Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank liga: Színvonalas mérkőzésen nyert a Fradi

Sok helyzettel tarkított meccsen nem a védelmek összecsapása volt a Derbi. A Ferencváros végül kétgólos különbséggel tartotta otthon a győzelemért járó három pontot.

A hazai szurkolók már kora délután elkezdtek gyülekezni a Puskás stadionnál, míg a lilák drukkerei fél kettőkor indultak el a Szusza stadiontól rendőri felvezetéssel. Az újpestieket több csuklós busz szállította a mérkőzés helyszínére. A két szurkolótábor hermetikusan elkülönült egymástól, így összetűzésre mindössze néhány ferencvárosi drukkerrel szemben kellett intézkedni, ugyanis a beléptetés lassúsága miatt megpróbáltak átmászni a kerítésen.

Remek hangulatban kezdődött a találkozó. 24 ezer néző előtt került sor a Derbire. Sokan azt várták, hogy a zöld-fehérek nekiesnek a vendégeknek, ehhez képest a második támadásból vezetést szerzett az Újpest. Balogh tekert középre, Kabát visszafejelte az érkező Tshibuabua elé, a légiós kapásból Jova kapujának jobb alsó sarkába bombázott. A gól után többnyire a Fradi birtokolta a labdát, akadtak is veszélyes ziccerei a hazaiaknak. Egy ilyen után Holman passzolt középre, Jenner azonban mellé lőtt, majd Józsi emelt mellé, Balajcza csak szemmel követte a labdát. Nem sokkal később gólt szerzett a Ferencváros, ám les miatt nem adta meg Szabó Zsolt, igaz minteg tíz másodperc kellett, hogy az asszisztens emelje a zászlót, a hazaiak már ünnepeltek ekkor. A szabadrúgás előtt azonban kérdéses szituációban sárgát kapott Ngawa buktatta Bödét, Szabó játékvezető sárgával díjazta a mutatványt. A félidő derekán Kabát háromszor is nagy helyzetből lőhetett, de mindannyiszor mellé szállt a labdája. A 25. perc meghozta az egyenlítő gólt: Böde gurított vissza, Jenner beadását pedig Diallo fejelte a bal alsóba, Balajcza leragadt a gólvonalon. Érdekes volt, hogy a hazai védelem bal oldala abszolút sebezhetőnek tűnt. Adams lassúságát kihasználva Simon Krisztián többször is a védők mögé került, mégis Gersont cserélte volna le Moniz ám Diallo gólja megváltoztatta a döntést, így nem került sor a cserére. Mindkét együttes nagy iramot diktált, ennek következtében élvezetes, eseménydús első fél órát produkáltak a csapatok. Mind Jova, mind Balajcza sokat volt munkában, azonban a vendégek hálóőre kissé bizonytalanabbúl mozgott ebben a periódusban. A félidő utolsó tíz percére a zöld-fehérek átvették az irányítást, ez pedig több veszélyes helyzetet eredményezett. A kisebb belépőktől eltekintve sportszerű meccset játszott a két együttes, a szurkolók is inkább a saját csapatuk bíztatásával foglalkoztak, néha a játékvezető került verbális össztűzbe, de egymással nem foglalkoztak a táborok. Öt perccel a vége előtt Józsi lövését tenyerelte Balajcza oldalra, Diallo ismételt, Balajcza újra védett, a harmadik lövést is fogta a lilák kapusa, majd Vasiljević maradt lenn az ötösön, Adams beadása után Diallo fejelt kapufára, a kipattanót Böde nem tudta rálőni, mert megpattant a fekvő Vasiljević kezén. Ha sikerül Böde kapáslövése, vélhetően vezetéssel vonulhatott volna szünetre a Fradi.

A félidő első felében inkább a vendégek, a második részben a zöld-fehérek domináltak, és ennek köszönhetően több nagy helyzetet is kidolgoztak a hazaiak. Csak Balajczán múlott, hogy nem fordított a Fradi.

A második félidő előtt egy romantikus lánykérésnek lehettünk szemtanúi, Szabó Zsuzsanna kezét kérte meg párja.

A kezdőrúgás után Diallo került ziccerbe, de nem sikerült kapura terelnie a labdát. Azonban nem sokáig váratott magára a fordítás: Holman felívelt labdáját Böde nem érte el, Juanan viszont belecsúsztatott, és Balajcza hiába nyújtózott, a labda a jobb felsőbe hullott. Gyorsan vezetést szerzett tehát a Ferencváros. Szerencsére egyik csapat sem vett vissza. Kontra után pedig Kabát lövése vágódott le Mateosról, a másik oldalon azonnal szögletet harcolt ki Jenner, a beívelés veszélytelen volt Józsitól, majd Holman dekázgathatott,mielőtt lőtt volna, ám csúnyán fölé vágta a labdát. A szurkolók továbbra is kitettek magukért. A védelmek közül a hazaiaké tűnt stabilabbnak, azonban a széleken időnként meg tudta bontani az Újpest, egy ilyen beindulás után Antón lőtt keresztbe, Vasiljević csak centikkel maradt le a labdáról. A hetvenedik percben Balogh remekül emelt a védők mögé, Antón azonban nem tudott rendesen belenyúlni, illetve Somalia védőmunkája is benne volt a megmentett helyzet, majd Balajcza sérült meg majdnem, miközben kirepült és elütötte a labdát, Juanan alá szorult be a keze a lilák csapatkapitányának, de szerencsére nagyobb baj nélkül megúszta a kapus. A hajrához közelítve Jenner a hetedik szögletet betekrve éppen Böde fejét találta meg, a válogatott támadó pedig a kapuba bólintott. Az utolsó tíz percben az Újpest birtokolta a labdát, de helyzetig nem tudott eljutni Kozma István futballistái. Ekkorra a vendégek mintha hitehagyottá vált volna. Miközben a Jova kapuja mögött a hazai szurkolók betörték a kordonokat, Böde fejelt, Balajcza nagyot védett. A rohamrendőrök és a biztonságiak visszaterelték a megvadult drukkereket. Ezzel a sikerrel a zöld-fehérek átmenetileg a második helyre zárkóznak fel a Videoton mögé, bár a Debrecen visszaveheti ezt a helyet mintegy két óra múlva.

A helyzeteivel jobban sáfárkodó Ferencváros megérdemelten tartotta otthon a három pontot, a vendégek nagyon megköszönhetik Balajczának, hogy nem lett kiütés a vége. Az Újpest védelme ezen az estén nem sok mindent tudtak kezdeni a gyors hazai szélsőkkel, illetve a rögzített szituációkkal.

Élvezetes, sok szempontból tanulságos találkozót játszott tehát a két együttes. Eltekintve a szurkolók egy csoportjának balhéjától, sportszerű találkozón diadalmaskodott a Ferencváros.

Ferencváros – Újpest 3-1 (1-1)
Puskás stadion, 22.094 néző, vezette: Szabó Zsolt
Ferencváros: Jova – Gyömbér, Besic, Mateos, Adams (bönig, 90+4.) – Gerson, Józsi – Jenner, Böde, Holman (Somalia, 65.) – Diallo (Čukić, 82.)
Újpest: Balajcza – Ligot, Ngawa, Juanan, Antón – Suljic (Stanisavljević, 80.), Vasiljević, Balogh B., Simon K. – Kabát – Tshibuabua
g.: Diallo (25.), Juanan (47., öngól), Böde (78.) ill.: Tshibuabua (4.)
s.: Gerson (17.), Adams (19.), Böde (90+1.) ill.: Ngawa (12.), Ligot (43.), Juanan (57.), Tshibuabua (61.)