Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Egy mérkőzésre van a Bayern a triplázástól – Német Kupa, döntő, beharangozó

Holnap este indul útjára a labda Németországban az utolsó tétmérkőzésen, ami a hazai kupa fináléja lesz. A döntőben a Bayern München méri össze erejét a szebb napokat látott Stuttgart csapatával. A bajorok szempontjából a triplázás a tét a kupagyőzelem mellett, míg a svábok az esélytelenek nyugalmával várják a mérkőzést.

A kupa fináléját 1985 óta hagyományosan Berlinben rendezik. A kupa elődjét 1935-ben hívták életre, majd a második világháború miatt tíz évig szünetelt a sorozat. Ezt követően hívta életre a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) ismét 1953-ban. A kupa történetében a legtöbb döntőt a Bayern München játszotta, szám szerint 18-at, ezek közül 15-ször végül a müncheniek emelhették magasba a trófeát. Tavaly is résztvevői voltak a sorozat utolsó mérkőzésének, ám akkor a Borussia Dortmund 5:2-re legyőzte őket. A Stuttgart összesen 4 alkalommal szerepelt a fináléban, amiből háromszor sikerült is győzniük. Legutóbb 2007-ben a Nürnberg ellen játszottak döntőt, ahol végül hosszabbítást követően alulmaradtak, utolsó kupagyőzelmükig egészen 1997-ig kell visszamennünk az időben.

Ha a két csapat szezonban mutatott formája alapján kell ítélkeznünk, akkor egyértelműen a Bayern a találkozó esélyese. A Bundesligában rekordidő alatt biztosították be első helyüket, összesen egy vereséget szenvedtek 34 játéknap alatt. A Stuttgart a tabella 12. helyén zárt, így a döntőbe jutás egyfajta gyógyírt jelentett számukra, hiszen biztos Európa Liga indulónak vallhatják magukat. A bajorok győzelmük esetén triplázásnak örülhetnek, hiszen a múlt heti BL döntőben 2:1-re felülmúlták a Dortmundot. Nagy a magabiztosság a klub háza táján, hiszen korábban olyan nyilatkozatok is napvilágot láttak, hogy a Bayern akkor is megnyerné a trófeát, ha játékosai alkoholos befolyásoltság alatt állnának. Két hiányzójuk biztosan lesz a sérülteken kívül, hiszen Dante és Luiz Gustavo szerepel a brazilok Konföderációs Kupára nevezett keretében, és szombaton délután már Brazíliában kell jelentkezniük. Volt is ebből kisebb vita a Bayern és a FIFA között, ám végül nem mertek szembe menni a szövetség akaratával, hiszen ha nem engedték volna el játékosaikat, az eredménytől függetlenül a sváboké lett volna a kupa.

Stuttgartban viszont egy gyenge szezon ajándéka lenne a kupa, bár tisztában vannak vele, hogy nem ők a mérkőzés esélyesei. Edzőjük, Bruno Labbadia is kijelentette: csak akkor van esélyük a bajorok ellen, ha nagyon rossz napot fognak ki játékosaik. Arthur Boka ugyanakkor úgy véli, igenis van esélyük a kupa elhódítására. „A Bayern az első számú esélyes, ám nem fogunk feltartott kézzel pályára lépni. Meg kell akadályoznunk, hogy saját játékukat játszhassák. Példaként lebeghet előttünk a BL döntőben a Dortmund első félidőben mutatott játéka. Az is előnyünkre válhat, hogy az esélytelenek nyugalmával készülhetünk. A labdarúgásban minden lehetséges. Semmit sem veszíthetünk, mi csak nyerhetünk ezen a mérkőzésen. Képesek vagyunk a meglepetésre.”

A kupában a két csapat eddig kilencszer találkozott, és meglepő bajor fölény tapasztalható: 8 győzelem, 1 vereség a mérleg szempontjukból.

A két csapat útja a döntőig:
Regensburg – Bayern 0:4        Falkensee – Stuttgart 0:5
Bayern – Kaiserslautern 4:0    Stuttgart – St. Pauli 3:0
Augsburg – Bayern 0:2           Stuttgart – Köln 2:1
Bayern – Dortmund 1:0          Stuttgart – Bochum 2:0
Bayern – Wolfsburg 6:1          Stuttgart – Freiburg 2:1

Német Kupa, döntő
2013. június 1., szombat

Bayern München – VfB Stuttgart 20.00
Helyszín: Berlin

Móra Tamás