Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bajnokok Ligája után: Helytállás a kétszeres BL győztes ellen – visszapillantó

Mint arról mi is beszámoltunk, az MTK ugyan kettős vereséggel esett ki a német Turbine Potsdam ellenében, ám a brandenburgi klub szurkolóinak szimpátiáját is elnyerve, emelt fővel utazhatott haza Medgyes Péter együttese.

Büszkén jelenthetjük ki, hogy a magyar bajnok és kupagyőztes MTK ott van Európa harminckét legjobb csapata között. A nyárvégi selejtezőt veretlenül hozták Szőcs Rékáék, akik a sorsolás szeszélye folytán a Bundesliga egyik élcsapatát, a Turbine Potsdamot kapták. Az első mérkőzésen öt-nullra, a másodikon hat nullára kaptak ki a kék-fehér hölgyek, ám a második összecsapáson hatvan percig nem tudta feltörni a magyar védelmet a sokkal jobb erőkből álló Potsdam.

A találkozó után a hazaiak szakvezetője, Bernd Schröder dicsérte a mieink játékát, és megígérte: amennyiben a Potsdam eljut a fináléig, az MTK tagjai vendégként jelen lehetnek a döntőn. Óriási megtiszteltetés lenne a magyar hölgyeknek.

A nézettségi adatok kiemelkedő számokkal bírnak. Az Eurosport ugyanis megküldte a számokat, amikből kiderült, hogy összesen 6,5 millióan látták a két csapat első meccsét, ebből 5,5 millió volt az élő közvetítést az Eurosporton követők, és 1 millió az ismétléseket az Eurosport2-őn megtekintők száma.

A visszavágó után sikerült megszólaltatni a csapat néhány játékosát. Szőcs Réka, Demeter Réka, Zágor Bernadett beszélt érzéseiről és élményeikről.

Sokáig tartotta magát a csapat a visszavágón is, holott a korábbi BL-győztes, Bundesliga élcsapat volt az ellenfél. Hogy éreztétek magatokat a pályán?
Demeter Réka: „Úgy gondolom, csak nagyon kevés magyar női játékosnak adatik meg, hogy több millió ember előtt, ráadásul egy hangulatos stadionban BL meccset játszhasson. Nekünk ez megadatott, s nagyon élveztük, hogy a Potsdam ellen játszhattunk két remek meccset. Ez a párharc, de leginkább a második meccs első félideje egész életünk egyik legszebb emléke lesz.”
Szőcs Réka: „Nagyon jól éreztük magunkat. Ilyen hangulatban még soha nem volt szerencsém játszani, hatalmas élmény volt számomra, még annak ellenére is, hogy vereséget szenvedtünk. Teljesen más atmoszféra uralkodik egy ilyen német stadionban, mint mondjuk itthon. Hihetetlen lendületet tudnak adni a német fanatikus szurkolók. Ilyen közönség előtt, és ilyen hangulat mellett lehetetlen rosszul játszani.”
Zágor Bernadett: „Nagy izgalom töltött el, hogy pályára léphetek egy ilyen rangos ellenfél ellen, hiszen nem minden héten játszunk hasonló mérkőzéseket, sőt… Ráadásul a Bajnokok ligája találkozóknak van egy külön varázsa is.”

Milyen tanulságokat lehet levonni a két meccs alapján?
Demeter Réka: „Azt mindenképp, hogy ilyennek kellene idehaza is lennie a női labdarúgásnak. A körítés, a finanszírozás, a marketing, s mindaz, ami egy profi női csapatot, s annak meccseit körülveszi csodálatos. Sajnos idehaza még nagyon gyerekcipőben jár sportágunk, így idő kell ahhoz, hogy ne csak egy félidőket tudjunk maximálisan teljesíteni egy akkora csapat ellen, mint a Potsdam.”
Zágor Bernadett: „A két meccsből jól látszik, hogy mekkora különbség van a magyar, illetve a külföldi társulat között. Mind dinamikában, mind gyorsaságban fölénk nőtt az ellenfél, viszont küzdeni tudásban felvettük velük a versenyt, rövid passzos játékunkkal pedig olykor-olykor zavarba tudtuk őket hozni. Sok lemaradást kell pótolnunk főleg fizikai erőnlét terén.”
Szőcs Réka: „Több olyan összetevő van, ami miatt nem lehet összehasonlítani a két bajnokság erejét és ritmusát. Eléggé el vagyunk még maradva Európa élcsapataitól, hosszú idő, és rengeteg munka kell még ahhoz, hogy versenyképesek legyünk ilyen szinten.”

Az első mérkőzés előtt volt bennetek drukk, hiszen nem mindennap játszhat az ember ily rangos ellenfél ellen?
Szőcs Réka: „Nagyon izgultunk, persze csak egészséges szinten, hihetetlenül fel voltunk spannolva, hogy itthon játszhatunk egy ilyen fantasztikus csapat ellen, és ennyi néző előtt. Amikor felállt a kezdő 11, volt időm felnézni a lelátóra és csodás volt számomra, hogy ennyien eljöttek nekünk szorítani, ezúton is nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki eljött és biztatott minket, hatalmas elismerés és megtiszteltetés ez számunkra.”
Demeter Réka: „Nem csak az első, a második előtt is. Ez mindannyiunk számára egy ünnep volt. A foci ünnepe. Az ilyen meccsekért kezdtünk el annak idején focizni, s azt gondolom, hogy büszkék lehetünk arra, hogy az elmúlt években olyan nagy csapatokkal játszhattunk, mint az Everton, a Malmö, a Potsdam, vagy akár a PAOK.”

Hogyan lehet a jövőben szorosabbá tenni egy ilyen kaliberű ellenfél elleni különbségeket?
Demeter Réka: „Ha klubszinten több nemzetközi felkészülési meccset tudnánk játszani rangos ellenfelek ellen, akkor lehetne esély rövidebb távon a felzárkózásra.”
Szőcs Réka: „Erre most még nem lehet választ adni, mint már említettem ez hosszú idő és a kitartó munka fogja majd megadni a választ.”

Milyen benyomást gyakoroltatok a németekre?
Demeter Réka: „A Potsdam egy nagyon szimpatikus csapat. Igazi profik, akárcsak az edzőjük, aki tisztában volt a két csapat közti különbséggel, mégsem becsültek le minket, s nem is néztek le minket. Azt gondolom, hogy mint ellenfelet maximálisan tiszteltek, s erről a személyes találkozásokkor is meggyőződhettünk.”
Szőcs Réka: „Az edzőjük nyilatkozatából tudom csak levonni a következtetést, hogy az azért sikerült picit megnehezíteni a dolgukat azzal, hogy nagyon jól muzsikált a védelmünk, lelkesen és nem megalkuvóan játszottunk.”
Zágor Bernadett: „A németektől rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, szimpatikus ellenfélnek tituláltak minket, akik oroszlánszívvel tudnak küzdeni. A németektől rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, szimpatikus ellenfélnek tituláltak minket, akik oroszlánszívvel tudnak küzdeni.”

Mennyiben volt más ez a két mérkőzés, mint mondjuk egy itthoni rangadó?
Szőcs Réka: „Teljesen más, hiszen rengeteg ember előtt mutathattuk meg, hogy mit is tudunk igazán, nem mindegy, hogy 1500-2000 néző van vagy csak 150. Ennyi ember előtt elképzelhetetlen rosszul és szívtelenül játszani. Sajnos a mi bajnokságunk nem ilyen ritmusú, mint mondjuk a Bundesliga mérkőzések nagy többsége.”
Demeter Réka: „Mindenben! Össze sem lehet hasonlítani egy magyar bajnokival, s semmi mással sem.”
Zágor Bernadett: „Teljesen más volt mindkét mérkőzés mint egy itthoni rangadó. Természetesen sokkal nagyobb figyelmet kapott a csapat, mely a nézőszámon is meglátszik. A körítés, a hangulat, és maga a meccs is egészen eltérő az itthoni bajnokiktól. Érdekes volt azonban, hogy külföldön mennyire más az emberek hozzáállása a női labdarúgáshoz. A nagyarányú vereség ellenére úton útfélen találkoztunk emberekkel, akik gratuláltak a csapat teljesítményéhez és biztattak minket a további munkára.”

Ez történt szerda este (a Turbine TV összefoglalója):

Gavalovits Sándor