Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Portré- A németek szerény tehetsége: Dzsenifer Marozsán

A német női futball egyik legnagyobb tehetsége, de szerény maradt. Apja magyar válogatott labdarúgó volt. Ő nem más, mint a Nationalelf és az FFC Frankfurt kiválósága, Dzsenifer Marozsan.

Dzsenifer Marozsan, vagy gyökerei miatt magyarosan, Marozsán Dzsenifer a német női labdarógásban fiatal kora ellenére már nagy szerepet tölt be. Ha az ember Dzseniferrel társalog nem valószínű, hogy részletekbe menő választ fog kapni, hanem inkább a mindenre rámondható ‘biztosan‘ hagyja el a hölgy száját. Nem igazán szeret magáról és képességeiről beszélni, igen visszahúzódó és szerény. Kedvenc posztja a németek által tizesnek hívott – a csatár mögötti szerep -, bár erre sem adott egyértelmű választ. És a tehetségét az apjától örökölte? – ‘Biztos.’ Dzsenifer egyébként nem azért szűkszavú, mert nehézsége lenne a német nyelvvel, erről szó sincsen! Ő egyszerűen csak a fontos dolgokra koncentrál. A pályán persze más arcát mutatja, ott magyaráz, irányít és főszerepet vállal.

Dzsenifer édesapja, János magyar válogatott labdarúgó volt, többek között a Bundapest Honvéd együttesében is megforult. Pályafutását az 1.FC Saabrückennél fejezte be, jól érezte magát Németországban így családjával együtt maradt a saar-vidéken. Dzsenifer még Budapesten született, de egy róla készített videóból kiderül, hogy gondjai akadnak a magyar nyelvvel, a németet természetesen akcentus nélkül beszéli. Nem is volt kérdés, hogy melyik nemzet címeres trikójába bújik. A németekkel óriási sikereket ért el már a korosztályos csapatokban: 2008-ban U17-es Európa Bajnokságot, majd 2010-ben az U20-as Világbajnokságon is a csúcsra jutott. A felnőttek között is sikeres, a mellett, hogy kihagyhatatlan tagjai Silvia Neid nemzeti csapatának 2013 nyarán megnyerte az EB-t, az eseménynek ő lett a gólkirálya.

“Dzsenifer Marozsan kivételes tehetséggel rendelkezik, a lekülönlegesebb játékosok közé tartozik.” – mondta róla Neid. Amikor a német sajtó rákérdez képességeire zavarba jön, nem szívesen beszél magáról. “Az ember hall mindig ilyeneket, de ez nem jelent sokat. Még nem értem el a legjobb szintet, keményen akarok tovább dolgozni.” Tehát ritkán elégedett magával. “Ritkán. A legtöbb esetben találok valamit, amit még jobban csinálhatnék.” A legnagyobb kritikusa az édesapja, akinek tanácsait Dzsenifer mindig megfogadja, hiszen mint ahogy ő mondja, apja otthon van ebben a témában.

A német válogatottban tehát mindig számolnak vele és meghatározó játékossá nőtte ki magát, 21 esztendősen már 25 válogatott mérkőzése a háta mögött. “Ehhez a feladathoz még nőnöm kell. Sok jó játékosunk van, akiknek a vállán eloszlik a teher, jobb, ha nem csak egy valakin van a nyomás.” – így igen szerényen a szerepéről.

Karrierje egyébként gyorsan magas szinten volt, már 14 évesen bemutatkozott a német élvonalban, ezzel természetesen a legfiatalabb debütáló a női Bundesliga történetében. A Saabrücken együttesét 2009-ben hagyta el, azóta a Európa egyik legerősebb csapatában játszik, az 1.FFC Frankfurtban.

Ő tehát Dzsenifer, egy tehetség, aki remekül lát a pályán és technikailag nagyon képzett. Nagy a múltja, a jelene és a jövője is ennek az aranyos nőszemélynek!

Kostyál Balázs