Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Francia kupa: Az esélyesebb nyerte a döntőt

Pénteken este rendezték a francia kupa, azaz a Coupé de France 2012/13-as kiírásának döntőjét. A fináléban a bajnokságot igencsak elszúró Girondins Bordeaux, és az első vonaltól kis híján búcsúzó, de a kupában óriásölő Évian találkozott.

A mérkőzést a Stade France-ban rendezték, nagyjából 70 ezer látogató előtt, azaz teljes körű volt az érdeklődés, az idény utolsó francia klub meccsén. A két együttes pár napja, a Ligue 1 utolsó fordulójában is összecsapott egymással. Akkor, hazai pályán 2-1 nyertek a borvárosiak, sőt a „bajnoki odavágón, még a szezon kezdetén szintén a Bordeaux nyert Évianban is. Úgyhogy a kiscsapatra ma se várt könnyű este, már csak az előjelek alapján se. Bár fontos hozzá tenni, hogy a kiscsapat a kupában már kiejtette az idény üde színfoltját, a Lorient-t, és a Paris Saint-Germaint is!

Ugyan az első félidő sem hozott unalmas játékot, de a várt gólzápor elmaradt. Na jó, persze a találatok tömkelege különben sem volt várható. A két gárda eddigi négy találkozásából kettő is gólnélküli döntetlennel ért véget. A vezetést végül mégis megszerezte a Bordeaux, mégpedig a mali válogatott Cheick Diabaté találatával, a 39. percben. Sőt, a társ házigólkirály támadó még meg is duplázhatta volna az előnyt, nem sokkal a szünet után, azonban Diabaté kihagyott egy jogosan megítélt büntetőt. Ezért jött is a büntetés, és egalizált az Évian, az 51. percben, az elefántcsontparti Yannick Sagbo révén. Ám nem sokáig örülhettek a „vendégek”, ugyanis két perccel később már ismét a Girondins-nál volt az előny: a gall utánpótlás válogatott Henry Saivet vette be a rutinos Bertrand Laquait hálóját. A 70. minutumig kellett várni az Évian újabb egyenlítésére, ekkor a dallamos nevű Brice Dja Djedjé szerzett gólt. A hajrára már mindenki a hosszabbításra készült lelkileg, amikor mégis hőssé vált, a meccs korábbi részeiben a mennyet, és a poklot is megjárt Diabaté: a 25 esztendős mali csatár, a 89. percben talált be ismét, gyakorlatilag megszerezve a győzelmet, és a kupasikert. Ez utóbbiból egyébként ez lett a negyedik, a Bordeaux számára, ráadásul 1987 óta az első.

Coupé de France döntő – 2012/13
Girondins Bordeaux – Évian 3-2 (1-0)
Gólszerzők: Diabaté (39., 89. perc), Saivet (53.), illetve Sagbo (51.), Dja Djedjé (70.)

Balogh József