Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Platini: 40 válogatottat a VB-re!

Folyik a harc, a FIFA vezetéséért! A minap a regnáló elnök, Sepp Blatter árulta el azon véleményét, mi szerint több afrikai, és ázsiai csapatnak kellene lehetőséget adni, a világbajnokságokon. Természetesen máris érkezett legnagyobb riválisának, Michel Platininek is a válasza.

A napokban jelentette be a svájci FIFA elnök, hogy ő bizony 2018-ban már több afrikai, és ázsiai csapatot szeretne látni a VB-n. Ezzel a felvetéssel egyetért a francia UEFA vezér, Michel Platini is. Kivéve, hogy ő semmiképpen sem akarja ezt a reformot, az európai válogatottak rovására kezdeményezni.

A francia sportvezető szerint az oroszországi eseményen már 40 résztvevőnek kellene megmutatnia magát, sőt Platini már el is árulta, hogy ő miként képzeli el a változtatásokat, amelyek szerinte is a futball érdekének szempontjait követnék. Mert persze kétségünk se legyen afelől, hogy Blatter az ázsiai, és afrikai érdekcsoportok, és „haverkomajóbaráti” szerepeket akarja így megerősíteni, egy ilyen szép, és „önzetlen” gesztussal.

„Teljesen egyetértek Sepp Blatterrel., több afrikai, és ázsiai csapatra van szükség. Ez jó lenn mindenki számára. De ahelyett, hogy néhány európai kvótát cserélnénk el, 40 csapatosra kéne bővítenünk. Abban az esetben például, hozzáadhatnánk két-két afrikait, ázsiait, amerikait, és egy-egy óceániait, és európait.” – vizionálta a lehetőségeket, Platini.

Az UEFA a 2014-es világbajnokságra 13 nemzeti együttest delegál, míg a cikk két fő érintettje, vagyis Afrika, és Ázsia, 5, illetve 4 gárdával képviselteti magát automatikusan.

A világbajnokságok történetének utolsó bővítése, 1998-ban történt, akkortól szerepelhet már 32 együttes, az addig megszokott 24 helyett. Bár, utóbbi szám is csak 1982-től volt jellemző.

Balogh József