Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa Liga előzetes: Rangadó, rangadó hátán – Lesz mit nézni, és ikszelni!

Alighogy túl vagyunk a Bajnokok Ligája tizenhat meccses, szokásos heti adagján, máris következik az ezt követő, szoksás Európa Liga dózis. Meccs, meccs hátán, és bár a nevek gyakran nem akkorák, mint kedden, és szerdán, az izgalmak gyakran nagyobbak. EL-re fel!

A csoport:
Swansea City – Kuban Krasznodar 21:05
Valencia – St. Gallen 21:05 (DigiSport 1)
A Swansea együttes akár már ma este közel kerülhet a továbbjutáshoz, ha legyőzi az eddig pont nélkül álló Kubant. A krasznodari együttesnek eddig nem igazán jött ki a lépés, ugyanis még gólt sem szereztek az oroszok, a St. Gallen, és a Valencia ellen. Utóbbi kettő egyébként egymással fog megküzdeni, a Mestallában. A nyertes pedig az angolok után eredhet. Papíron természetesen a „Denevérek” a találkozó esélyesei, csakhogy a válságban lévő klub, még a hazájában sem próféta, csak a 8. helyen áll.

A csoport állása: 1. Swansea 6 pont (4-0), 2. St. Gallen 3 p. (2-1), 3. Valencia 3 p. (2-3) 4. Kuban 0 p. (0-4)

B csoport:
Csornomoretsz Odessza – Ludogorets Razgrad 21:05
Dinamo Zagreb – PSV Eindhoven 21:05 (Story 4)
Egyértelmű meglepetés, az előzetesen lesajnált bolgár bajnok vezető pozíciója, ám teljesen megérdemelt. A razgradiakra most kemény próbatétel vár, mégpedig egy ukrán túra. A Csornomoretsz az idei ukrán bajnoki kiírás meglepetés csapata, ugyanis a 4. helyen áll, a Premjer Ligában, és többek között, a Dinamo Kijevet is megelőzi. A négyes másik találkozóján, a Dinamo Zagreb fogadja, a PSV-t. A horvátok most már biztosan szeretnék megszerezni első pontjaikat, kérdés, mit szól mindehhez a PSV, amely vagy nagyon rossz, vagy nagyon jó napot foghat majd ki.

A csoport állása: 1. Ludogorets 6 pont (5-0), 2. PSV 3 p. (2-2), 3. Odessza 3 p. (2-3) 4. Dinamo Zagreb 0 p. (1-5)

C csoport:
Red Bull Salzburg – Standard Liége 21:05
Elsfborg – Esbjerg 21:05
Kostyál Balázs kollégánknak köszönhetően, olvasóink az utóbbi időben még közelebb kerülhettek az osztrák futballhoz, különösen annak legkiemelkedőbb klubjához, a Salzburghoz. Az „energiatalosok” büszkén vezetik is a csoportjukat, pedig az ellenfelek nem akárkik. Bár elsősorban nem a két északi egyletről, az Esbkergről, és az Elfsborgról beszélünk. Az osztrák együttes igazi ellenfele, az első helyért, a belga listavezető Standard lehet, amellyel ma meg is mérettetnek. A csoportban tehát két derbit is rendeznek ma, hiszen az egyiken a két erősebbik, a másikon pedig két skandináv gárda.

A csoport állása: 1. Salzburg 6 pont (6-1), 2. Esbjerg 3 p. (3-3) 3. Standard Liége 1 p. (2-3), 4. Elfsborg 1 p. (1-5)

D csoport:
Wigan Athletic – Rubin Kazany 21:05
Zulte-Waregam – Maribor 21:05
Az első két helyen álló csapat küzd meg egymással, a messzi Tatárföldön. A Rubin, az orosz bajnokságban idén is meglehetősen visszafogottan szerepel a bajnokságban, ám az Európa Ligában komoly elérésére lehet képes, főleg ha jól abszolválja csoportját. Mai ellenfele, az FA-Kupa győztes Wigan sem remekel, az angol második vonalban, csak a középmezőnyben helyezkedik el. A Zulte, és a Maribor találkozójának kérdése, hogy a valamelyik fél képes lesz-e megszerezni első győzelmét, és a riválisok nyomába eredni.

A csoport állása: Rubin Kazany 6 pont (9-2), 2. Wigan 4 p. (3-1), 3. Zulte 1 p. (0-4), 4. Maribor 0 p. (3-8)

E csoport:
Fiorentina – Pandurii Targu-Jiu 21:05
Pacos Ferreira – Dnyipro Dnyipropetrovszk 21:05
A Fiorentina remek előjelekkel várhatja, a román Pandurii elleni hazai fellépést. A firenzei egylet ugyanis hatalmas tettet végrehajtva, 0-2-es hátrányból állt fel a hétvégén, a Juventus ellen, és nyert 4-2-re. A Pacos nyáron még a Bajnokok Ligája selejtezőjében indulhatott, miközben a portugál ligában vergődik, és tök utolsó, a táblázaton. Utolsó, akárcsak az EL csoportjában, ahol ma az ukrán Dnyiproval találkozik. Juande Ramos együttese, szeptember 1-je óta, minden idegenbeli tétmeccsét megnyerte, legyen szó bajnokságról, vagy nemzetközi kupameccsről.

A csoport állása: 1. Fiorentina 6 pont (5-1), 2. Dnyipro 3 p. (2-2), 3. Pandurii 1 p. (1-2), 4. Ferreira 1 p. (1-4)

F csoport:
Eintracht Frankfurt – Maccabi Tel Aviv 21:05 (DigiSport 2)
Girondins Bordeaux – APOEL Nicosia21:05
A komoly gondban lévő Bordeaux nyerési kényszerben van, hiszen ha a francia klub most sem tudja megszerezni első pontjait, elképesztően nehéz helyzetbe kerül, ha tovább akar jutni. Persze kérdés, hogy tovább akar-e lépni, ugyanis a Ligue 1-ben is csak vergődnek, és nem biztos, hogy szükségük van a kettős (hármas) megterhelésre. A magyar válogatott kispadjára legesélyesebbnek tekintett Paulo Sousa, és a Maccabi Frankfurtba látogat, az éllovas Eintrachthoz. A derbinek számító összecsapás, akár már most is végzetesen eldöntheti a mérleg nyelvét, az első helyért vívott harcban.

A csoport állása: 1. Frankfurt 6 pont (6-0), 2. Maccabi 4 p. (2-1) 3. APOEL 1 p. (0-3) 4. Bordeaux 0 p. (1-5)

G csoport:
KRC Genk – Rapid Wien 19:00 (DigiSport 1)
Dinamo Kijev – FC Thun 19:00
Számunkra, magyaroknak az egyik legérdekesebb csoport, hiszen ebben található, az eddig két meccs után hibátlan Genk. A belga együttes, ma az egyik legkönnyebben nyerhető meccsén lép pályára hazai pályán, az osztrák Rapid ellen.
A négyes másik összecsapásán, a két hárompontos gárda, vagyis a svájci Thun, és papíron legerősebb gárda, a Dinamo Kijev találkozik. Az ukránoknak, már cak a presztízs, és a gyenge ukrán bajnoki szereplés miatt is fontos lenne hozni, a mai találkozót.

A csoport állása: 1. Genk 6 pont (3-1), 2. Thun 3 p. (2-2) 3. Dinamo Kijev 2 p. (3-3) 4. Rapid Wien 1 p. (2-3)

H csoport:
Slovan Liberec – Sevilla 19:00 (DigiSport 2)
Freiburg – Estoril 19:00
A jogelőd, vagyis az UEFA-Kupa kétszeres nyertese, a Sevilla, Csehországba látogat. A Slovan egyelőre veretlen, akárcsak a spanyol együttes, és ismerve a két csapat nem túl meggyőző formáját, akármi megtörténhet.
A csoport másik randiján, a idén már nem remekelő Freiburg, és az Estoril találkozik. A német együttes tavlay végi az élmezőnyben viaskodott a Bundesligában, kis híján a Bajnokok Ligájába is kvalifikálta magát, ennek meg is lett a böjtje, ugyanis idén már a kiesés ellen harcol.

A csoport állása: 1. Sevilla 6 pont (4-1), 2. Liberec 4 p. (4-3), 3. Freiburg 1 p. (2-5), 4. Estoril 0 p. (2-4)

I csoport:
Real Betis – Vitoria Guimares 19:00
Olympique Lyon – Rijeka 19:00
Igazi körbeverős, vagy esetleg döntetlenezős csoport lesz ez. Pedig két neves klub is található a kvartett „mezőnyében”. Meglepetésre, a Guimares az éllovas, amely ma Ibérián belül marad, hiszen Sevillába látogat, a Real Betishez. A zöld-fehérek egyelőre nem brillíroznak, ugyanúgy két döntetlennel állnak eddig, mint a francia sztárcsapat, az idén pofont, pofon után beszedő Lyon. Az OL ellenfele, a horvát bajnoki címre pályázó Rijeka, amelyet nem is akárki dirigál, mégpedig az a Matjaz Kek, aki kivezette a 2010-es Világbajnokságra, a szlovén nemzeti csapatot.

A csoport állása: 1. Guimares 4 pont (5-1), 2. Lyon 2 p. (1-1), 3. Betis 2 p. (1-1), 4. Rijeka 1 p. (1-5)

J csoport:
Apollon Limassol – Lazio 19:00
Trabzonspor – Legia Warszawa 19:00
Aligha kell komoly élethalálharcra számítani, a J csoportban. A Trabzon akár már közel léphet a továbbjutáshoz, ha otthon tudja tartani a maximálisan megszerezhető három pontot, a lengyel bajnok, és hazájában most is éllovas, Legia ellen. A Serie A-s Lazio szintén megszökhet ma, az Apollon elől. A rómaiak cipruson vendégeskednek, és ha nyerni tudnának, kényelmes, négypontnyi előnyre tehetnének szert, a limasszoliakkal szemben.

A csoport állása: 1. Trabzonspor 4 pont. (5-2), 2. Lazio 4 p. (4-3), 3. Apollon 3 p. (2-2) 4. Legia Warszawa 0 p. (0-2)

K csoport:
Sheriff Tiraspol – Tottenham Hotspur 19:00
Anzsi Mahacskala – Tromsö 18:00
Nagyon jó szituációban van a Tottenham. Bár a „Sarkantyúsok” idén sem veszik túl komolyan egyelőre az Európa Ligát, könnyen lehet, hogy már ma garantálható lesz, a 99%-os tovább jutásuk. Bármenyire is tartalékosan lépjenek pályára Moldáviában, ők az esélyesek, és ha nyernek, illetve a halovány, ezer sebből vérző Anzsi, és a skandináv kocka futballt játszó Tromsö ikszel, akkor világcsoda kéne ahhoz, hogy ne az angolok legyenek a csoportelsők, decemberben is.

A csoport állása: 1. Tottenham 6 pont (5-0), 2. Sheriff 2 p. (1-1), 3. Anzhi 1 p. (0-2), 4. Tromsö 1 p. (1-4)

L csoport
PAOK Szaloniki – Maccabi Haifa 19:00
Shaktar Karagandy – AZ Alkmaar 18:00
Van egy olyan érzésünk, hogy bár frissítő edzőváltáson esett át nem rég, az Alkmaar, komoly meglepetésre lehet képes kora este, a kazah Shaktar.
A másik összecsapáson is egyértelmű esélyes a PAOK, bár simán benne van, hogy a haifaiak megszerzik első győzelmüket, a csoportkörben, ha a görögök rossz napot fognak ki.

A csoport állása: 1. AZ Alkmaar 4 pont (2-1) 2. PAOK 4 p. (3-2), 3. Maccabi Haifa 1 p. (2-3), 4. Shakhtar Karagandy 1 p. (3-4)

Balogh József