Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: Gyűlnek a felhők, a brutális adóemelés miatt!

Közeledik a november. És napokon belül asztalhoz ül a francia elnök, Francois Hollande, és a professzionális klubokat tömörítő szervezet, hogy megvitassák, milyen kompromisszumos megoldást tudnak találni, a tervezett adóemelések, kegyetlen terhei ellen.

Már hónapok óta húzódó történet, hogy a francia kormány minden magánszemélyt megpróbál úgy megsarcolni, pontosabban azok munkaadóit, cégeket, akik a béreket állják, hogy amely egyén évi 1 millió eurónál többet keres, annak munkáltatója köteles a bér 75%-ának megfelelő összeget, adó formájában befizetni, az állam kasszájába.

Természetesen ez óriási költségekbe verné, a már így is kisebb országok költségvetésével vetekedő él-klubokat. A szakértők számításai szerint ez a súlyos adóbehajtás összesen 10 klubot érintene, a Ligue 1-ben igazán kellemetlenül. Álljon itt most az ő névsoruk, zárójelben az évente befizetendő adó összegével: PSG (20 millió), Marseille (8), Lyon (5), Lille (5), Bordeaux (4), Rennes (2) Saint-Étienne (1,5), Toulouse (1), Nice (1), Montpelliére (0,4).

A terhek alól, a Monaco mentesül, pedig ott aztán végképpen úsznak a pénzben. Csakhogy a hercegségbeli csapatra, mivel hivatalosan nem a francia államhoz tartozik, más, sokkal előnyösebb sarcok vonatkoznak.

Jelen állás szerint nagy rá az esély, ha csak nem születik valami megállapodás, az elnök, és a klubok között a közlejövőben, akkor a november végi forduló, sztrájk miatt elmarad, mind az első, mind a másodosztályban.

Legutóbb egyébként a Saint-Étienne elnöke, Bernard Caïazzo emelte fel a szavát, a miatt, a bizonyos 75% miatt. A „Zöldek” vezére szerint a kormány ilyen irányú változtatása nem csak az ő klubjára, de az egész francia futballra veszélyes lenne.

Balogh József