Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ferencváros: Öt évig még külföldiekben gondolkodnak

Kubatov Gábor a napokban előbb az FTC Baráti Kör évzáróján értékelte az elmúlt évet, majd a klub honlapján videóinterjúban megerősítette az ott elhangzottakat.

Kubatov Gábor sok mindenről beszélt az évértékelőiben – origo.hu

A klub irányítása a Népligetben marad

A Baráti Kör rendezvényén Kubatov Gábor kifejtette, hogy a Népligetben végrehajtott infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően az új stadion felépülése után is ott működik a klub napi munkáját ellátó szervezet.

Fokozott figyelem az utánpótlásképzésre

A zöld-fehérek elnöke nem volt elégedett az őszi teljesítménnyel, de kiemelte, hogy elsődleges cél a magyar labdarúgók foglalkoztatása, de figyelembe véve a válogatottak kudarcait, erre jelenleg nincs lehetőség. Kubatov szerint fokozott gondot kell fordítani az utánpótlásra, ennek azonban csak öt év múlva lehet eredménye, addig kénytelenek külföldiekkel megoldani az eredményességet. Ebben segítségre lehet Thomas Doll kapcsoltrendszere, valamint a külföldi klubokkal – Raja Casablanca, Lazio – kötött együttműködés.

„Nagy veszteség Adams halála”

Kubatov Gábor az fradi.hu-n videóinterjúban beszélt az elmúlt őszi eseményekről, köztük Adams tragédiájáról: „Elvesztettük egy labdarúgónkat, ami hihetetlen fájdalom. Minden fradista elvesztése borzalmas. Egy fiatalember, huszonkét évesen ment el. Annyi idős volt, mint az én legidősebb gyermekem. Rendkívül pozitív, jó ember volt.”

Az U19-es csapattal is bajnokság lenne a cél

„A Fradival soha sem lesz más célom, minthogy bajnokok legyünk a csapattal. Sokan azt mondják, hogy etetjük a szurkolókat. De ha az U19-es csapatunk játszana most az NB I-ben, akkor is ez lenne a célunk, mert fradista vagyok. Három évvel ezelőtt azt mondtam, hogy ez sokkal könnyebb lesz. De a labdarúgás bonyolultabb dolog. Közepesen vagyok elégedett.” – beszélt a célokról Kubatov.

„Szeretném, ha a Ferencvárosban magyarok legyenek”

Az FTC elnöke hasonlóan a Baráti Kör évzárójához, ismét fontosnak nevezte a magyar keretet a Fradiban. „Magyar ember vagyok, a magyar emberek sikerének örülök a legjobban. Azt szeretném, ha a Ferencvárosnak magyar edzője lenne, ha a magyar edzők külföldön is tudnának sikereket elérni, és a játékosaink is olyan sikeresek lennének, hogy európai szinten is megállnák a helyüket. Ez jelen pillanatban nincs így, elég a játékosaink, vagy a válogatott szereplését megnézni.”

Hozzátette, a jelenlegi keretből többen nem alkalmasak a nemzetközi sikerek elérésére, emiatt európai nívójú játékosokat igazolna. Ezért van szükség az utánpótlás-képzésre. „Úgy mondom ki az igazat, ahogy van: ez a teljesítmény egyelőre nemzetközi szinten kevés. Persze a Fradinak meg kell nyernie a magyar bajnokságot, és utána helyt kell állnia a nemzetközi porondon. Nemcsak egy kört szeretnénk menni, hanem csoportkörbe jutni az Európa-ligában vagy a Bajnokok Ligájában, és oda már európai nívójú játékosok kellenek, erősek, akaratosak, a győzelemre törekvőek, és ezt nem látom ezekben a fiúkban. Az utánpótlás-nevelésnek pont ez a lényege, ilyen fiúkat kell kinevelni. De ehhez idő kell. Én csak három éve vagyok a klub elnöke.”

Edzőközpont a Népligetben

Az új stadionnal kapcsolatban több olyan információt is megosztott, amelyről korábban nem sokat lehetett hallani. Ilyen például a nemzetközi tanácsadók bevonása a tervezésbe. „Az új stadionunk olyan lépés lesz, amit elképzelni nem tudnak az emberek. Azt látom, hogy a mi stadionunk hasonlít leginkább a nyugat-európaiakhoz. Több nemzetközi szakembert is bevontunk a tervezéshez. Az elsődleges terveken százhat helyen változtattak a német szakemberek. Az egyik legfontosabb a biztonság. Például az Újpest elleni meccs előtt, amit itt átélünk, hogy háborús övezetté alakul az Üllői út, az meg fog szűnni. Bevételoptimalizált is lesz a stadion, szintén német javaslatra. Évi negyven-ötven mérkőzést rendeznek, de a többi napon is történnie kell valaminek. Bízom benne, hogy komoly bevételünk lesz a stadionból.”

„Régen volt a stadion és mellette az edzőközpontunk. Most nincs mellette edzőpályánk. Az első keret sem a stadionban fog edzeni. Kicsit úgy, mint a Milannál és a Manchester Unitednél is van. A szakmai munka az edzőközpontban folyik. Mindenkinek itt kell lennie, hiszen nagyon fontos, hogy percek alatt tudjunk reagálni a dolgokra. Fontos, hogy a fiatal futballisták, a tíz-tizenkét évesek láthatják edzeni az első csapatot. Koncepciónk, hogy a Ferencváros összes szakosztályának utánpótlása ezen a területen lesz egyszer.” – fogalmazott a népligeti fejlesztésekkel kapcsolatban.

Konszolidált gazdálkodás

Az elnök kiemelte azt is, hogy a szakosztályok gazdálkodását sikerült normalizálni. Valamint bevezették a Népligetben a beléptetőrendszert. Mintegy 1800 főre emelkedett a regisztrált sportolók száma a klubban, ez pedig együtt jár a tagdíjakból származó bevételek emelkedésével, amelyik család azonban nem tudja fizetni ezt, azt segíti az Albert Flórián Alapítvány. A fiatal labdarúgókról nyilvántartást vezetnek, ennek lényege, hogy félévente elvégeznek teszteket, és ezeket értékelik és rögzítik, ennek hatására a felnőtt csapat kapujáig érve pontos képet lehet kapni a fejlődésről.

Gavalovits Sándor