Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Milan: Nesta változásokat sürget

Egyre többen ismerik fel, de talán már így is késve, hogy bizony az olasz futball ismét leszakadóban van, az „élvonalhoz” képest. A minap, az AC Milan korábbi sztárja, Alessandro Nesta fejtette ki véleményét, főként szeretet klubját sarkallva, a mihamarabbi „ébredésre”.

www.antonello70.altervista.org

Kezdjük először a száraz tényekkel, hogy lássuk, Nesta valóban nem a levegőbe beszél. Nemzetközi színtéren látványos az olaszok visszaesése, mert bár a válogatottba még össze tudnak szedni, jó néhány jó játékost, így simán meg volt a vébé részvétel. A klubszinten viszont már nem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis a három Bajnokok Ligájában is érdekelt képviselőjükből már csak egy maradt talpon, a tavaszi folytatásra: igaz a Juve, és a Napoli is balszerencsésebbnél, balszerencsésebb módon esett ki, míg a Milan vért izzadva, de túlélte a Barcelona, illetve az Ajax, és Celtic fémjelezte csoportot. A hazai bajnokság meg kistúlzással egycsapatos, amióta a „Zebrák” ismét ráleltek a folyamatos címvédés útjára.

Az imént érintettük, hogy három csapat képviselheti csak a Serie A-t, a BL-ben, a korábbi években megszokott néggyel szemben. Pedig vitathatatlan, hogy játékos minőségben hamarabb találunk négy jobb keretű csapatot az olasz bajnokságban, mint a nagy rivális német Bundesligában. Ennek ellenére, a jobb eredményeinek köszönhetően tavaly óta, már utóbbi delegál négy résztvevőt, a legrangosabb nemzetközi klubsorozat mezőnyébe.

A Milant most különösen nehéz helyzetben találjuk, ha ránézünk a Serie A tabellájára, lévén csak a 13. helyen áll. A csapat valódi riválisai pedig már bőven lehagyták a milánóiakat, aminél talán már csak az számít rosszabb hírnek, hogy az örök városi ellenfél (ellenség?) Internazionale egy új korszak hajnalán jár. A kék-feketék új főtulajdonossal rendelkeznek, vagyis inkább fordítva. Lényeg a lényeg, hogy az indonéz vezér, Erick Thohir, a remények szerint hamarosan akkora pénzmagot invesztálhat a csapatba, ami nem csak kiemeli majd az Intert, az üldözők népes táborából, de meg is döntheti, a Juventus egyeduralmát.

Gyaníthatóan ezt a rózsaszín jövőképet irigyelte meg a Milan korábbi legendás védője, a veterán Alessandro Nesta. A világbajnok játékos jelenleg az észak-amerikai MLS-ben légióskodik, de természetesen nyomon követi az öreg kontinensen történő eseményeket is:
„Ez kiszámítható volt, ami történik. Egy generációváltás zajlik minden szinten. Berlusconinak vissza kell térnie, szenvedélyt, és szakértelmet hozva. És az illetékesek befektetéseire van szükség, ahogy a múltban. Beruházásokra van szükség, hogy a csapat ne vérezzen el a nemzetközi kupa első fordulójában.” – „kiáltott” fel Nesta.

„A Juventus idén is megnyeri a bajnokságot. Ők túl erősek. A Roma veszélyt jelent, a Napoli, az Inter, és a Fiorentina pedig soha sem adja fel. De a Juventus csak elveszíteni tudja, ezt a bajnokságot.” – összegezte a 37 éves bekk, a jelenlegi helyzetet.

Nesta végül nem ment el dicsérő szavak nélkül, hogy a Roma meglepő menetelésében mekkora szerepe van, egykori válogatottbeli harcostársának, Francesco Tottinak:
„Ő az olasz futball legnagyobb bajnoka. Azt hiszem, hogy ő még 45 éves koráig is képes lesz ezen a szinten játszani. Ő egy példás sportember.” – intézett az egyik veterán, a másik veteránhoz.

Balogh József