Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Derbi előtt: Így várják a főszereplők a rangadót – nyilatkozatok

Közel huszonnégyezer ember a helyszínen, milliók a képernyők előtt. Rendőri készültség, hamisítatlan hangulat. De hogyan várják a játékosok, edzők, korábbi kedvencek a Ferencváros – Újpest találkozót.

Csak a győzelem elfogadható mindkét oldalon

„Csakúgy, mint az előző szezonban, most is nagyon készülnek a játékosok a derbire. Jól emlékszünk még a legutóbbi, felejthetetlen Fradi–Újpest mérkőzésre, amikor egy kis szerencsével ugyan, de az utolsó másodpercben kicsikartuk a győzelmet. Az volt az első derbim, és rendkívül nagy hatása volt rám. Mindenki tisztában van a találkozó fontosságával, de nem vagyunk idegesek. Természetesen nagyon motiváltak a játékosok, hiszen ha nyerni tudunk, akár feljebb is léphetünk a tabellán. Az első hely közelsége és a derbi hangulata miatt most ez a meccs jelent számunkra mindent.” – adott betekintést a rangadó előtti hangulatba Ricardo Moniz, a Fradi trénere. A holland szakember a fradi.hu-nak elmondta, a stíluson nem változtat a csapat: „A stílusunk a támadás, azonban továbbra sem vagyunk elég eredményesek. A futball különleges játék, de a legfontosabb, hogy ha lehetőség adódik előtted, akkor azt ki kell használni. Kritikusak vagyunk önmagunkkal szemben, lépéseket kell tennünk azért, hogy javuljunk, a srácoknak tanulniuk kell a hibáikból, mert az nem kérdés, hogy az Újpest veszélyes csapat. Fontos lenne a győzelem, hiszen így biztosan a legjobb három között maradhatnánk, és ez a célunk. Nyernünk kell, mert többé már nem akarunk lekerülni a dobogóról. Minden játékosunk karakteres, de egy futballista, aki a Fradiért harcol, nem is lehet más. Megvan bennünk a tűz, nem kell aggódni a szurkolóinknak, mi is nagyon várjuk már a derbit.”

Vladan Čukić szerint a világon mindenhol felkapják a fejüket a Derbire: „Nagyon kemény meccs lesz. Akárkivel találkozom, azt mondja nekem, hogy simán győzünk. Kettő nullra, három nullra, gólokkal verjük meg az Újpestet. Erre mindig azt felelem, hogy nyugi, legyen mindenkinek tiszta a feje. Egy derbin teljesen mindegy, hogy ki hol foglal helyet a tabellán, ki milyen formában van. Itt bármi megtörténhet. Ha egy nullra nyerünk, akkor én azt most előre aláírnám.” – csillapította a kedélyeket a szerb légiós. Čukić emlékezetes gólt szerzett tavasszal az Albert stadionban. A szerb egy Iandoli által kifejelt labdát bombázott a léc alá a kilencvenkettedik percben. „Az, hogy ez egy teljesen különleges összecsapás, más, mint a többi. A legnagyobb párharc Magyarországon, amire a világon mindenhol felkapják a fejüket. Persze, egy picit máshogy készülök, hiszen akkor az utolsó másodpercekben tudtam eldönteni a derbit. A meccs közeledtével szinte most is az akkor történtek hatása alá kerülök. Gyönyörű pillanat volt, amikor ellőttem a labdát, és az a hálóban kötött ki. Az év legszebb momentuma volt a számomra.” Majd kitért a vasárnapi ellenfélre is: „Tisztelem az Újpestet, mert nagy klub, nagy tradíciókkal. Ugyanakkor természetesen az FTC a szívem közepe. Még egyszer mondom: borzalmasan kemény meccs vár ránk, nagyon meg kell majd szenvednünk a győzelemért. Ugyanakkor ha mindenki kiadja magából a száz százalékot, akkor nem lehet más eredmény, csakis ferencvárosi győzelem. Mindenki nagyon koncentrál, az egész csapat az Újpest elleni találkozóra fókuszál. Mindent megteszünk azért, hogy megnyerjük a találkozót. Tudjuk, hogy sokan lesznek a Puskás-stadionban, nagy lesz rajtunk a nyomás, de ez jó. Az ilyen meccsekért lettünk focisták!”

Az újpestiek jelenlegi vezetőedzője, Kozma István volt az utolsó játékos, aki a Puskás stadionban győztes gólt szerzett a Fradi ellen. „Van bennem feszültség, nem vitás. Aki azt mondja az Újpest–Fradi vagy Fradi–Újpest ugyanolyan meccs, mint a többi, hazudik. Ez más. Sok mindenen lemérhető, hogy más, a média fokozott érdeklődéséből, hogy úton-útfélen erre figyelmeztetnek a rangadó hetében, a hagyománya miatt, és persze azért is, mert jól tudjuk, mi mindent jelent ez a mérkőzés a drukkereknek.” – nyilatkozta a Nemzeti Sport mai számában Kozma. „Nem szeretnék beszállni a vitába, de kedvező jelnek veszem, hogy vannak csoportok, amelyek már a Fradi ellen visszatérnek a lelátóra. Azt azért nem árt tudni, hogy elsősorban a csapat, a srácok isszák meg a levét annak, hogy jóval kevesebb biztatást kapnak.” – mondta el a drukkerekről a szakember. „A mai Ferencváros és a mai Újpest is a támadójáték híve, ez a kiindulási pont. Persze egy mérkőzésen a labdabirtokláson alapuló és a kontrafutball is eredményre vezethet, de a játékunkat nem befolyásolja, mennyire vehemens támadásokat igyekszik vezetni a Ferencváros. És mivel ez a derbi, hatalmas előnybe kerülhet az az együttes, amelyik először betalál.” – hasonlította össze a két csapat játékát Kozma István. „A derbiknek az az egyik ismérve, hogy helyezéstől és formától függetlenül bármi megtörténhet ezen a mérkőzésen. Annak nagyon örülünk, hogy sok néző lesz a lelátókon, köztük nagyon sok újpestivel , így a hangulat már garantált – ez a játékosoknak is sok plusz erőt adhat, ebből pedig nagyon jó mérkőzés kerekedhet ki. A csapatunk felkészült, mindenki nagyon koncentrált volt az edzéseken, bízunk benne, hogy ezt a mérkőzésre is átviszik a játékosaink, mert minden kis hibának jelentősége lesz a találkozón. Játékosként vannak szebb és rosszabb emlékeim is a derbikről, persze inkább a szép dolgok maradtak meg, például az, amikor egy kettős rangadón az én gólommal nyertünk 1-0-ra. Bízunk benne, hogy játékosainknak is sikerül majd átélniük ezt a csodálatos érzést. Emellett jó lesz újra megtapasztalni csodálatos szurkolótáborunk erejét, segítségét is, amely már játékoskoromban is annyiszor átsegített minket a mérkőzések nehéz pillanatain.” – olvasható a szakvezető várakozása az Újpest hivatalos honlapján.

Balogh Balázs számára kétségkívül pikáns összecsapás következik, bár korábban játszott már Derbin. A fiatal újpesti középpályás megfordult a zöld-fehéreknél, de azt a korszakot már lezárta magában: „Számunkra az év egyik fénypontja a vasárnapi mérkőzés, a másik értelemszerűen a két csapat tavaszi párharca. Amióta lefújták az előző heti, Haladás elleni meccsünket, megnőtt bennem a feszültség, a Fradi elleni találkozóval fekszem és kelek. Úgy érzem, egyre inkább összeállunk, biztosan élvezetes kilencven percet játszunk.” – olvasható a Nemzeti Sportban Balogh nyilatkozata. „Az Üllői úton kétszer is vereséget szenvedett velem a csapat, ettől függetlenül hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen nagy hagyományú mérkőzéseken játszhatok. Tudom, a Ferencvárost sokan most is esélyesebbnek tartják, de mindig a mutatott játék a fontos. Márpedig az Újpest játssza a futballt, és ez még akkor is igaz, ha ez az eredményeinken még nem mindig mutatkozik meg. Amikor a Ferencvárostól Újpestre kerültem, Rajczi Pétertől vagy Tisza Tibortól rendszeresen kaptam érte a tüskéket. Az élet úgy hozta, hogy a Goldballból a Fradiba igazoltam, ahol olyan csapattársaim voltak, mint Megyeri Balázs, Sváb Dániel vagy Futács Márkó. Most már elmondhatom, hogy hosszabb időt töltöttem el Újpesten, mint a zöld-fehéreknél, és talán mondanom sem kell, csakis ez a csapat létezik számomra. Vallom, mindenki azt érdemli meg, amiért megdolgozik, márpedig én sokat tettem érte, hogy ilyen helyzetbe kerüljek. Sok edzőnek mondhatnék köszönetet, de most csak Marc Lelievre nevét említem, aki rengeteg energiát fektetett a felkészítésembe. Nemcsak mindig játszó újpesti labdarúgó akarok lenni, hanem gólpasszokkal, gólokkal akarom segíteni az együttest.” – folytatta a huszonhárom esztendős játékos.

Stabilabb védekezés kell hazai oldalon

A korábbi kedvencek közül Bánki József is elismerően szólt a jelenlegi csapatról, ám a védelem stabilitását még ingatagnak érzi: „A mai Fradi attraktívabb, kombinatívabb futballra képes, mint az Újpest, sok múlik persze azon, hogyan védekezik. A hátsó alakzatot azért még stabilizálni kell, David Mateos érkezésével viszont sokat erősödött a csapat. Abban biztos vagyok, hogy a Fradi szerez gólt. Hogy mi szólhat az Újpest mellett? Az esélytelensége. Komolyan. A nyolcvanas évek elején előfordult, hogy három nullára nyert a derbin ismeretlen játékosokkal. A szívem, a lelkem és most az eszem is azt súgja, győz a Fradi.”

Gavalovits Sándor