Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Letargia: Elszálló remények a kilátástalan játék után

Korán bekapott gól, szürke, elképzelés nélküli játék, magabiztos román siker. Így lehetne összefoglalni a Bukarestben történteket. A mérkőzés előélete is említést érdemel: szurkolók csaptak össze rendőrökkel, és egymással. Nem ezt vártuk.

A találkozó előtti órákban arról szóltak a hírek, hogy több magyar szurkolót előállítottak a rendőrök, illetve innen, is onnan is többen kerültek kórházba, ráadásul a hírek szerint egy Diósgyőr-szurkolót megkéseltek. A rohamrendőröknek is akadt bőven dolguk. Sajnos, a szurkolók – ahogy az várható volt – megtalálták egymást. A találkozó maga elképesztő hazai hangorkánban kezdődött. Mintha néhány futballistánk megszeppenten lépett volna fel. Aztán egy figyelmetlenség, illetve egyéni hiba miatt gyorsan hátrányba került a magyar válogatott. A bekapott gól megfogta a válogatottat. Olyannyira, hogy elkezdtek sorjázni a hazai lehetőségek. A középpálya egyszerűen nem működött. A sárgában játszó románok akkor rohantak át a középső csapatrészen, és ennek köszönhetően a védelem és Bogdán is negy nyomás alatt futballozott. Majd egy visszatett labdát Pintilii tekert Bogdán kapujának bal felső sarkába. A hazai szurkolók tomboltak, a magyarok apátiában. Egervári Sándor viszonylag korán cserélt, Korcsmár helyére Hajnalt küldte be, így téve viszonylag támadóvá a mieinket. Majdnem bejött a váltás, az Ingolstadt légiósa jó húszról tüzelt, Tatarusanunak kellett föléütnie a labdát. A hajrában adódott még két kisebb lehetősége a mieinknek, de az eredmény már nem változott.

Szembetűnő volt a két szélsőnk észrevétlensége, azt is mondhatnánk kikapcsolták Dzsudzsákot és Komant. A támadók ennek következtében nem kaptak értékelhető labdát.

A második félidőben valamivel támadóbb mentalitással lépett pályára a magyar csapat, ám ez csak annyit eredményezett, hogy a védelem még kiszolgáltatottabb helyzetbe került. Hogy ne kerüljön még nagyobb bajba a magyar együttes, arról Bogdán Ádám gondoskodott: a Bolton hálóőre kétszer is hatalmas bravúrral hárított. Egyszer Stancu állt egy az egyben a kapuval szemben, ám Bogdán remekül dőlt el a labdára, nem sokkal később a védők csak nézték, ahogy Marica begyalogol a tizenhatosra, és Bogdán háromszor is bele tudott érni, a klub nélküli csatár beadását az egyik román tudta fölé fejelni. A hajrában akadtak ugyan ígéretesnek induló magyar akciók, ám ezek semmi veszélyt sem jelentettek. A második félidő legnagyobb magyar lehetősége a nyolcvanharmadik percben adódott: Szalai szabadrúgása centikkel a léc fölött hagyta el a játékteret. A végén Tanase végleg eldöntötte az összecsapást, miután egy megkerülős csellel befűzte Kádárt. A románok teljesen megérdemelten nyertek, és vették át a második helyet, és kerültek lépéselőnybe a pótselejtőzért vívott harcban.

Nem volt egy súlycsoportban a két válogatott. Amíg a mieink csak nyomozták a labdát, addig a románok macska-egér játékot űztek. A mieink ezúttal egytől egyig csődöt mondtak, főképp a két szélen, és a védelemben akadtak kijózanító teljesítmények. Ez pedig nem sok jót sejtet a hátralévő három találkozóra. Szomorú volt látni, hogy sanszunk sem volt. A hazaiak pedig minden bizonnyal olyan energiát kapnak ettől a győzelemtől, hogy kedden bebiztosítja a pótselejtezőt Törökország ellen. Vélhetően most újfent helyére kerül, és a realitás talaján maradva készülhetünk a 2016-os EB-re.

Világbajnoki selejtező, D. csoport
Románia – Magyarország 3-0 (2-0)
Bukarest, 55000 néző, vezette: Mallenco (spanyol)
Románia: Tatarusanu – Matel, D. Goian, Chiriches, Rat – Pintilii, Bouceanu – Torje (Tanase, 58.), Stancu, Maxim (Popa, 64.) – Marica (Hoban, 80.)
Magyarország: Bogdán – Vanczák, Lipták, Guzmics, Kádár – Varga J. (Lovrencsics, 68.), Korcsmár (Hajnal, 33.) – Koman (Szabics I., 85.), Böde, Koman – Szalai
g.: Marica (2.), Pintilii (31.), Tanase (88.)
s.: Bourceanu (51.) ill.: Korcsmár (14.), Lipták (47.), Vanczák (61.)

A csoport másik két összecsapásán:
Törökország – Andorra 5-0 (2-0)
g.: Umut Bulut (35., 39., 68.), Burak Yilmaz (64.), Arda Turan (90++4.)

Észtország – Hollandia 2-2 (1-1)
g.: Vassiljev (18.), Zenjov (57.) ill.: Robben (2.), van Persie (90+3., 11-esből)
kiállítva: Piiroja (90+3.)

A csoport állása:
1. Hollandia 19 pont, 2. Románia 13 pont, 3. MAGYARORSZÁG 11 pont, 4. Törökország 10 pont, 5. Észtország 7 pont, 6. Andorra 0 pont

Gavalovits Sándor