Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Gólja ellenére búsulhat Huszti, avagy két hazai győzelemmel zárult a forduló

Ahogy az lenni szokott, ezúttal is két találkozót hozott a vasárnap a német első osztályú bajnokságban, s bár bizonyos időszakokban ez egyáltalán nem tűnt biztosnak, mindkét meccsen végül a hazai szurkolók örülhettek a három pontnak.

Mind az Augsburg, mind a Mainz számára fontos volt az egymás elleni bajnoki mérkőzés, hiszen mindkét csapat számára különösen nagy jelentősége van a közvetlen riválisok elleni produkciónak. Ennek megfelelően a felek az első pillanatoktól kezdve komolyan vették a találkozót, s egyértelműen a győzelem kiharcolásáért küzdött mindkét oldal.

Kevesebb, mint félórányi játékot követően előnyhöz is jutottak a bajorok: Daniel Baier a félpályánál indításra szánta rá magát és ívelése épp André Hahn-t találta meg. A jobboldali középpályás a tizenhatoson belülre érve tolt még egyet a labdán, majd kissé éles szögből remek gólt lőtt a menteni igyekvő Heinz Müller mellett, 1-0.

A második játékrész elején ismét Hahn villant: egy újabb remek labdát kapott a német futballista, s a sérült Müller helyére érkező Christian Wetklo ugyan először úgy tűnt, megmenti csapatát a góltól, amikor ziccerben belepiszkált a labdába, de Hahn nem esett kétségbe, amiért nem tudta elhúzni a kapus mellett a labdát, hanem egyből kapura csavart – a veterán hálóőr pedig nem ért vissza, nem menthetett, 2-0.

Úgy tűnt, az újabb bekapott gól eldönti az ütközet végkimenetelét, ám kapott még egy esélyt a Mainz a felzárkózásra: alig egyórányi játékot követően csak szabálytalanul tudták megakadályozni a hazaiak riválisukat a gólszerzésben, s a lerántásért jogosan járt a tizenegyes. A büntetőt pedig az az Eric Maxim Choupo-Moting végezte el, aki a játékvezetői döntés előtt egy perccel állt be, s gyakorlatilag az ítélet-végrehajtás során ért először labdához. Mindenképp kockázatosnak tűnt egy abszolút friss emberrel elvégeztetni a büntetőt, ám a kameruni válogatott támadó nem hibázott, magabiztosan lőtt a jobb felső sarokba, 2-1.

A végjátékban még egyszer közel került a gólszerzéshez az Augsburg – Wetklo kapus rosszul számította ki a labda ívét, kapura lehetett volna törni -, ám a portás piros lapot érő szabálytalansága megakadályozta az újabb gólt, sőt a mezőnyjátékosként a gólvonalra kényszerülő Sebastian Polter még vetődve mentett is Wetklo szabálykönyvbe nem illő megmozdulása nyomán megítélt szabadrúgást követően.

A mérkőzés egészét tekintve megérdemelten győzött az Augsburg, Thomas Tuchel alakulata ugyanakkor talán rászolgált volna az egy pontra, ha hamarabb képes lett volna hajrát indítani.

A forduló zárómérkőzését a Werder Bremen és a Huszti Szabolcsot a kezdőrúgástól a lefújásig a soraiban tudó Hannover vívta, s magyar szempontból igazán jól kezdődött a találkozó. A magát a tizenhatoson belülre beküzdő Husztit a 20. percben ugyanis csak szabálytalanul tudták megállítani a brémai védők, s a megítélt tizenegyest épp az áldozat végezte el – sikeresen, 0-1. Nem sokkal később azonban Aaron Hunt is lehelyezhette a labdát a mészfoltra, ugyanis a zöld-fehér mezesek is büntetőhöz jutottak, s a német futballista nem is hibázta el az óriási esélyt az egyenlítésre, 1-1.

Még az első játékrészben történt, hogy Zlatko Junuzovic passzából Cédric Makiadi Zlatko Junuzovic kapáslövése után egy közeli fejessel már a hazaiaknak szerezte meg a vezetést (2-1), ám újabb gyors válasz érkezett a bekapott gólra – ezúttal a Hannovertől. Két perccel az összecsapás harmadik találata után következhetett a negyedik is: Sakai Hiroki lövésre szánta rá magát a kaputól mintegy huszonhét-harminc méterre, és sistergős – igaz, középre érkező – bombáját képtelen volt hárítani Sebastian Mielitz, a Weser-partiak hálóőre, 2-2.
A folytatásban mindkét csapat kiharcolhatta volna a sikert, ám végül a házigazda örülhetett a három pontnak: a 86. perben szabadrúgáshoz jutott a Werder és a kiváló ívelésre jól érkezett Santiago García. Az argentin védő fejesét ugyan bravúrral hárította Ron-Robert Zieler, a kipattanó is a balhátvéd elé került, aki közelről bekotorta a labdát a gólvonal mögé, 3-2.

Bundesliga, 11. forduló:

Augsburg – Mainz: 2-1 (1-0). Gólszerzők: Hahn (26., 49.), ill. Choupo-Moting (59. – 11-es).

Werder Bremen – Hannover: 3-2 (2-2). Gólszerzők: Hunt (25. – 11-es), Makiadi (39.), García (86.), ill. Huszti (20.), Sakai (41.).

Korábbi eredmények:

Hoffenheim – Bayern München: 1-2 (1-1).
Eintracht Braunschweig – Bayer Leverkusen: 1-0 (0-0)..
Hamburger SV – Borussia Mönchengladbach: 0-2 (0-1).
Hertha BSC – Schalke 04: 0-2 (0-1).
Nürnberg – Freiburg: 0-3 (0-0).
Borussia Dortmund – VfB Stuttgart: 6-1 (2-1)
Eintracht Frankfurt – VfL Wolfsburg: 1-2 (1-1).

A tabella állása a 11. forduló után:

1. Bayern München 29 pont, 2. Borussia Dortmund 28 pont, 3. Bayer Leverkusen 25 pont, 4. Borussia Mönchengladbach 19 pont, 5. VfL Wolfsburg 18 pont, 6. Schalke 04 17 pont, 7. Hertha BSC 15 pont (17:14), 8. Werder Bremen 15 pont (12:17), 9. Hoffenheim 13 pont (26:25), 10. VfB Stuttgart 13 pont (21:20), 11. Hannover 13 pont (14:19), 12. Mainz 13 pont (16:23), 13. Augsburg 13 pont (13:20), 14. Hamburger SV 12 pont, 15. Eintracht Frankfurt 10 pont, 16. Freiburg 8 pont, 17. Nürnberg 7 pont (11:22), 18. Eintracht Braunschweig 7 pont (8:23).

A  góllövőlista élmezőnye:

1. Robert Lewandowski (Borussia Dortmund): 9 gól

2. Mario Mandzukic (Bayern München): 8 gól

3. Max Kruse  (Borussia Mönchengladbach) : 7 gól (6 gólpassz)

4. Sidney Sam (Bayer Leverkusen): 7 gól (4 gólpassz)

5. Roberto Firmino (Hoffenheim): 7 gól (4 gólpassz, kevesebb játékidő)

6. Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund): 7 gól (2 gólpassz)

7. Vedad Ibisevic (VfB Stuttgart): 7 gól (1 gólpassz).

Szerző: Budai Levente