzo Santoruvo, Davide Lanzafame, Nicola Belmonte, Nicola Strambelli, Massimo Bonanni, Massimo Ganci, Vitangelo Spadavecchia, William Pianu, Vitali Kutuzov, Nicola Santoni, Alessandro Parisi, Daniele De Vezze, Gianluca Galasso, Simone Bonomi, Francesco Caputo, Corrado Mario Colombo, Raffaele Bianco, Mark Edusei, Stefano Guberti és Luca Fusco.

Az MLSZ részéről Dinnyés Márton, a sajtóosztály munkatársa reagált: „Egyelőre csak sajtóhírről van szó. Várjuk a hivatalos értesítést az ügy jelenlegi állásáról. Annál is inkább, mert szövetségünk már az átigazoláskor kapcsolatba lépett az olasz szövetséggel, illetve a hatóságokkal, és tájékoztatást kért a Davide Lanzafamével kapcsolatos hírekre vonatkozóan. Ha a sajtóértesülések megfelelnek a valóságnak, akkor a légiós nem vehet részt az MLSZ versenyrendszerében.”

Igen ám, de ha hivatalos értesítést kap a szövetség a vádemelésről, akkor mi történik? Ez az értesítés óvási lavinát is elindíthat jogosulatlan szereplés miatt.

Gavalovits Sándor