Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mi így látjuk: Kießling fantomgólja

Stefan Kießling az oldalhálóba fejelt, ennek ellenére gól lett. Ettől zeng a nemzetközi sajtó, természetesen nekünk is megvan erről a véleményünk. Mi így látjuk. 

A Bayer Leverkusen nyert a TSG Hoffenheim otthonában, ám a győztes gól, Kießling fejese az oldalhálón keletkezett lyukon ment be a kapuba. A Bild írása szerint csekély esély van arra, hogy megismételjék a találkozót, Rudi Völler, a Leverkusen sportigazgatója viszont így tenne. Az esetet immáron a FIFA is vizsgálja.

A téma természetesen a FociClub.hu dolgozói közt is nagy port kevert. A pénteki esetről így vélekedik pár cikkíró:

Gavalovits Sándor a FociClub.hu magyar hírekért felelős kollégája: Három szempontból vizsgálnám a kérdést. Először is újságíróként: Megadta a spori, hát gól. Ennyi. Az más kérdés, hogy Kießling sem nagyon hitte el, hogy benn van, ezt látthattuk a reakciójából. Bár odamehetett volna a játékvezetőhöz, hogy “spori kérem, ez oldalról ment be”. De nem hibáztatható a játékos, hiszen mégiscsak gólt szerzett, mégha ennyire furcsát is.
Szurkolói szemmel: A játékvezető hatalmas hibát vétett, ha leverkuseni lennék, örülnék, bár biztosan néznék, mint Rozi a moziban, viszont hoffenheimi szurkolóként legszívesebben leharapnám a fejét a sporinak. De tudok jobbat: ez egy FIFA-game bug.
Játékvezetőként: Az első felvetésem, ellenőrízték a meccs előtt, illetve a szünetben a hálókat az asszisztensek? Ha igen, miért nem vették észre, hogy egy labdányi lyuk található azon az oldalon. A játékvezetőt ebben az esetben annyiban védeném, hogy takarásban nem biztos, hogy látta, hol került a hálóba a labda, ugyanakkor az asszisztensnek látnia kellett volna, hiszen olyan szögben állt, hogy az oldalhálót is szemmel tudta tartani.

Őszi Ádám a FociClub.hu főszerkesztője: Mély megdöbbenéssel töltött el a fantomgól látványa, melyet újra és újra megtekinttettem, visszalassítottam. A gól az eredményt, a három bajnoki pont sorsát döntően befolyásolta, tehát nem mehetünk el mellette szó nélkül, de! Sokan sokféle képen látják az esetet, én úgy vélekszem, utólag nincsen helye az újrajátszásnak, módosításnak vagy hasonló történetnek. A labdarúgásban mindig is volt ilyen, ez a sportág velejárója. Sem a játékvezető, sem pedig az asszisztens nem látta az esetet megadta, elkönyvelte, tehát gól! A gólvonal bíró bevezetése majd kiszűri az ilyen hibákat, de mint mindig én most is azt mondom, a technológiának nincsen helye a futballban, eddig is az emberi tényezők döntöttek és szeretném, ha ezt követően is így lenne. Ez egy peches nap volt a Hoffenheim számára. A játékvezető is csak egy ember, ezáltal pedig tévedhet.

Kostyál Balázs a FociClub.hu német és osztrák hírekért felelős kollégája: Először nem hittem el, aztán el kellett hinnem! Csődött mondott a német precizitás. Azt néztem, hogy lehet olyan ívben fejelni, hogy nem csavarodik a labda, majd mégis a hálóban köt ki? Sehogy! Stefan Kießling is így érezte, nem is ünnepelt. Odafutottak hozzá a társai és ő hirtelen elhitte, hogy betalált. Vagy nem. Sportszerütlenül viselkedett. Nyilakozatából kiolvasni, hogy pontosan tudta, hogy nem fejelt a kapuba, mégsem kezdte el győzködni Felix Brych játékvezetőt. Csalódtam Kießlingen. Brych pedig elvesztette tekintélyét szememben.

A FociClub.hu szerkesztősége a jövőben is megvitatja majd a labdarúgás eseményeit egyes vitatott témákban, ez a cikksorozat első példánya!

Összeállította: Kostyál Balázs