Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Fegyelmi döntések: Összesen több, mint kétmillós bírság a tegnapi FEB ülésen

Újra ülésezett az MLSZ Fegyelmi Bizottsága. A hétvégi szurkolói botrányok miatt az Újpest, a Ferencváros, a Diósgyőr is. A lilák büntetése még részleges lelátó lezárás is. A tavaly májusban lejátszott Győr-Videoton kupameccsen történtek ügyében is döntött a FEB.

A magyar szövetség fegyelmi bizottsága ezúttal is sok pénzbírságot szabott ki a hétvége után, illetve egy májusi kupameccsen történt incidens miatt is. De nézzük először, hogy a kiállított futballisták mennyi időre kaptak eltiltást.

Farkas András (Kecskemét) 1, Windecker József (Paks) 1, Bouadla Selim (DVSC) 1, Nego Loic Mike (Újpest) 2 soron következő férfi felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A hétvégén a kispadtól elküldött kecskeméti edző, Bekő Balázs egy bajnokira szóló eltiltást kapott, így a hétvégén nem ülhet kispadra a lila-fehérek trénere.

És akkor a pénzbüntetések indoklással.
1. A Diósgyőr – Ferencváros összecsapás után a hazaiak 500 ezer, a Ferencváros 300 ezer forintot kénytelenek fizetni. A piros-fehéreket „nem engedélyezett reklám kihelyezése és politikai tartalmú molinó kihelyezése miatt a Diósgyőrt, mint visszaesőt” büntette az MLSZ. A zöld-fehérek „mint visszaesők, szurkolóinak megbotránkoztató rigmusok bekiabálása és különböző tárgyak bedobálása miatt” fizethetnek. „Az MLSZ ismételten hangsúlyozza: a futballpályán semmifajta burkolt vagy nyílt politikai állásfoglalásnak, mások méltóságát, nemzeti érzését sértő megnyilvánulásnak nincs helye. A klubokkal való közös felelősségünk, hogy a labdarúgás kizárólag a sportteljesítményről, két ellenfél tiszteleten alapuló küzdelméről szóljon. A stadionok lelátói nem lehetnek „felületei” a szurkolástól idegen megnyilatkozásoknak, a futballhoz nem kapcsolódó állásfoglalásoknak. A Ferencváros azért kapta a büntetést, mert szurkolói műanyag poharat, zacskót dobtak be a pálya szélére, valamint hosszabb ideig, jól hallhatóan gyűlöletkeltő, megbotránkoztató rigmusokkal szidták az ellenfél szurkolóit.”

2. Az Újpest – Debrecen meccsen a lilák nemcsak pénzbüntetést, de felfüggesztett szektorbezárást is kaptak. Az indoklás szerint pirotechnikai eszközök használata, megbotránkoztató rigmusok és rasszista megnyilvánulások miatt. Mindezek okán 700 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték a klubot. Ugyanakkor a Szusza Ferenc stadion ’D’ lelátójának lezárását rendelte el a soron következő hazai bajnoki meccsre a FEB, ám ezt 2013. december 31-ig felfüggesztette a bizottság. „Az Újpest FC szurkolóit néhány héten belül a harmadik bajnoki mérkőzés után kellett megbüntetni rasszista megnyilvánulásaik (huhogás, “cigányozás”) miatt. A Fegyelmi Bizottság többszörös visszaesőként indokoltnak látta a jelentősebb pénzbüntetés kiszabását, valamint a szektorbezárást, amit azonban az év végéig felfüggesztett. A büntetési tételt emelte a DVSC elleni mérkőzésen pirotechnikai eszközök (füstbombák) használata is.”

A lilákhoz kapcsolódik, hogy tárgyalták a Videoton – Újpest meccset is, és az akkor kiszabott 400 ezer forintos szankciót változatlanul fenntartotta a grémium. A Videoton ugyanakkor 350 ezer forintot fizet a szövetség kasszájába, miután a tavaly májusban lejátszott Győr elleni Magyar Kupa-találkozón tapasztalt események miatt a Jogi Bizottság újratárgyalást rendelt el. Ennek következtében a Győr mindössze 80 ezer forintos bírságot kapott.

Gavalovits Sándor