Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie B: Megvan mindhárom feljutó az élvonalba

Az olasz labdarúgó másodosztály (Serie B) küzdelmei is a végére értek, s megvan mindhárom feljutó az élvonalba. A három feljutó között van egy teljesen újonc is illetve két visszatérő.

A Serie B-t megnyerő Sassuolo együttese korábban még sosem szerepelt az élvonalban. Most eljött ez az idő is számukra, s bizonyítani szeretnének a legjobb olasz csapatok között. A klub egész szezon során jó formát mutatott. 85 ponttal megnyerték a bajnokságot, s ennyi elégnek bizonyult a diadalhoz. A klub nem meglepő módon nem rendelkezik neves játékosokkal, de több ígéretes fiatal tehetséget találhatunk a keretben. Ilyen például a már több élvonalbeli klubbal is szóba hozott Domenico Berardi, aki mindössze még 18 esztendős, de meghatározó tagja volt klubjának az idei szezon során. Nem mellékesen szerzett 11 találatot is. A másik idei fiatal tehetsége a klubnak Richmond Boakye, aki igaz csak kölcsönben szerepelt a zöld-feketéknél. A 20 éves ghánai támadó szintén 11 góllal segítette csapata elsőségét. Egyelőre még nem tudni, hogy megvásárolják-e a Juventustól, az is lehet, hogy még egy évre marad kölcsönben. A csapatnak jövőre egyértelműen egy célja lesz, mégpedig a kiesés elkerülése, s ehhez meg szeretnék erősíteni játékosállományukat a nyáron. A tegnapi nap folyamán beszámoltunk arról, hogy leigazolnák az Európa Liga gólkirályát Libor Kozakot a Lazio együttesétől.

Az idei második helyezett a Serie B-ben a Hellas Verona csapata lett. A klub már többször szerepelt az első osztályban, sőt egyszeres bajnoknak vallhatja magát. Azonban többnyire a Serie B meghatározó tagja, hisz több szezont töltöttek a második vonalban, mint az elsőben, de megjárták már a Serie C1-et is. Idén mindössze 3 ponttal maradtak el a Sassuolo együttesétől, de aligha zavarja ez őket hisz automatikusan feljutottak az élvonalba. A csapat nem rendelkezik nagy sztárjátékosokkal, de elmondhatja magáról, hogy olyan neves játékosok fordultak meg náluk, mint Mutu Camoranesi, Gilardino vagy Oddo. Idén rengeteg kölcsönjátékos szerepelt náluk élvonalbeli kluboktól, akiket vélhetően próbálnak majd megszerezni, ezzel erősítve a keretet. A klub idei legeredményesebb Daniele Cacia, aki 24 találattal segítette csapatát a feljutáshoz.

A harmadik feljutó klub pedig a Livorno együttese, akik 3. helyen végeztek idén, de nekik már a rájátszásban kellett kiharcolniuk a feljutást, hisz a bronzérem már nem jelent automatikus fellépést. Tegnap este a döntő visszavágóján 1:0-ra legyőzték az Empoli együttesét, így összesítésben 2:1-s eredménnyel a Livorno jutott fel a Serie A-ba. A csapat megérdemelte a feljutást, hisz mégiscsak 7 ponttal végeztek az Empoli előtt a bajnokságban, ami azért nagy különbségnek mondható. Annyit azért kijelenthetünk, hogy a feljutó csapatok közül ők rendelkeznek a leggyengébb játékoskerettel. A 25 játékos összege nem haladja meg a 15 millió eurót sem, így biztosan állíthatjuk, hogy erősítésre lesz szükség, ha el szeretnék kerülni a kiesést. A klub egyébként nem is olyan rég még az UEFA kupában is szerepelt története során először, köszönhetően a bundabotránynak. A csapat utoljára a 2009/10-es szezonban szerepelt a Serie A-ban, de meghatározó helyet nem tudott kialakítani magának, így visszacsúsztak a B ligába. Most újra itt az alakalom a kiscsapat számára, bár bátran állíthatjuk, hogy ezzel a kerettel nehéz lesz.

Báló Bence