Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Katari VB: Nyári helyett karácsonyi győztest avatunk?

A FIFA, illetve a többi illetékes szerv továbbra sem tudott megegyezni, hogy akkor a 2022-es Világbajnokság mikor is legyen pontosan megrendezve. A nyári rendezés mellett a helyi szervezők állnak csak. Az új terv szerint a november-decemberi időpont lehet a befutó.

Már a 2022-es VB rendező kilétének kihirdetése után felmerült a kérdés, hogy a kegyetlen, sivatagi forróság idején van-e értelme tornát rendezni, a száraz Katarban. A szervezők ötlete alapján a stadionokat hűtenék, hogy kellemesebb környezetben érezhessék magukat a játékosok, és nézők egyaránt. Ám ez hatalmas költség megugrással járna, továbbá valóban nem jelentene teljes megoldást minden problémára.

Már jóval korábban felmerült az ötlet, hogy januárban lenne ildomos megrendezni a legnagyobb futball seregszemlét, ám az ellen eddig a szervezők, illetve a hagyománytisztelők nagyon protezsáltak. Bár az utóbbi időben olyat is hallani, hogy a katariak mégis hajlanának egy kompromisszumos megoldásra, hiszen egy hete maga a FIFA elnöke, Sepp Blatter szólalt fel az ügyben:
„Ha fesztivált akarunk, akkor nem lehet nyáron a Világbajnokság. A stadionokban lehet hűvös, de az egész országot nem tudjuk hidegen tartani.”

A német Kicker értesülései szerint új ötlet született, a VB megrendezése kapcsán. Bár nem világos, hogy milyen következményekkel járna mindez az európai klubfutballra, de a legfrissebb terv szerint a kilenc esztendő múlva esedékes tornát 2022 novemberében, és decemberében bonyolítanák le, a döntő napja december 18. lenne, éppen egy héttel karácsony előtt. Érdekes, az biztos, további ötletek, és viták, illetve döntés a későbbiekben várható. De szép karácsonyi ajándék lenne bármely nemzetnek (már ahol ünneplik) egy világbajnoki cím, nemde bár?

Balogh József