Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Órákon belül eldől, ki lesz a másik kieső

Ma rendezik a labdarúgó NB I utolsó fordulójának utolsó két mérkőzését, ahol nagy a tét: legkésőbb fél hétre ugyanis kiderül, melyik csapat lesz az Eger mellett a másik kieső. A magyar labdarúgás szerelmeseinek szeme ma Diósgyőrre és Siófokra irányul, mindkét helyszínen 16.30-kor indult útjára a labda.

Diósgyőr – Pápa 16.30 (tv: Sport 1)

A Pápa csapatának sorsa saját kezében van, hiszen „csak” annyit kell tennie, hogy elviszi mind a három pontot Miskolcról. Ez azonban korábban a Pápánál nagyobb játékerőt képviselő csapatoknak sem sikerült, a DVTK hazai mérlege magáért beszél: 8 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség. Gyenge idegenbeli szereplése sem a Veszprém megyei csapat mellett szól: utoljára 2012. szeptember 15-én tudtak otthonuktól távol nyerni, akkor Kecskemétről sikerült elhozniuk a három pontot. Talán az lehet a vendégek egyetlen esélye, hogy a piros-fehéreknél két játékos is utolsó mérkőzésén lép pályára, hiszen José Luque és Fernando is visszavonul a szezon végén, így talán az ünnepi hangulatban nem lesznek annyira motiváltak a játékosok. Ezen feltételezésünknek a szerdán sajtótájékoztatót tartó Luque ellentmond, hiszen a kapitány szerint annyival meg kell tisztelniük mind a Siófok, mind a Pápa csapatát, hogy odateszik magukat és sportszerű küzdelemben nem adják meg magukat könnyen. A spanyol profi mentalitását ismerve mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy utolsó meccsén várhatóan telt ház előtt valami nagyot alkosson, ebben biztosak vagyunk. Kovac Zoltán is úgy küldi pályára fiait, hogy küzdjenek, hiszen sokuknak akár a jövője is múlhat ezen a 90 percen. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a nyártól új edző, Tomiszlav Szivics veszi át a DVTK irányítását, aki ott ül majd a lelátón és figyeli leendő csapatát, tehát ha másért nem, ezért hajtaniuk kell a játékosoknak.
A vendégek a hét közben megnevezték új edzőjüket Tóth Bálint személyében, aki már ezen a mérkőzésen már ott ül majd a kispadon. Kérdés, mennyire tudja motiválni majd játékosait, ám elég baj lenne, ha ilyen szituációban is motiválni kellene bárkit is a keret tagjai közül. A Pápa egyébként csak saját magának köszönheti, hogy ilyen helyzetbe került, hiszen még a 21. fordulóban 11 pontos előnnyel állt a Siófok előtt, és ahogy akkor fogalmazott Zsivóczky Gyula: ez az állóvíz nem jó senkinek, hiszen érzik a keret tagjai, hogy nem eshetnek ki, így nehéz őket motiválni. Erre fizethetnek most rá az utolsó fordulóban.

Siófok – Újpest 16.30 (tv: M1)

A Balaton partján Horváth Károly csodát készül végrehajtani: korábban biztos kiesőnek elkönyvelt együttesét sikerült a tél folyamán annyira megerősítenie, hogy most egy győzelemmel jövőre is élvonalbeli csapat edzője lehet. Két éve hasonlót láthattunk már, ám akkor nem volt ekkora hátránya a csapatnak, akkor azonban az utolsó előtti fordulóban már eldőlt, hogy megmenekül a Siófok és az MTK búcsúzik. Most egy egész ország szurkol a szimpatikus csapatnak. Horváth Károly, a sárga-kékek mindenese olyan játékosokkal próbál meg évről évre eredményt elérni, akiket máshonnan elküldtek, máshol nem bíztak bennük. A csapat sorsa várhatóan a nyáron is az lesz, mint korábban: a legjobbjaikat elviszik más klubok, és minden kezdődhet elölről. Idén hatalmas hajrába kezdett a nyár fővárosának tartott város csapata: 12 meccsen 5 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség a csapat mérlege. Ezen időszak alatt a megelőzni kívánt Pápa mérlege: 12 meccs, 2 győzelem, 1 döntetlen, 9 vereség. A téli szünetben még 11 pont volt a különbség a két csapat között, így már akkor sokan úgy gondolták, Siófokon véget ért a foci, hiszen Horváth Károly szerint Siófokon csak addig van labdarúgás, amíg a csapat első osztályú. Ám az ide érkező játékosok nem adták fel, valamint a mester is kiválóan motiválta játékosait, hiszen a bennmaradás esetén a játékosok zsebébe kerülő fejenként több százezer forintot a játékosok előtt számoltatta le. Az előző fordulóban éppen Pápa – Siófok találkozót rendeztek, ahol akár minden el is dőlhetett volna, ám a Siófok elhozta végül mind a három pontot Veszprém megyéből, ami után Horváth Károly mint egy kisgyermek, úgy ugrándozott örömében a játéktéren.
Essen néhány szó utolsó fordulóbeli ellenfelükről is, hiszen mégiscsak meg kellene előbb nyerniük a ma délután rendezendő találkozójukat. Ellenfelük az Újpest csapata lesz, ahol azonban már tét igazából nincsen, maximum a játékosok becsülete. A nyáron nagy átalakuláson megy majd át a lila-fehér csapat, új edző is érkezik hozzájuk, így most láthatjuk utoljára ebben az összeállításban a csapatot a pályán. Idegenbeli mérlegük sem olyan, aminek láttán rettegni kellene a Balaton partján: 4 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség, míg a téli szünet óta 5 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség az összesített mérlegük.

Nagyjából fél hét körül tehát minden kiderül, akkor ugyanis véget ér a magyar bajnokság 2012/13-as szezonja, Pápán vagy Siófokon pedig készülhetnek a másodosztály ratjára.

Móra Tamás