Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Csehország: Bajnok a Plzen!

Az utolsó körig nyitott volt a kérdés, hogy a november közepe óta éllovas Viktoria Plzen, vagy a rekordbajnok, ám 2010 óta bajnoki cím nélküli Sparta Praha lesz-e a Gambrinus Liga végső befutója.

Nos, végül teljesen megérdemelten a „Viktorka” lett a 2012/13-as idény bajnoka. A plzeniek az utolsó körnek is kétpontos előnnyel vághattak neki, ám ennek ellenére nem vették félvállról utolsó fellépésüket. Végül a most már kijelenthetően friss bajnok a Hradec Králové ottthonában győzedelmeskedett 3-0-ra. Ahogy tette ugyanezzel az eredménnyel az üldöző Sparta is, amely városi derbin ruházta meg a Duklát.

Tehát a végső, 30. forduló után is maradt a kétpontos differenciál, így a Viktoria Plzen, 2011 után története második függetlenen cseh bajnoki elsőségét gyűjtötte be.

A dobogó harmadik fokán a bajnoki címvédő Slovan Liberec végzett. A korábbi háromszors bajnok Slavia Praha csak a hetedik helyen zárt.

A két kieső kiléte már korábban eldőlt, ezek pedig nem mások, mint a Ceske Budejovice, és a Hradec Králové. Utóbbi két együttes helyére a második vonalból a Znojmo, és a Bohemians 1905 jutott fel.

Az bajnoki szezon gólkirálya 20 találattal, a cseh válogatott 32 éves támadója, David Lafata lett. A csatár az idényt a Jablonecben kezdte, ám januárban 800 ezer euróért(!) szerződtette a Sparta Praha.

A 30. forduló eredményei:
Mladá Boleslav – FK Teplice 0-4
Sparta Praha – Dukla Praha 3-0
Slovan Liberec – Pribram 1-1
Baník Ostrava – Jablonec 0-1
Vysocina Jihlava – Slavia Praha 3-1
Hradec Králové – Viktoria Plzen 0-3
Sigma Olomuc – Ceske Budejovice 1-0
Brno – 1. FC Slovácko 1-3

A Gambrinus Liga végeredménye:
1. Plzen 65 pont, 2. Sparta P. 63 pont, 3. Slovan 54 pont, 4. Jablonec 49 pont,.. 7. Slavia P. 42 pont,… 15. Budejovice 26 pont, 16. Hradec 25 pont.

Balogh József