Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európában a Honvéd, bennmaradt a Pápa – összefoglaló

Véget ért a 2012-2013-as futballidény Magyarországon is. Két fő kérdés is megválaszolásra került: A még kiadó EL helyet a Honvéd szerezte meg, míg a kiesésről döntő vasárnapi meccsek után a Siófok bánkódhat.

Pénteken két – már tét nélküli – mérkőzéssel vette kezdetét az OTP Bank Liga 30. fordulója. Tomiszlav Szivics, a Paksról távozó, korábbi KTE tréner éppen egykori munkaadója ellen szerepelt, és búcsúzott vereséggel. Szivics csapata sorozatban ötödik vesztes találkozójával köszönt el az idénytől. A találkozót a hajrában egy tetszetős akció végén szerzett Bertus góllal nyerte a Kecskemét. Egy olyan találkozót nyertek meg Horváth Ferenc tanítványai, amelyen jobbára a hazaiak akarata érvényesült. Nem véletlenül hasonlította mindkét edző – igaz, ellentétes előjellel – egy szexuális aktushoz a találkozót a lefújás után.

Paks – Kecskemét 0-1 (0-0)
Paks, 1000 néző, vezette: Solymosi Péter

Paks: Csernyánszki – Heffler T., Éger, Fiola, Szabó J. – Sifter – Bartha, Bori (Kovács G., 76.), Heffler N. (Hahn, 76.) – Könyves (Kiss T., 54.), Eppel
Kecskemét: Antal B. – Mogyorósi, Vaskó, Varga R., Forró – Vukasovic, Nagy P. (Patvaros, 60.), Bertus  – Savic (Hullám, 70.) – Burgos (Balázs Zs., a szünetben), Rajczi

g.: Bertus (72.)
s.: Vaskó (24.), Szabó J. (29.), Varga R. (54.)

A nap másik találkozóján a Ferencváros a Kaposvár együttesét fogadta – újfent Győrben, – és bár fölényben futballozott Ricardo Moniz legénysége, nyernie nem sikerült. Böde Dánielnek ez volt az utolsó esélye, hogy befogja, netán megelőzze a góllövőlistán a debreceni Coulibalyt. A korábbi paksi támadó ugyan kétszer betalált, de ezzel is csak csökkenteni tudta a hátrányát a francia légióssal szemben. Böde mindkét gólját büntetőből szerezte, ám az elsőnél vitatott, hogy megszakította-e a mozdulatsort rúgás közben. A Kaposvár nem adta fel, és kétszer is egyenlíteni tudott Prukner László csapata. A két edző közül a somogyiak trénere elégedett volt, míg Moniz ezúttal a flegmaságra panaszkodott, magában is hibát keresve.

Ferencváros – Kaposvár 2-2 (1-0)
Győr, 4000 néző, vezette: Szabó Zsolt

Ferencváros: Jova – Jovanovic (Peric, 87.), Gyömbér, Klein, Sváb – Ionescu (Martinus, 74.), Alempijevic – Somalia, Holman (Aborah, 61.), Jenner – Böde
Kaposvár: Hajdúch – Okuka, Kovács O., Addo, Jánvári – Pedro, Zámbó B. (Thian, 54.) – Pavlovic, Balázs B., Vrucina (Fotias, 89.) – Haruna (Waltner, 67.)

g.: Böde (18., 60. – mindkettő 11-esből) ill.: Okuka (55.), Waltner (84., 11-esből)
s.: Jánvári (18.), Jenner (35.), Addo (60.), Pavlovic (62.), Jovanovic (84.), Waltner (87.), Vrucina (89.)

Szombaton négy mérkőzést rendeztek, kettő kimondottan nagy téttel bírt: A Honvéd vagy az MTK indulhat az Európa Ligában? Végül szombathelyi döntetlenjének köszönhetően Marco Rossi együttese ért révbe. Nem kezdtek rosszul a fővárosi együttesek. A kispestiek viszonylag korán megszerezték a vezetést a Haladás ellen, miközben a Hungária körúton vendégeskedő DVSC tartotta a gól nélküli döntetlent. Az első negyedóra végén a Honvéd állt közelebb a harmadik helyhez, hogy aztán a huszadik percben az MTK is bevegye ellenfele kapuját, de még így is a Vas megyében játszó piros-feketéké volt a harmadik hely és az EL indulás joga. A kék-fehérek próbálkoztak becsülettel, de nem sok sikerrel. Aztán jött a hír, hogy a Haladás egyenlített a kispestiek ellen. Mindkét fővárosi csapatnak fontos lett a hátralévő mintegy órányi játékidő: a Kispestnek, hogy ne kapjanak újabb gólt, az MTK-nak pedig azért, hogy győzelme esetén meglegyen a harmadik pozíció, így a szerencsének nagy szerepe volt, hogy az MTK ugyan kiütötte a DVSC-t, a Honvéd azonban megőrizte a döntetlent, így a harmadik helyet, amivel kivívta a nemzetközi kupahelyet.

Haladás – Honvéd 1-1 (1-1)
Szombathely, 5000 néző, vezette: Fábián Mihály

Haladás: Mursits – Schimmer, Jagodics, Guzmics, Tóth P. – Gyurján, Simon Á., Iszlai (Andorka, 75.), Szakály A. (Halmosi, 62.) – Ugrai (Kalász, 62.), Radó
Honvéd: Kemenes – Lovric, Ignjatovic, Alcibiade, Baráth B. – Martinez, Vécsei (Diarra, 67.) – Hidi, Diaby (Ikenne-King, 83.), Zivanovic – Vernes (Nagy G., 59.)

g.: Simon Á. (30.) ill.: Vernes (15.)
s.: Zivanovic (23.), Andorka (78.), Diarra (90+1.)

MTK – DVSC 3-1 (1-0)
Hidegkuti-stadion, 2000 néző, vezette: Szilasi Szabolcs

MTK: Groppioni – Wolfe, Kálnoki Kis, Vukmir, Hidvégi – Vass P. (Nikházi, 90+1.), Zsidai, Kanta J., Vadnai – Csiki (Varga S., 71.), Tischler (Pölöskei Zs., 85.)
DVSC: Verpecz – Bernáth, Mészáros, Szűcs, Korhut – Bódi, Spitzmüller, Czvitkovics (Sidibe, a szünetben), Rezes (Szécsi M., 66.) – Kulcsár T., Coulibaly

g.: Kálnoki Kis (20.), Kanta J. (52.), Vass P. (70.) ill.: Bódi (86.)
s.: Rezes  (60.), Vass P (70.)

Nem született meglepetés Vácon, míg a Videoton odahaza szenvedett vereséget a Pécstől. Szombaton a legkorábban kezdték az Eger – Győr mérkőzést, amelyen a kisalföldiek az eddig kevesebbet, vagy egyáltalán nem játszókkal álltak fel. A hevesiek ennek megfelelően meg tudták szorongatni a bajnokot, és csak egyetlen góllal kaptak ki. A piros-kékek elvesztették második számú kapusukat is, miután egy szerencsétlen mozdulat következtében megsérült Drasko Brljak. Meglepetésre gyorsan vezetést szerzett a „hazai” csapat, ám az ETO még az első játékrészben megfordította az eredményt. Fordulás után előbb egyenlített az Eger, a hajrában azonban újfent betalált a bajnokcsapat, így győzelemmel fejezték be az idényt Pinté Attila tanítványai. Nem volt örömünnep Székesfehérváron, ahol a Pécs vizitált, hiába vezetett Nikolic góljával korán a Vidi, a második félidőben két megingás a három pontjába került az ezüstérmes fehérváriaknak. Ezzel valamelyest szépített mérlegén a baranyai együttes.

Eger – Győr 2-3 (1-2)
Vác, 160 néző, vezette: Szőts Gergely

Eger: Brljak (Palásthy D., 62.) – Kabele, Kasza, Katona, Vidovic (Fenyvesi Á., 68.) – Buacs, Zvara – Albert Á. (Szabó B., 83.), Németh N., Farkas Á. – Horváth Z.
Győr: Kamenar – Tokody (Láng Á., 5.), Stanisic, Takács Á., Had – Pátkai, Dinjar – Pilibaitis, Kalmár – Nicorec (Matetits, 71.), Varga T. (Novák, 59.)

g.: Németh N. (4.), Farkas Á. (72.) ill.: Kalmár Z. (11.), Pilibaitis (18.), Pátkai (83.)
s.: Láng (22.), Vidovic (58.), Novák (60.), Pátkai (72.), Németh N. (90+1.)

Videoton – Pécs 1-2 (1-0)
Székesfehérvár, 4000 néző, vezette: Németh Ádám

Videoton: Tujvel – Szolnoki, Caneira, Juhász, Stopira – Mitrovic (Tóth B., 73.), V. Gomes – Gyurcsó, Kovács I. (Lupeta, 89.), Paraiba (F. Oliveira, 65.) – Nikolic
cs: Sánta A. – Lantos, Fodor (Causic, 82.), Krejci, Uzoma – Horváth A. – Márkvárt D., Wittrédi (Beke P., 76.), Koller K., Szatmári – Grumic (Simon A., 86.)

g.: Nikolic (3.) ill.: Márkvárt (66.), Koller K. (75.)
s.: Grumic (17.), Lantos (42.), Kovács I. (50.), Paraiba (61.), Mitrovic (70.), Beke  P. (80.), Szolnoki R. (80.), Stopira (90.)

Az utolsó kérdésről döntő páros meccs vasárnap délutánra maradt. A Pápa Diósgyőrben szerepelt, míg a Siófok az Újpestet látta vendégül. Mindkét helyen a bennmaradás volt a tét: Miskolcon a Pápa, a lila-fehérek ellen a Siófok szerette volna kiharcolni az élvonalban maradást. A két csapat közül a Balaton partiak voltak nehezebb helyzetben, hiszen csak győzelem esetén élt volna az esélyük, ehhez a Pápának maximum egy pontot kellett szereznie a DVTK otthonában. A Siófok előtt adódott a legnagyobb lehetőség, hogy a félidőben bennmaradásra álljon: egy tizenhatoson belüli szabálytalanság miatt Melczer büntetőt rúghatott, ám lövését Balajcza hárította, így mindkét pályán gól nélküli állást regisztrálhattunk a szünetben. A második játékrészben a Pápa aktivizálta magát, és több helyzetet is kidolgozott, míg a Siófok és az Újpest a középpályán próbált meg fölényt kiharcolni kevés sikerrel. A hajrához közeledve megszerezte a vezetést a Pápa Miskolcon: Griffiths cselezgetett balról a tizenhatoson belülre, lövése vélhetően mellé ment volna, azonban Vadász testéről az elmozduló Ribánszkit meglepve a kapu közepébe vágódott. 30-25 volt ekkor a pontszám különbsége a Lombard javára. A Balaton partján is fokozódtak az izgalmak: két veszélyes siófoki lehetőség is kimaradt, előbb egy lövést védett Balajcza, majd egy fejes pattant az újpesti kapu mellé. Az utolsó öt perc Miskolcon a hazaiakról szólt: a lecserélésekor levonuló José Luque-t éltette a hazai publikum, majd kisebb tűzijáték alakult ki Szűcs kapuja előtt, nem is úszta meg a gólt a Pápa: előbb Gohár lőtte szét a jobb oldali kapufát, majd egy kavarodás után Seydi találta el a bal oldalit, végül a lefújás előtt nem sokkal Kádár tizenöt méteres lövése pattant be a kapufáról a tehetetlen Szűcs mellett, előtte azonban még emberhátrányba került a Pápa: Dóczi Krisztián kapta meg második sárgáját. És amint lefújta a mérkőzést Andó-Szabó Miskolcon, máris vezetett és nyert az Újpest Siófokon. Zamostny maradt egyedül Takáccsal szemben, a korábbi Újpest játékos nem tudta elkanalazni a játékszert a cserecsatár elől, aki Kurucz lába mellett lőtte a lilák győztes gólját. A vége tehát pápai öröm, és siófoki bánat.

Diósgyőr – Lombard Pápa 1-1 (0-0)
Miskolc, 10.000 néző, vezette: Andó-Szabó  Sándor

DVTK: Ribánszki – Vági, Vadász, Kádár, Gohér – Takács P., Fernando (Elek, 82.) – Gallardo, Rudolf, Luque (Nagy T., 88.) – Bacsa (Seydi, 56.)
Pápa: Szűcs L. – Tóth G., Dlusztus, Rodenbücher, Présinger – Quintero (85.), Dóczi – Tóth B. (Beliczky, 61.), Arsic (Lagator, 68.), Szabó O. – Griffiths

g.: Kádár (90+1.) ill.: Vadász (83., öngól)
s.: Fernando (4.), Tóth G. (51.), Luque (51.), Griffiths (57.), Dóczi (70.)
kiállítva: Dóczi (90., második sárga lappal)

Siófok – Újpest 0-1 (0-0)
Siófok, 2500 néző, vezette: Farkas Ádám

Siófok: Kurucz – Fehér Zs., Tímár, Takács, Fejes – Windecker, Gál A. (Fülöp N., 87.) – Nagy T., Melczer V., Kiss M. (Horváth B., 75.) – Pál Sz.
Újpest: Balajcza – Litauszki, Vermes, Mihajlovic, Nagy J. (Kovács D., a szünetben) – Simon K., Vasiljevic, Szélesi, Balogh B., Lázár (Zamostny, 69.) – Tshibuabua

g.: Zamostny B. (90+1.)
s.: Mihajlovic (60.), Gál A. (68.)

Ezzel tehát vége az élvonalbeli bajnokságnak. Bajnok lett a Győri ETO, második helyen végzett a Videoton, harmadik a Honvéd. Kiesett a Siófok és az Eger. A következő szezonban a legjobbak között szerepel az NB II. Nyugati csoportját megnyerő Puskás Akadémia valamint a keleti győztes Mezőkövesd-Zsóry.

Gavalovits Sándor