Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: Megugorhat a PSG? Végleg magához tér a Lille? – Forduló előzetes

Akár sorsdöntő is lehetett volna a francia futball jelenlegi csúcsrangadója, a PSG – Monaco meccs, ám az 1-1-es végeredmény azt jelentette, hogy nem történt jelentős változás a helyzetben. Esetleg annyi, hogy a párizsiak egy körrel közelebb kerültek az esetleges címvédéshez. Természetesen nem csak a sztárcsapatok lesznek a pályán, hanem mind a húsz együttes szerephez jut a középmezőnyös darálóban, vagy akár egy kiesési rangadón.

Ligue 1; 25. forduló
Ma játsszák:
Paris Saint-Germain – Valenciennes 20:30 (tv: Digi Sport 2, 20:25, élő)
Míg legutóbb a már fentebb emlegetett derbivel zárta a hetet, most egy kiesőjelölttel nyitja a hétvégét a Pasris SG. A címvédő hazai pályán fogadja, a még éppen kieső helyen lévő Valenciennes-t. Ibrahimovic-ék ősszel már találkoztak mai ellenfelükkel, a calais-i csapat otthonában, és meglepően szűkös győzelmet arattak (0-1). A Valenciennes óriási szerencsével akár pontot is rabolhat a Bajnokok Ligája folytatására készülő ellenféltől, ami annak fényében nem is lenne meglepő, hogy utolsó öt bajnokijukon hét pontot szorgoskodtak össze, így tudtak bőven maguk mögött hagyni, a szinte biztosra vehetően kieső Sochaux-t, és Ajacciot.

Szombat:
SC Bastia – AS Monaco 17:00 (tv: Digi Sport 1, 16:55, élő)
Stade Reims – Girondins Bordeaux 20:00 (tv: SportKlub, 21:15, felvételről)
Sochaux – EA Guingamp 20:00
OGC Nice – Nantes 20:00
Lorient – Toulouse 20:00
Stade Rennes – Montpelliér 20:00
A szombati első meccs, a Falcao sérülése óta kissé megszeppent Monacoé lesz. A „Hercegségbeliek” Korzika ilyenkor is napos, és szépséges szigetére látogatnak, az élmezőnyről álmodozó Bastiahoz. Ranieri csapatának egyértelműen figyelnie kell az SCB-re, ugyanis a hazaiak valóban ott lihegnek a legerősebb középcsapatok nyakában annak ellenére, hogy bizony a szezon előtt az egyik legbiztosabb „hullajelöltnek” számítottak.
Érdekes derbi lesz a Nice, és a Nantes mérkőzése is. A nizzaiak bár jobb sorsra érdemesek, idén többnyire az alsóház jobb, és kevésbé jobb pozíciói között lifteznek. A Nantes a jó első félidényt követően nagyon visszaesett, legutóbbi öt Ligue 1 fellépésükből négyet elvesztettek. Igaz, a „Kanárik” számára jó ómen lehet, hogy utolsó győzelmüket a Ligakupában aratták, még január 15-én. Na, és ki ellen? Bizony, a Nice-szel szemben.

Vasárnap:
Olympique Lyon – Ajaccio 14:00 (tv: SportKlub, 22:00, felvételről)
Évian – Lille OSC 17:00
Saint-Étienne – Olympique Marseille 21:00 (tv: Digi Sport 2, 20:55, élő)
Nagyon jó szériában van az utóbbi időben a Lyon. Az OL utoljára december 15-én vesztett pontot hazai pályán, még a Marseille elleni derbin. Egyébként utolsó 16 tétmeccsükön Gomis-ék mindössze egyszer kaptak ki a rendes játékidőben, illetve legutóbb hétközben, a Lens elleni kupaklasszikuson, hosszabbításban. Az előző évtized legjobb francia klubja most nagyon jó helyzetből várja az új fordulót, lévén a tökutolsó Ajacciot fogadhatja, és a kör végére akár az ötödik helyre is feljöhetnek.
Messze van már a Lille remek ősze, amikor Enyeama kapus még gólt is alig kapott. A LOSC teljesítménye jócskán visszaesett, a másodikligás Caent is csak vért izzadva tudták csak búcsúztatni a kupában.
A játéknap rangadója, már csak a két klub múltjából is kiindulva, a Saint-Étienne – Marseille lesz. A két klub a jelenben is ádáz küzdelemben van egymással, igaz nem úgy, mint hoszú évekkel ezelőtt, az élen. A felek most a 4. helyért küzdenek egymással, amely automatikus Európa Liga indulást jelentene, a „győztes” félnek. Jelen állás szerint a „Zöldek” vannak jobb helyzetben.

A bajnokság állása:
1. PSG 55 pont,
2. Monaco 50 pont,
3. Lille 44 pont,
4. St.-Étienne 41 pont,
5. Marseille 39 pont,
6. Lyon 37 pont,
7. Reims 36 pont,
8. Bordeaux 34 pont,
9. Nantes 33 pont,
10. Lorient 32 pont,
11. Toulouse 30 pont, (-5)
12. Bastia 30 pont (-7),
13. Nice 30 pont (-7),
14. Montpelliér 28 pont,
15. Rennes 27 pont,
16. Guingamp 26 pont,
17. Évian 23 pont,
18. Valenciennes 21 pont,
19. Sochaux 15 pont,
20. Ajaccio 14 pont.

Balogh József