Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Teljes a döbbenet Pécsen

Mint azt már megírtuk, Matyi Dezső január 1-ével kiszáll a PMFC mögül. A város önkormányzata közleményben adott hangot meglepetésének, Feleki Attila ügyvezető szerint teljes a bizonytalanság a futballklubnál.

Matyi Dezső a délutáni sajtótájékoztatón – nso.hu

„Váratlanul ért minket Matyi Dezső mai bejelentése, miszerint január elsejétől távozik az NB I-es pécsi futballcsapattól, erről ugyanis semmiféle előzetes jelzést, tájékoztatást nem kaptunk tőle, mi is csak a sajtóból értesültünk a döntéséről. Ez a tény annál is inkább meglepő, mivel két héttel ezelőtt Páva Zsolt polgármesterrel történt személyes egyeztetése során, amikor a további tervek is szóba kerültek, Matyi Dezső egyetlen szóval sem említette ilyen irányú szándékát.

Bár Pécs városának szinte csak jelképes, néhány százalékos tulajdonrésze van a klubot működtető PMFC Sport Kft.-ben, számos kérdésre várjuk a választ Matyi Dezsőtől, és elvártuk volna, hogy előzetesen tájékoztassa a várost terveiről és kilépési szándékáról.

Szeretnénk tudni – többek között –, hogy mi a szándéka a cégben lévő többségi tulajdonrészével. Eladja, átruházza, elajándékozza, netán ő maga hoz befektetőt a részére? Szeretnénk tudni azt is, bejelentése és annak következményei hogyan érintik a jelenleg is fennálló, a PMFC-pályára és -ingatlanra vonatkozó 50 éves bérleti megállapodást, illetve mi lesz a jelenleg is érvényben lévő számos szerződéssel és kötelezettséggel. Szeretnénk tudni, pontosan hogyan is áll a cég, vannak-e tartozásai, hitelei, milyen és mennyire átlátható a gazdálkodása.

Nem szeretnénk semmiféle felelőtlen ígéretet tenni a csapattal és a klubot működtető céggel kapcsolatban, ezért haladéktalanul egyeztetéseket kezdeményezünk az érintett felekkel, hogy mielőbb megismerhessük hivatalos álláspontjaikat.” – áll a város önkormányzatának közleményében.

Lesz-e pécsi futball tavasszal?

Feleki Attila sötét képet rajzolt – pmfc.hu

Feleki Attila a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában elmondta, senki sem tudta, mi fog történni. A közelmúltban ugyanis még a csapat megerősítéséről beszéltek Matyi Dezsővel.
„Utoljára még a csapat megerősítéséről egyeztettünk Matyi Dezső tulajdonossal, aki ma reggel nyolc óra harminckor hívott, hogy ráérek-e, mert Budapesten sajtótájékoztatót fog tartani. Ma délután 14 órakor, a sajtótájékoztatón értesültem én is Matyi Dezső döntéséről, amelynek az a lényege, hogy bár egyelőre ő marad a tulajdonos, január 1-től egyetlen forinttal sem támogatja a klubot.” – fogalmazott az ügyvezető.

„Ami a klub működését illeti: az előző fél évben egy nagyon komoly racionalizálást hajtottunk végre minden téren, a minél hatékonyabb, önfenntartóbb működés érdekében. Az azonban nyilvánvaló, hogy teljesen nem tud önfenntartóvá válni a klub, nulla forint külső forrásból ezt nem lehet megoldani. Egy nagyon hosszú egyeztetési folyamatnak nézünk elébe, le kell ülni az önkormányzattal, a beszállítókkal, de mindenekelőtt a klub alkalmazottaival. Az első egyeztetések után, január elsejétől talán már okosabbak leszünk. Eddig a tavaszi szezont terveztük, innentől viszont már az életben maradás forgatókönyvét kellene elkészítenem, nagyjából egy hét alatt.” – mondta Feleki.

Arra a kérdésre, hogy anyagilag be tud-e szállni a piros-feketék finanszírozásába, a következőképp reagált: „Én társadalmi munkában végzem a feladatomat, de nem tartanám elegánsnak, ha a kapitány elsők között hagyná el a hajót, és nem is gondolkodom ezen, amíg a klubnál dolgozó emberek, a munkatársaim, a játékosok bizalommal vannak felém. Az biztos, hogy anyagilag nem tudom vállalni a klub finanszírozását, de mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy valamilyen megoldást találjunk és a jelenlegi szezont biztosan be tudjuk fejezni. Az viszont nem kérdés, hogy olyan intézkedéseknek kell következniük, melyek fájni fognak.”

A sportvezető sötét képet festett, hiszen az elnyert TAO-s pályázatok finanszírozására is nehéz Baranya megyében olyan cégeket találni, akik be tudnának szállni a klub működtetésébe. A városvezetés az elmúlt két évben 20-20 millió forinttal támogatta a klubot. Kérdéses tehát, hogy az önkormányzat tud-e anyagi szerepet vállalni a PMFC-ben.

Vajon tavasszal láthatunk pécsi gólörömöt? – nb1.hu

Semmi sem utalt a tulajdonos ezen lépésére. Az NS információi szerint a klub sajtóosztálya is csak ma értesült a történtekről. Őket arra kérte Matyi Dezső, hogy szervezzenek meg egy sajtótájékoztatót, de a témájáról nem adott bővebb felvilágosítást. Így sem az alkalmazottak, sem a játékosok nem tudtak Matyi döntéséről.

Bízzunk benne, mi sportszerető emberek, hogy az előkelő hetedik helyen álló pécsieknek nem kell visszalépniük a bajnokságtól, és be tudja fejezni ezt a fél szezont a labdarúgócsapat.

Gavalovits Sándor