Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női EB: Csak büntetőkkel dőlt el a második elődöntő!

Németország már várta vasárnapi, döntőbeli ellenfelét, amely csapat, a mai norvég – dán örökrangadó párharcából került ki. A találkozó esélyese egyértelműen, a csoportjában még a németeket is megverő Norvégia volt, hiszen Dánia viszont éppen csak továbblépet saját négyeséből.

A két együttes már az elejétől kezdve biztonsági játékra törekedett. Ez főleg a norvégok játékát látva volt meglepő, ugyanis az esélytelenebb dán hölgyek az első 45 percben többet birtokolták a labdát (nagyjából 40-60% arányban), sőt többször is próbálkoztak gólszerzéssel. Az Even Pellerud vezette Norvégia, azonban mégis igazolta, hogy egy nagyon jó csapat játszhat nagyon rosszul, mégis lehet szerencséje. A mai első félidőben labdázott talán a leggyengébben a csapat, eddig a tornán, mégis képes volt megszerezni a vezetést, már a 3. percben. A gól szerzője a tapasztalt védő, Marit Fiane-Christensen volt.

A második játékrész ugyanott folyatódott, ahol az első véget ért. A két gárda, már csak a taktikai különbségek miatt is, teljesen eltérő módját választotta a küzdelemnek. Az előnyben lévő norvégok teret hagytak a dánoknak, így viszont koncentráltabb védekezésre voltak képesek. Azonban, hogy a „vendégek” kitámadtak, ugyanúgy támadási esély nyílt rendre a védekező csapat előtt is. A sors pedig a 87. percben igazságot szolgáltatott: a Svédországban légióskodó Mariann Gajhede Knudsen egyenlíteni tudott, így a 90 perc 1-1-es eredménnyel zárult.

A hosszabbítás kétszer 15 perce, inkább erőlködést hozott már, ugyan alakultak ki gólhelyzetek. Ám ezek a lehetőségek már nem a játéktudást, hanem a hölgyek fáradtságát tükrözték.

A gólnélküli ráadást, értelemszerűen a tizenegyes párbaj követte: itt a dánoknál rögtön az első két próbálkozó nem járt szerencsével, aztán pedig hiába javított a következő két játékos, a norvégoknál, a sorra kerülő négy hölgy egyaránt értékesítette, a saját büntetőjét. A 4-2-es sikerrel pedig Norvégia jutott az Európa Bajnokság fináléjába, ahol azzal a Németországgal csap össze, amelyet, mint már említettük, a csoportfázisban egyszer már két vállra fektetett.

Norvégia – Dánia 1-1 (1-1, 1-0) Tizenegyesekkel: 4-2
Norvégia: Hjelmseth – Akerhaugen, Christensen, Ronning, Mjelde – Isaksen (Dekkerhus, 58. perc)– Hegland, Stensland, Gulbrandsen, Hansen (Thorsnes (58.)– Hegerberg (Haavi, 80.).
Dánia: Petersen – Roddik, Arnth (Nadim, 67. perc), Orntoft (Madsen, 82.), Nielsen – Knudsen, Sondergaard Pedersen, Brogaard – Rydahl-Bukh (Rasmussen, 68.), Mosegaard-Harder, Veje.
Gólszerzők: Christensen (3. perc), illetve Knudsen (87.)
Sárgalapok: Stensland (76. perc), Hjelmseth (84.)

Balogh József