Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Osztrák válogatott lehet a brazil gólgép

Újabb dupla a bajnokságban, ezzel már 10 gólos. Ő a klub történetének minden idők legjobb csatára. A brazil csatár nagyon szeret Ausztriában élni, osztrák válogatott is lehet.

A Red Bull Salzburg együttese óriási formában játszik idén. A Tipp3 Bundesligában már 41 találatot számlál a mozart-városi alakulat, ebből 10-et a brazil csatár, Alan vállalt magára. A 24 esztendős futballista a tavasszal tért vissza komoly sérüléséből, azóta ontja a gólokat magából és jobb formát mutat, mint valaha – bár kiesése előtt sem volt rá panasz, 2011 őszén a Borussia Dortmund és a VfB Stuttgart is szerződtette volna.

Alan még 2010-ben került Ausztriába, azóta a szurkolók egyik kedvence lett és az egyik legmeghatározóbb tagja együttesének. “Mielőtt Salzburgba jöttem a Flumenenseben játszottam, az egy nagy csapat Brazíliában. Elsők voltunk a bajnokságban és ekkor jött a Salzburg ajánlata. Akkor nagyon meggondoltam, nagy nyomást helyeztek rám. Sokan mondták, hogy ne menjek Ausztriába, hanem egy erősebb csapathoz egy erősebb ligába. Én ennek ellenére is a Salzburg mellett döntöttem és sose bántam meg ezt a lépést.” – mondta Alan a Sport10-nek adott interjújában.

A 24 esztendős csatár jelenleg Európa legeredményesebb csatárduóját alkotja a spanyol Jonathan Sorianoval. Alan remekül érzi magát Salzburg városában és az edző, Roger Schmidt is nagyon fontos ember lett az életében. “Roger nem csak nekem, hanem az egész csapatnak egy telitalálat, nem csak edzőként, hanem emberként is. Még nem sok olyan emberrel találkoztam életem során, mint amilyen Roger. Mindegy ki vagy, ő minden játékost ugyanúgy kezel.”

Alannak nyelvi gondjai már nem akadnak, de nagyon örül annak, hogy André Ramalho és Rodnei személyében még két brazil van a Salzburg keretében. “Olyanok vagyunk, mint egy család. André és Rodnei olyanok, mintha a testvéreim lennének.”
A brazil válogatottba nincs sok esélye bekerülni, de e miatt nem is bánkódik Alan, aki már félig osztráknak érzi magát. “Nem egyszerű bekerülni a brazil válogatottba, nagyon sok jó játékos van Brazíliában. Talán egy nap majd az osztrák válogatottban játszom. Nagyon otthonosan érzem itt magam, már úgy tekintek magamra, mint félig osztrákra.”

Alan honosítása egyébként nagyon tetszene az osztrák futballrajongóknak, a felvetésre mindenki pozitívan reagált. Ez érthető is. Nekem volt szerencsém Alant személyesen is látni, az Austria Wien – Red Bull Salzburg találkozón előttem végezte el a bemelegítő edzést. Amikor fotózni akarták az Austria szurkolói kacsintott egyet majd pózolt. Igazi nyitott és szerentehető ember (szerintem), góljai pedig tovább lendíthetnék az osztrák válogatott jó úton haladó fejlődését.

Kostyál Balázs