Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Tisztában vagyok, mikor milyen hibákat követtem el.” – Horváth Ferenc

Terjedelmes interjút adott a Paksi FC honlapjának Horváth Ferenc, a gárda vezetőedzője. Terítékre került az őszi szereplés, a keretbeli változások, önkritika és a tavaszi tervek is.

Horváth Ferenc már tudja miben hibázott ősszel – paksifc.hu

Nem szerepelt túl fényesen a paksi csapat az ősszel, hiszen mindössze tizenharmadik helyen telel a tolnai együttes. Ez pedig a szezon végeztével jó pár napig álmatlan éjszakákat okozott a csapat edzőjének, Horváth Ferencnek. „Stresszes fél év áll mögöttem, igen nagy nyomás nehezedett rám. Azt hittem, hogy mikor véget ér a bajnokság, akkor ez majd egyik pillanatról a másikra meg fog szűnni bennem. Gondolok itt arra, hogy esetleg rendesen tudok aludni, esetleg normális emberként tudok közlekedni a családom körében. Nem így lett. Talán ma volt úgy először, hogy kicsit többet tudtam aludni, kicsivel jobb hangulatban tudtam ébredni.” – kezdte a korábbi kiváló csatár.

Kecskeméten nyugodtabb körülmények között tudott dolgozni, de a paksi fél szezonja nem feltétlenül úgy sikerült, ahogy Horváth Ferenc eltervezte, pedig jól kezdte a bajnokságot a zöld-fehér alakulat. Az álmatlan éjszakák következtében felismerte a hibákat, amiket kijavítva tavasszal egy sikeresebb etapot tud majd produkálni. „Az őszünkön változtatni már nem tudok, tehát lezártnak kell tekintenem. Ugyanakkor rengeteg tanulsággal szolgált, amiket le kellett vonni. Ezzel már végeztem, úgy érzem, tisztában vagyok azzal, hogy mikor milyen hibákat követtem el, illetve, hogy mások hol hibázhattak. Sok összetevője van az őszi gyenge szereplésünknek. Követtem el taktikai hibákat, és vezetőedzőként erélyesebbnek kellett volna lennem. Bár rend volt, de még ennél is nagyobb fegyelmet kellett volna követelnem. Ami a korábbi csapataimnál működött, hogy csak egyszer kellett kérnem valamit, az itt nem mindig. Többek között ebben is fejlődnöm kell.” – fogalmazott meg önkritikát is a paksi tréner. Radikálisabb módszereket tervez, ha valaki nem nyújtja a legjobbját.

Tavasszal cél a tízbe kerülés – nemzetisport.hu

Visszakanyarodva egy kicsit az őszhöz, Horváth elmondta, hogy kicsit őt is elaltatta a remek kezdés, pedig már a felkészülési időszakban is látott hibákat. Arra a felvetésre, ha az elején egy-két vereség becsúszott volna, akkor talán jobb helyen várná a folytatást a klub, Horváth a Pécs példáját hozta fel, mint mondta „ők rosszul kezdték a szezont, de rájöttek arra, hogy milyen típusú játékosokat kell játszatniuk, és a szezon végére egészen jól összeálltak. És bár sajnos eredményben nem mutatkozott meg, de úgy érzem, hogy az utolsó három-négy mérkőzésre mi is megtaláltuk a helyes utat. Az előzőekhez képest, egy teljesen más fajta mentalitású csapatot láthattunk a pályán. Igaz, még közel sem volt olyan, mint amilyennek én szeretném, de önmagához képest előrelépett a csapat.”

Fordulópontnak a Mezőkövesd elleni bajnokit nevezte meg a paksi szakember, azt a találkozót tartja lendületvesztőnek. Kiemelte a tavaszi első négy fordulót, ahol a Puskás Akadémia, a Videoton, a Honvéd és a Győr lesz a paksiak ellenfele. Ezeken a találkozókon kellene megalapozni a tavaszi szereplését a zöld-fehéreknek. „Igazi élet-halál tavasz áll előttünk, és ezt nem csak a kiesőzóna közelében elfoglalt helyünk mondatja velem. Az elején eldől majd, hogy stresszhelyzetben mit bírunk. Gondolok itt a szakmai stábra, velem az élen, de a játékosokra is. Az igazán jó versenyzőknek az ilyen szituációkra jól kell tudniuk reagálni.”

A játékosmozgásokról csak nagyvonalakban tudott beszélni, de mindenképpen fiatalokat – akár saját U21es csapatukból – szeretne a keretben tudni Horváth. A távozókról sincs még konkrét információ. A tavaszi célok között leginkább az első tíz közé kerülést emelte ki a tréner. Másodsorban a csapat tartását, küzdeni akarását, hogy a nézők vereség esetén is megtapsolják majd a paksi srácokat, akik „annyira küzdenének a Klubért, saját magukért, és természetesen a győzelemért.”

Gavalovits Sándor