Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női válogatott: Vereség a világbajnoki selejtező nyitányán

Háromgólos vereséget szenvedett Vágó Attila együttese az osztrákoktól. A vendégeknek a három gólon kívül is akadt helyzetük. A mieink ezúttal leginkább a fizikai mutatókban maradtak alul.

A találkozó előtt kérdéses volt Demeter Réka játéka, aki egész héten náthával bajlódott, míg Vágó Fanny a hét elején hagyott ki edzéseket. Végül mindketten tudták vállalni a játékot.

A mérkőzés nem kezdődött jól a mieinknek, ugyanis az osztrákok letámadása gólt eredményezett, bár az első helyzet a magyar hölgyek előtt adódott. A hetedik percben Puntigam szabadrúgása élesen csapódott a kapu elé, Szőcs csak ütni tudta, ám éppen az érkező Wenninger fejére, aki nem is hibázott. Három perccel később meghűlt a szurkolók ereiben a vér, Szőcs Réka ugyanis az osztrák támadásnál olyan szerencsétlenül érkezett, hogy összecsúszott Tóth Alexandrával, és lenn maradt. Szerencsére rövid ápolás után tudta folytatni. A folytatásban is az osztrákok birtokolták többet a labdát, ám lehetőségeiket nem tudták kihasználni. A huszadik percben Csiszár Henrietta maradt lenn egy ütközés után, és ő már nem volt annyira szerencsés, mint Szőcs. Hosszasan ápolták, mintegy öt percen át emberhátrányban játszott a magyar együttes az MTK játékosának ápolása miatt. Eközben egy osztrák szabadrúgásba ért bele rosszul Kaján Zsanett, a labda csak centikkel ment el a kapu felett. A sarokrúgást az oldalhálóba lőtték a vendégek. A huszonhetedik percben visszatérhetett Csiszár szép kék turbánnal. A mieink mezőnyben olykor meg tudták állítani az osztrák játékosokat, de egy felívelés után a kapunk előtt pattogott a labda, amelybe a menteni igyekvő Demeter Réka piszkált bele, de sajnos lábáról a saját kapujába csorgott. Ezzel már kettővel ment a vendégegyüttes. A hajrára némileg magához tértek a magyar hölgyek, és ekkor Vágó Fannyt tartották fel, a játékvezető sípja azonban néma maradt. Az utolsó szó Csiszár révén a mieinké volt, ám huszonöt méteres lövését magabiztosan védte az osztrák kapus.

(fotó: mlsz.hu)

A szünetben tehát kétgólos vendégvezetést regisztrálhattunk. Játékban nem, azonban fizikálisan, gyorsaságban fölénk nőtt Ausztria válogatottja. Voltak ugyan biztató momentumok, de ezekből nem tudtunk lehetőséget teremteni.

Fordulás után kiegyenlítettebb játékot hozott a találkozó, ám tíz perc elteltével megszerezték harmadik góljukat is a vendégek. Makas lövése perdült fel Tóth Alexandrán, és Szőcs felett a kapu közepébe hullott. Nehéz helyzetbe került tehát válogatottunk. A harmadik gól után ébredezett csapatunk. Igaz, leginkább rögzített helyzetekből alakultak ki kisebb lehetőségeink. Egy ilyen után a visszatérő Jakabfi Zsanett szabadrúgását blokkolták szögletre az osztrákok, a sarokrúgás után Szabó Boglárka csúsztatott mellé. A hátralévő időben a vendégek többször is a védelmünk mögé tudta kerülni, de vagy Szőcs védett, vagy rosszul passzoltak, illetve valamelyik védőnk tudott közbelépni. A szórványos kontráinkkal tudtunk némi veszélyt teremteni, de Zinsberger végig magabiztosan védett. A hatvannyolcadik percben egy kis híján demoralizáló gólt kaptunk. Jobb oldali beadás után az egyik osztrák játékos sarokkal húzta kapura a labdát, amely csak centikkel kerülte el a bal alsó sarkot. Tíz emberrel játszottuk le az utolsó négy percet, miután Jakabfi Zsanett kisebb sérülést szerzett, és ekkorra már mindhárom cseréjét kihasználta Vágó Attila. A végén még megköszönhettük az osztrákoknak, hogy csak három lett, hiszen a kilencvenegyedik percben egy jobb oldali beadást fél méterről fölé lőttek.

A lányok, amit lehetett, megtettek, ám ezúttal csak a tisztes helytállásra futotta erejükből. A második félidőben már jobban ment a játék, ám a pontatlan passzok, és az olykor rossz helyezkedés végül háromgólos vereséget eredményezett. Sok tanulsággal szolgált ez a mérkőzés is, és ezeket lehet hasznosítani majd csütörtökön Bulgária ellen.

Vágó Attila: „Szorosabb meccset vártam, de el kell ismerni, hogy az ellenfél jelenleg jobb játékerőt képvisel nálunk. A gyors kapott gól után elvesztettük a fonalat, futnunk kellett az eredmény után, nem tudtuk azt a játékot hozni, amit elterveztünk. Most az a feladatunk, hogy a kötelező győzelmeket megszerezzük, elsőként jövő héten a bolgárok ellen, ennek érdekében elsősorban mentálisan kell rendbe hozni a játékosokat. Az idei három meccsre legalább hét pontot terveztünk, ezt sajnos már nem tudjuk elérni, de a következő két selejtezőn végig dominálnunk kell, és érvényre kell juttatnunk a papírformát.”

Világbajnoki selejtező, nők
Magyarország – Ausztria 0-3 (0-2)
Bozsik stadion, 600 néző, vezette: Morag Pirie (Kyle McMullan, Nicole Andrews – skótok)
Magarország: Szőcs Réka – Szeitl Szilvia, Tóth II. Alexandra, Demeter Réka (Tálosi Szabina, 64.) – Csiszár Henrietta (Pádár Anita, 72.), Szabó Boglárka – Jakabfi Zsanett, Zágor Bernadett (Zeller Dóra, 55.), Kaján Zsanett – Vágó Fanny
Ausztria: Manuela Zinsberger – Heike Manhart, Carina Wenninger, Virginia Kirchberger, Verena Aschauer – Laura Feiersinger (Katja Trödhandl, 85.), Sarah Puntigam, Viktoria Schnaderbeck, Nadine Prohaska – Nina Burger, Lisa Makas (Nicole Billa, 78.)
g.: Wenninger (7.), Demeter (35., öngól), Makas (55.)
s.:

A csoport másik mai meccsén:
Bulgária – Kazahsztán 1-1

A csoport állása: (m, gy, d, v, lőtt-kapott gól, gk., pont)
1. Finnország                 2    2   –    –  4-1 +3 6 p
2. Ausztria                     2    2    –   1       8-2 +6 6 p
3. Franciaország         1     1   –   –  4-0 +4 p
4. Kazahsztán               3   –   1  2   1-7 -6 1 p
5. Bulgária                     2   –  1   1   1-5 -4 1 p
6. Magyarország         1   –   –   1   0-3 0 p
Gavalovits Sándor