Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Két csapatunk is kiemelt lehet az EL csatározások során

Három együttes képviseli hazánkat az Európa Liga 2013-2014-es kiírás selejtezőin. A Videoton és a bajnokság harmadikja már az első selejtezőkörben bekapcsolódik a kupaküzdelmekbe. A kupagyőztes Debrecen a második körben kezdi meg szereplését a nemzetközi kupaporondon.

Az EL mezőnye lassan kialakul, így latolgatni is lehet az esélyeket, hogy kiket kaphatnak csapataink, és milyen eséllyel számolhatnak a selejtezőkben. Ami fontos, hogy a Videoton és Debrecen a korábbi években szépen növelték az UEFA együtthatójukat, így mindkét együttes kiemelt lesz a második körben, persze a Vidinek tovább kell jutnia az első selejtezőből. Ebben az esetben elkerülve például az orosz Rubin Kazanyt, a belga Standard Liége-t illetve a lengyel Lech Poznańt is.

Ugyanakkor az első körös együtteseink – a Videoton és a bajnoki bronzérmes Honvéd – kiemeltként várhatják a sorsolást. A lehetséges ellenfeleket vizsgálgatva esélyesebbnek tűnnek a magyar együttesek.

Ami a továbbiakat illeti, a harmadik körben reális esély nyílik arra, hogy a Debrecen kiemelt csoportba kerüljön. A harmadik kör sikeres megvívása után már csak egy párharc választja el a csoportkörtől a csapatokat.

Íme a Videoton és a Honvéd lehetséges ellenfelei az első selejtező körben: Glentoran (északír), Metalurg Skopje (macedón), Milsami Orhei (moldáv), Celje (szlovén), Torpedo Kutaisi (grúz), Teteks (macedón), Irtysh Pavlodar (kazah), Jeunesse d’Esch (luxemburgi), Crusaders (északír), FC Santa Coloma (andorrai), Chikhura Sachkhere (grúz), Zalgiris Vilnius (litván), Mariehamn (finn), MIKA (örmény), ÍBV (izlandi), Celik Niksic (montenegrói), Hibernians (máltai), Sliema Wanderers (máltai), FC Tiraspol (moldáv), Drogheda United (ír), Trans Narva (észt), Gandzasar (örmény), Kruoja (litván), Astana (kazah), Laci (albán), Teuta Durres (albán), Vikingur (feröeri), UE Santa Coloma (andorrai), Kukesi (albán), ÍF (feröeri), Prestatyn Town (walesi), Airbus UK Broughton (walesi), Bala Town (walesi), La Fiorita (San Marinói), Libertas (San Marinói), a macedón bajnokság második vagy harmadik helyezettje.

Gavalovits Sándor