Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott: Otigba Kenneth-re szemet vetett Nigéria

A Békés megyéből induló védő jelenleg a Marco van Basten által irányított holland Heerenveen játékosa, és egyre inkább alapemberévé válik csapatának. Friss információk szerint a nigériai válogatott szakmai stábja figyeli a játékost. Ezt a játékos a Voetbal Internationalban adott interjúban erősítette meg.

Nemcsak a magyar, de a nigériai válogatottnál is kiemelten figyelik Otigba Kenneth teljesítményét. A fiatal védő jelenleg a Róth Antal vezette U21-es magyar válogatott és a Heerenveen egyik alapemberének számít, ám felnőttként választania kell. A játékos elismerte a nigériai figyelem tényét: „A nigériai szövetség tudtommal kiemelten figyel, és ha a továbbiakban is ott ragadok az első csapatban, biztosan meg fog érkezni a behívó is. Az apám azt akarja, hogy Nigéria színeit képviseljem felnőtt szinten. Az édesanyám egy picit egyszerűbb eset, de gondolom ő arra szavazna, hogy inkább Magyarországot válasszam. Az egyiküknek valószínűleg csalódást fogok okozni. Szerencsére azért még van időm ezen gondolkodni.”

A bekk hozzátette, bár jelenleg a holland élvonalban játszik, hosszútávú terveiben a Premier Ligás szereplés szerepel. A futballista filozófiája merőben más, mint amit a holland bajnokság mutat: „Szerintem nem a védelem hibája, hogy viszonylag sok gólt kapunk. A Heerenveen filozófiája az, hogy támadni kell és több gólt kell rúgni, mint az ellenfél. Én beérném adott esetben az 1-0-val is. Szeretem Hollandiát, de nem mindig értem a stílust. Itt mindenki a dominanciáról, a támadásról, a labdabirtoklásról beszél. Nekem a győzelem a lényeg, akár csúnya játékkal is.” – fogalmazta meg hitvallását Otigba.

Otigba a nigéiai Kadunban látta meg napvilágot, ám még gyerekkorában Magyarországra költöztek Édesanyjával. Előbb Gyulán, majd Békéscsabán pallérozódott. A tehetsége hamar felkeltette a Liverpool és jelenlegi együttese figyelmét. A választásról így beszélt a védő: „Édesanyám mondta, hogy a Liverpoolba menjek, de az ügynököm realisztikusabb volt. Azt mondta, hogy a holland képzés jobb, mint az angol. De az angol futball mindig is az álmom volt.”

A stabil játékról is kifejtette véleményét a magyar utánpótlás válogatott védő: „Nem rossz eddig. Fontos, hogy erős és gyors legyek, ugyanakkor az Eredivisie-ben ésszel is kell játszani. Nagyon jól meg kell választani a pályán hozott döntéseket, és ez nem könnyű feladat.”

Választási kisokos

Hogyan lehet valaki más ország futballistája? Nem nehéz a válasz, ugyanis a FIFA szabályai szerint az választhat, aki egyik szülője révén más ország válogatottjában is jogosult játszani. Mivel Otigba Édesanyja magyar, Édesapja pedig nigériai, így választhatja a „Sasokat” is.

Azonban, ha egy játékos már pályára lépett tétmérkőzésen egy nemzet ’A’ válogatottjában, akkor már nem szerepelhet másik szövetség együttesében. Mivel Otigba esetében még nem történt meg, így szabad a választás.

Amennyiben a Heerenveen védője Nigéria mellett dönt, úgy írásbeli kérelmet kell benyújtania a FIFA illetékes testületéhez, amely dönt a sorsáról. Ezalatt az idő alatt egyik ország sem küldhet behívót a játékosnak. Otigba esetében még ez sem történt meg. A mieink legközelebb 2014 szeptemberében játszanak tétmérkőzést a három év múlva esedékes EB kvalifikáció alkalmával.

A nigériai szövetség (NFF) létrehozott egy nigériai származású, de más ország címeres mezére is jogosult játékosokat – Ghánához és Törökországhoz is hasonló, sikeresen működő –felkutató és megfigyelő osztály létrehozásáról, hogy ne maradjanak le a tehetséges, és behívható futballistákról, akik más szövetség égisze alatt nevelkedtek. A legjobb példa Gabriel Agbonlahor, David Alaba és Angelo Ogbonna, akik ugyan nigériai származásúak, ám felnőtt szinten Anglia, Ausztria és Olaszország mezét öltötték magukra. „A technikai osztálynak a felelőssége, hogy kialakítsa azt a munkacsoportot, melynek a feladata felkutatni a nigériai származású tehetségeket, beszéljen a játékosokkal, és megtalálja azokat, akik tényleg a Szuper Sasok mezét akarják magukra húzni. Ezzel ki tudják egészíteni a válogatott szakmai stábjának munkáját. Bátorítani fogjuk azokat, akik a nigériai válogatottban akarnak játszani, beajánljuk a nemzeti csapat szakmai stábjának. Ugyanakkor senkit nem kényszeríthetünk arra, aki szabad akaratából úgy dönt, nem a mi válogatottunkat választja.” – mutatta be a munkacsoport működését Emmanuel Ikpeme, az NFF technikai igazgatója a BBC-nek.

Gavalovits Sándor