Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Revierderby- jön a Ruhr-vidéki örökrangadó – beharangozó

A Bundesliga 10. fordulójában az ősz és az év egyik, ha nem a legnagyobb rangadója következik. Az FC Schalke 04 a Borussia Dortmundot fogadja.

Revierderby

Ez nem a legnagyobb múltra visszatekintő rangadó, de az egyik legfeszültebb. Nincsenek kultúrális és politikai nézeteltérések, de a felek utálják egymást. A két város, Gelsenkirchen és Dortmund mindössze fél órás kocsiútra van egymástól, de gelsenkircheni rendszámmal nem ajánlatos Dortmundban furikázni, és ez fordítva is igaz. A két csapat szurkolói már többször is összecsaptak egymással. A Schalke és a Dortmund nézőszáma a Bayern Münchennel kiegészülve kiemelkediő Németországban, a fanatizmus pedig óriási. Ez a Revierderby.

Van elszámolnivalója a Dortmundnak legnagyobb riválisával, az előző szezonban mindkétszer a Schalke tudott nyerni. A mérleg azonban kiegyenlített: 29-29 alkalommal győztek egymás ellen a felek. A csapatok a hétközi Bajnokok Ligájában ellentétes eredményeket értek el, míg a Schalke hazai közönsége előtt kapott ki simán a Chelsea ellen a Dortmund az Arsenal otthonából hozta el a három pontot. A Bundesligában az előző öt találkozót figyelembe véve a mutató megeggyezik: három győzelem, egy döntetlen és egy vereség. A tabellán elfoglalt helyezés viszont ismét a BVB mellett szól, ugyanis a második helyen találhatóak 22 ponttal, míg a Schalke az ötödik 14 egységgel a neve mellett. De ilyenkor nem játszanak szerepet holmi pontok, itt csakis az számít, hogy megverjék a másikat, a becsületről és az rivalizálásról szól ez a mérkőzés.

Sok játékos megtette, hogy az egyik csapattól a másikban igazoljon. Ez rizikós dolog. A legutóbb, 2013 nyarán a brazil védő Felipe Santana tett így, ő a Dortmund dresszét váltotta királykékre. “A Dortmund véres szemekkel érkezik. A Dortmund mindkét meccsét 2-1-re vesztette el a Schalke ellen. Most ég bennük a visszavágás vágya. Ha szombaton játszom mindent meg fogok tenni, hogy megállítsam őket.” – mondta Santana, Jürgen Klopp, a Dortmund edzője így nyilatkozott a derby kapcsán:A derbyk az előző idényben árnyékban voltak, ezért van most még nagyobb szerepe. Jó érzésem van.” A Schalke vezetőségéból Horst Held sportigazgató szólalt meg: “Itt nincs favorit, mint a Bayern és az 1860 München találkozóján. A Dortmund valamit jóvá akar tenni, mi készen állunk rá.”

A helyszín ezúttal a Veltins Arena lesz. A Schalke csapatából hétközben kidőlt Marco Höger, Kevin-Prince Boateng játéka kérdéses még. A Dortmundba visszatért Marcel Schmelzer. A keretek minőségére így nem lehet majd panasz.

Sebesség. Indulatok. Harc. Fanatizmus. Üvöltés. Gól. Cselek. Szurkolók. Hamisítatlan derby Németországból.

A Bundesliga 10. fordulójának programja:

Péntek:

20:30; VfB Stuttgart – 1.FC Nürnberg/ Eurosport2

Szombat:

15:30; FC Schalke 04 – Borussia Dortmund/ Eurosport2
FC Bayern München – Hertha BSC
Bayer 04 Leverkusen – FC Augsburg
Hannover 96 – TSG 1889 Hoffenheim
1.FSV Mainz 05 – Eintracht Braunschweig
18:30; VfL Wolfsburg – SV Werder Bremen/ Eurosport2

Vasárnap:

15:30; SC Freiburg – Hamburger SV/ Eurosport2
17:30; Borussia Mönchenglabdach – Eintracht Frankfurt/ Eurosport2

Viel Spaß!
Kostyál Balázs