Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„A cél egy nemzetközi szinten alkalmas mag kialakítása.” – Markó Edina

A hét elején kiderült, ki követi Vágó Attilát a magyar női válogatott kispadján, nos az MLSZ Női Bizottsága a Viktória Szombathely klubmenedzserére, a Bizottság tagjára, Markó Edinára szavazott. Az új kapitány a Foci Club.hu-nak adott rövid interjújában beszélt a célokról, a keret kialakításáról, valamint a közelgő horvátországi torna hasznosságáról illetve a világbajnoki selejtezőkről is.

Markó Edina első hölgyként vezetheti a válogatottat – mlsz.hu

– Pályafutása legnagyobb feladata előtt áll, mit érzett, amikor megtudta, hogy Önre esett a Női Bizottság választása?
Markó Edina: „Természetesen óriási megtiszteltetésnek éreztem, érzem, de kértem néhány nap gondolkodási időt, hiszen szerettem volna felelősségteljes döntést hozni. Maximalista emberként csak olyan feladatot vállalok el, amit tudom, hogy képes lehetek minden körülmények között végre is hajtani.”
– Mennyi időre szól a kinevezése?
M. E.: „ A főtitkár Úrral a héten egyeztetjük a kinevezésemet,erre még nem tudok kielégítő választ adni.”
– Hogyan érinti ez a mostani kinevezés a Viktória Szombathelynél betöltött pozícióját?
M. E.: „Krenács Lilla-volt labdarúgó fogja átvenni tőlem a klubmenedzseri feladatokat.”
– Milyen célokkal vág neki a tavasznak a válogatott élén?
M. E.: „Nagyon nehéz mérkőzések várnak ránk, Franciaország, Finnország elleni páros mérkőzések, aztán utazunk Kazahsztánba, Bulgáriába, Ausztriába. A mögöttünk levőket szeretnénk megverni, az előttünk állók ellen pedig tisztességes mérkőzéseket szeretnénk játszani, amibe akár még egy-egy bravúr is belefér…
Hosszútávon pedig egyértelműen az a cél, hogy sikerüljön egy nemzetközi szinten alkalmas magot kialakítani, akikkel esélyünk lehet világeseményre kijutni.”
– Az elmúlt évben bevezették a heti összetartásokat, amik felemás érzéseket szültek, lesz-e valami változtatás ezen a téren, vagy marad a régi rendszer?
M. E.: „Keddi napokon szeretnék – majdnem heti rendszerességgel – edzéseket tartani. Meg kell találnunk az egészséges egyensúlyt a klubokban és a válogatottban zajló munka között, a kettőnek egymásra kell épülnie, ki kell egészítenie egymást.”
– Ugyan elég friss a kinevezés, de a szakmai stáb körvonalazódik-e, netán megvannak a konkrét segítői?
M. E.: „Az alapelv az, hogy minél több nő kerüljön be a stábba, de természetesen kizárólag olyanok, akik szakmai téren és emberileg is alkalmasak a feladatra.
Pályaedzőnek Czóbelné Mester Kata Olimpiát kértem fel, aki volt válogatott játékos, egyetemi- és szakedzői végzettséggel rendelkezik, Bacsó István mellett volt már edző a válogatottnál. Kapusedzőm Kiss Mária lesz, aki szintén volt válogatott játékos, diplomás, az U19-nél volt már éveken át segítőm. Erőnléti edzőnek Orbán Attilát kértem fel, aki az Illés Akadémián dolgozik hasonló munkakörben. Juhász Anita a szervezési dolgokban fog segíteni, Ő is sportmenedzseri diplomával rendelkezik, volt labdarúgó, az U19-es válogatottnál volt segítőm, jelenleg az ETO utánpótlás-szakosztályánál dolgozik. Masszőr Horváth Levente lesz, akivel Szombathelyen már régóta dolgozom.”
– Milyen változások várhatók a keretben, lesznek-e olyan játékosok, akik régóta nem ölthették magukra a címeres mezt, de most megkapják a bizalmat?
M. E.: „A felmérésekre,az objektív tesztekre szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni, hogy ténylegesen azok a játékosok alkossák mindig az adott mérkőzésen a keretet, akik a legjobb állapotban vannak. Mindenki esélyt kap, bárki kaphat lehetőséget, ha munkájával, hozzáállásával, teljesítményével felhívja magára a figyelmet.”
– A külföldön szereplő és számításba vehető labdarúgókat milyen formában tudja majd figyelni? Lesz-e külföldi körútja, amikor felkeresi őket?
– M. E.: „Tőlük is kérem a teszteredményeket, az ő edzőikkel is kapcsolatban leszek, és természetesen próbálok bajnoki mérkőzésekre is eljutni, hogy az ottani közegükben is lássam őket.”
– Nem is oly sokára felkészülési tornára utaznak a válogatottjaink Horvátországba, mi lehet a fő célja annak a túrának?
M. E.: „Az idő rendkívül rövid addig, csak két alkalommal tudunk találkozni a kerettel, úgyhogy a torna célja egyértelműen a további állapotfelmérés lesz mérkőzésszituációkban, valamint a csapatjáték kialakítása, ami jól működött eddig is azt megerősíteni, amiben voltak hibák azt kijavítani.”
– Van tapasztalata edzőként és klubevezetőként, így kíváncsivá tesz, hogy melyik nehezebb feladat? Klubedzőnek lenni, klubmenedzserként tevékenykedni, vagy a szakma csúcsán, a válogatottat irányítani?
M. E.: „Mindegyik területnek meg vannak a maga nehézségei és szépségei is. A lényeg, hogy amit az ember csinál azt megfelelő odaadással, alázattal, kitartóan tegye.”

Kiegészítésül az MLSZ honlapjának adott nagy interjúból szemelvények:
„Maximalista vagyok, és ebből a szempontból mérlegelnem kellett azt is, vajon van-e fogadókészség a „partnerekben”, a játékosokban a minőségi munkára. A kerettagok nagyjából kétharmada dolgozott velem a korosztályos válogatottakban, ismerem őket, velük győztük le az oroszokat, a hollandokat, a svédeket, játszottunk szoros meccset a németek ellen. Mindannyiunk számára az lesz a legfőbb kihívás, sikerül-e megismételni ezeket az eredményeket a felnőttek között is.”

„A válogatott irányítása mellett szeretném megszerezni az A-licences edzői képesítést, erre eddig nem jutott energiám. Elvégeztem két egyetemet, és amire még büszkébb vagyok, szültem és nevelünk két gyereket is, miközben természetesen azért folyamatosan képeztem is magam. Tavaly például elvégeztem a játékvezetői tanfolyamot, ami az A-licences képzés feltétele. Hiszem, hogy egy felnőttcsapat edzőjét elsősorban az eredményei minősítik, de természetesen jelentkezni fogok az ősszel induló licenc-képzésre.”

„A jövő hétre, keddre tervezek összetartást, Telkibe. Itt a beszélgetés, ismerkedés mellett a méréseké lesz a főszerep. Lényegesnek tartom, hogy a korábbinál sokkal szorosabb legyen a válogatott és a Sportkórház együttműködése – ez egyébként, amikor én voltam válogatott, természetesnek számított. Szintén nagy jelentőséget tulajdonítok a mentális felkészítésnek, sajnos ez is egy olyan terület, amelyben a világ elszaladt mellettünk, és igénybe fogom venni sportpszichológus segítségét is. Hiszek benne, hogy a játékosokban is megvan a fogadókészség a közös munkára, az új szemléletre. Ez lehet a közös sikerek záloga.”

Markó Edina – goliatfc.hu

Névjegy:
Hérincsné Markó Edina (Szombathely, 1973. 06. 15.)
Pályafutása, játékosként: Székesfehérvári Postás (OB I, 1988-1990), Irisz SC (NB I, 1991-1996), Viktória FC (NB II, majd NB I, 1996-2004).
Edzőként: Viktória FC (1993-2011), U18, U19, U17 női válogatott szövetségi edzője (2000-2008), az A-válogatott pályaedzője (2004).
Sikerei: 55-szörös válogatott. Magyar bajnok (2003-2004, 2008-2009). Magyar Kupa-győztes (2008, 2009, 2011).
Legjobb eredménye a korosztályos válogatottal: U19-es Eb, 7. helyezés.
Végzettsége: Berzsenyi Dániel TF – testnevelő tanári főiskolai végzettség, labdarúgó edzői bizonyítvány, sportrekreáció szakirányú képesítés (1998); UEFA „B”-licenc (2001); SOTE-TE – sportmenedzser főiskolai végzettség (2002); SOTE-TE kiegészítő tagozat – testnevelő tanári egyetemi diploma (2006); MLSZ JB játékvezetői oklevél (2013).

Gavalovits Sándor