Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Első érintésből szerelmem lett a foci” – interjú Sipos Lillával

Válogatottunk kiválósága nem csak nagypályán érzi jól magát, közvetlensége révén gyorsan megtalálja a közös hangot mindenkivel. Pályafutásáról, az első lépésekről, a futsalról, rendhagyó példaképéről és természetesen a válogatottról beszélgettünk Sipos Lillával.

Sipos Lilla (wikipedia.com)

– Első emléked a labdával kapcsolatban?
– Első emlékemre nagyon szívesen emlékszem vissza, ugyanis Keresztapám (Baán Attila), aki nagyon sokat jelent számomra, magasabb szinten játszott nagypályán és kicsi koromban már elvitt a meccseire, ott amint megláttam a labdát, és beleérhettem, tudtam, hogy ez a sport a szerelmem lesz, ami meg is történt! Onnantól kezdve csak a foci volt nekem!
– Röviden pályafutásod kezdetéről, mikor kezdtél és milyen hatásra focizni?
– Pályafutásom igazából 2007-ben indult, amikor az ETO-hoz igazoltam nb1 -es osztályba! Nagyon boldoggá tett a próbajátékom sikere, minden vágyam volt komolyabb szinten játszani! Csak az hajtott előre, hogy minél jobb lehessek!
– Három csapatban is szerepeltél idehaza nagypályán, hol érezted legjobban magad?
– Megfordultam több klubban, de a legjobban a Viktóriában éreztem magam, sokat köszönhetek a csapatnak, abban a városban jól éreztem magam!
– A hazai karrieredből mire vagy a legbüszkébb?
– Hazai karrierem sokat jelentett számomra, hiszen az ember sose felejtse el honnan is indult és honnan kapta meg azokat a képzéseket, tudnivalókat, amiket később fel tud használni illetve el tud sajátítani! Büszkeségeim közé tartozik a Ferencvárossal a bronz érmem de ami igazán a szívemhez közel áll az a Viktória FC-vel elért kupagyőzelmem a 2011-es évben!
– Nyáron igazoltál Ausztriába, a Südburgenlandba. Voltak más lehetőségek is, ha igen, mi döntött az osztrákok mellett?
– Az osztrák átigazolásom előtt kaptam más és más ajánlatokat is, de valahogy mindig vonzott Ausztria! A bajnokság színvonaláról is hallottam híreket kinti magyaroktól hogy sokat lehet fejlődni és sokkal színvonalasabb! Egyértelműen jól döntöttem, szeretnék most már leragadni idekint!

Alanyunk egy győzelem után (felső sor balról a harmadik) a Südburgenland színeiben – fcsuedburgenland.at

– Bemutatod az olvasóknak a települést? /hol található, milyen nevezetességei vannak, stadion/
– Oberwart a pontos helyszín, ez kb 40 perc autózás Szombathelyről! A környék nagyon barátságos, minden a helyén, mint ahogy azt Ausztriában megszokhattuk! Én rossz minőségű pályával még nem találkoztam bajnoki mérkőzésen!
– Összehasonlítva a két bajnokságot, hol végezne itt a Südburgenland, illetve az MTK az osztrák pontvadászatban?
– Az MTK egy nagyszerű csapat rengeteg jó játékossal, azt gondolom, a kinti bajnokságban helyet foglalna az első háromban biztos! Az én csapatom (Südburgenland) az itthoni pontvadászatban is megszerezné a dobogós helyet! De mivel itthon lehet tudni azt, hogy valószínűleg az MTK szerzi meg a bajnoki címet, ugyanezt kint is észlelni lehet évek óta, hogy a Neulengbach veheti nyakába az aranyat!
– Csak meccsekre és edzésekre jár át a magyar különítmény, vagy vannak, akik ott is élnek?
– Mindannyian kijárunk az edzésekre és a meccsekre is! Közülünk nincs, aki kint lakik!
– Fél év elteltével hogy érzed magad a szomszédoknál?
– Így igaz, eltelt félév, de csak jókat mondhatok! Mindig megváltoztatja a játékost, ha új közegbe kerül, én örülök a döntésemnek, szeretem a csapatom és bízom benne, hogy sérülés mentesen folytathatom a következő évemet is!
– A teljesítményed elismeréseként többször is bekerültél a forduló csapatába, majd az ősz legjobbjai közé is, mennyire fontosak a sajtó részéről történő visszajelzések? Egyáltalán foglalkoztat, hogy a zsurnaliszták milyen értékeléseket adnak?
– Mindig jól esik, ha látom, hogy bekerültem a forduló legjobbjai közé vagy esetleg máshová is, ez természetesen önbizalmat ad, valamilyen szinten fontos hogy mit gondol a sajtó egy játékosról, de mindenki saját magának feleljen meg elsősorban! A zsurnaliszták értékelése, ha jó, ha rossz nem nagyon szokott foglalkoztatni! Minden meccs után érzem hogy jól teljesítettem vagy nem, saját magam értékelése és önkritikája sokkal fontosabb!
– Van-e példaképed, és miért ő?
– Példaképem igazából zenei téren van, fontos számomra egyes daloknak a szövege, amiből lehet meríteni az élet területein! Az életem része mindig L.L. Junior és ez így is marad!

Példaképével (blikk.hu)

– A nagypálya mellett futsalozol is Győrben. Mennyire nehéz összeegyeztetni a kettőt?
– A futsalt nagyon szeretem, a nagypálya mellett nekem sokat segít technikailag! Győrben félévet játszottam, nem mindig volt könnyű egyeztetni de mivel nem alakultak úgy a dolgaim a vezetőséggel, ahogy szerettem volna ezért a SZOESE-hez igazoltam Szombathelyre, így azért könnyebb lesz!
– A válogatottban már nincs messze a félszázadik mérkőzés. Melyik volt eddigi legemlékezetesebb találkozód nemzeti mezben?
– A válogatottban minden meccs fontosnak számít, minden meccs a legemlékezetesebb egy játékos részére! Számomra nem kérdés, hogy szeretnék mindig ott lenni, remélem ez teljesül is az életemben!
– Fel tudod idézni első pályára lépesed a válogatottban?
– Első pályára lépésem 16 évesen történt Moldovában, még az u17-ben! Hihetetlen érzés volt az első himnuszom alatt állni, a játék közben pedig csak arra gondoltam, hogy biztos pont legyek a csapatban!
– A statisztikák szerint Bulgária ellen vagy a legeredményesebb. Hat válogatott találatból négyet is a bolgároknak lőttél. Szeretsz ellenük játszani, vagy ez pusztán csak a véletlen műve?
– Valóban a bulgárok ellen valahogy mindig bejött minden, amit akartam, nem tudom, hogy ez véletlen-e vagy más magyarázat is van rá! Szeretek ellenük játszani, de ez szerintem nem csak ezen múlik! A válogatottban nem csak ez az egy meccs van, boldoggá tenne, ha más csapat ellen is betalálnék!

Bulgária ellen rendre eredményes volt eddig (uefa.com)

– Mik a terveid a jövőre nézve, úgy klubkarrier, mint a válogatott szempontjából?
– Terveimben klub szinten szerepel majd esetleg messzebbi csapat is, de majd, ha eljön az ideje, illetve amit hoz a sors! Ausztria nekem teljesen megfelel, és mint ahogy említettem szeretem a csapatom, de az élet kiszámíthatatlan, nem tudni mi lesz holnap, milyen lehetőségek elé lépünk! Válogatottban pedig szeretnék az előttünk álló csapatoktól pontokat szerezni és a kötelezőeket három pontra lehozni!

Névjegy:
Sipos Lilla

(1992. július 14., Mosonmagyaróvár)

Klubjai:
2007-2009 Győri ETO 43 meccs/20 gól
2009-2010 Ferencváros 28/19
2010-2013 Viktória 73/78
2013-   FC Südburgenland (osztrák) 8/6

2009-   Válogatott 33/6

Sikerei:
Magyar bajnoki ezüstérmes: 2010-11, 2011-12
Bronzérmes: 2012-13
Magyar Kupa-győztes: 2011
Ezüstérmes: 2010, 2012

Gavalovits Sándor