Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Megvan a Bayern számára a triplázás!

A szombat esti, Stuttgart elleni Német Kupa-döntőn az elképesztő szezont futó „bőrnadrágosok” érvényesíteni tudták a papírformát és megérdemelt győzelmet arattak a rendkívül szimpatikus futballt bemutató „svábok” ellen.

Bayern München – VfB Stuttgart: 3-2 (1-0).

A bajorok számára nem kisebb tétje volt a berlini kupadöntőnek, mint az a tény, hogy egy esetleges müncheni siker a triplázást jelentené a német rekordbajnok számára: azt követően, hogy már április elején eldőlt, hogy a Bundesliga idei győztesét Jupp Heynckes alakulatában tisztelhetjük, múlt szombaton a nagy rivális Borussia Dortmund ellen sikerült győzedelmeskedni a Bajnokok Ligája fináléjában. Az Isar-parti gárda szurkolói azonban természetesen nem unták meg a sikereket, sőt a Stuttgart ellen bíztak benne, hogy kedvenceik felteszik majd az i-re a pontot.

A sokat – de talán még mindig nem eleget – dicsért Heynckes javára írható, hogy az előzmények ellenére sem volt motiválatlan a Bayern München és mindent megtett az idény megkoronázása érdekében.

Ennek megfelelően nem meglepő, hogy nagy elánnal kezdtek a csapatok, s már a harmadik perc elején kis híján ziccerbe került az Arjen Robben által középre passzolt labdával Javi Martinez, ám a spanyol középpályás épphogy lemaradt a labdáról. Kisvártatva Manuel Neuernek is komoly dolga akadt, ugyanis egy távoli szabadrúgást követő beívelésre olyan jól mozgott be az egyik stuttgarti játékos, hogy Neuernek minden tudására – és némi szerencsére – volt szüksége ahhoz, hogy megakadályozza, már a kilencedik percben hátrányba kerüljön az együttese.

A folytatást illetően elmondható, hogy egyre nagyobb sebességi fokozatra kapcsoltak Thomas Müllerék, s a harmincegyedik minutumban ismét közel kerültek ahhoz, hogy előnyhöz juthassanak, ám hiába szabálytalankodtak Arjen Robben ellen a tizenhatoson belül, a játékvezető szerint nem történt semmi érdemleges. Ezzel szemben néhány perccel később már belefújt a sípjába a sporttárs: Philipp Lahm futott nagy lendülettel a kapu felé, s a büntetőterületen belül visszarántották, így jöhetett a tizenegyest, amit Thomas Müller értékesített, miután a jobb alsó sarokba gurította a játékszert.

A „hazai” fölényt hozó első félidőt követően a második játékrész elején gyorsan sikerült megduplázni a különbséget a piros mezesek számára: Lahm középre tett labdáját piszkálta üggyel-bajjal a gólvonal mögé Mario Gomez, majd mintegy egyórányi játékot követően ismét Gomez volt eredményes – ismét közelről, ám ezúttal Müller passzának köszönhetően.
Az „FC Hollywood” a tetemes fölény tudatában jelentősen visszavett a tempóból, s ez kis híján visszaütött: Martin Harnik kétszer is betalált. Előbb egy kiváló fejesgóllal vette be Neuer kapuját az osztrák válogatott futballista, majd a második, szögletet követően szerzett gólját követően még mintegy tíz perce volt a VfB Stuttgartnak arra, hogy háromgólos hátrányból felálljanak a padlóról, ám a „svábok” csak gólszerzési lehetőségekig és egy tizenegyesgyanús helyzetig jutottak.

Összességében megérdemelten szerezte meg az idény harmadik trófeáját is a Bayern München, ám a rivális stuttgartiak kapcsán is csak a dicsérő szavaknak van létjogosultságuk.

Ami pedig a lefújást követő pillanatokiat illeti, igazán jellemző kép volt, ahogy a győztes társaság ünneplés közben sem feledkezett meg a brazil válogatottba behívott és ezért a kupafinálét kihagyni kényszerülő Dantéról és Luiz Gustavoról valamint az ismét súlyosan megsérült Holger Badstuberről sem. No, és akkor még nem beszéltünk a búcsúzó Jupp Heynckes éltetéséről…

Bayern München: Neuer – Alaba, van Buyten, Boateng, Lahm – Schweinsteiger, Martinez – Ribery (Shaqiri, 90.), Müller, Robben (Timoscsuk, 83.) – Gomez (Mandzukic, 62.).

VfB Stuttgart: Ulreich – Molinaro (Sakai, 67.), Niedermeier, Tasci, Rüdiger – Traore (Cacau, 75.), Boka, Gentner, Harnik – Maxim (Okazaki, 63.) – Ibisevic.

Gólszerzők: Müller (37. – 11-es), Gomez (48., 61.), ill. Harnik (71., 80.).

Szerző: Budai Levente