Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jet-Sol Liga, rájátszás: Rangadóhoz méltón – pontosztozkodás a vége

Örökrangadóra került sor szerda délután a Csömöri úti Lantos Mihály Sportközpontban, ahol a Ferencváros az MTK-hoz látogatott.

Női találkozón rég nem járt olyan sok néző, mint ezen a szeszélyes áprilisi időjárást hozó szerdán. Azonban a mostoha körülmények – csípős szél, és emiatt hűvösebb idő – ellenére mintegy százötvenen biztosan megtekintették az MTK és a Ferencváros párharcát. Ami azt illeti a Csömöri úton ez telt házat jelentett. A találkozó előtt nem sokkal leszakadt az ég, de az egész napra jellemző volt, hogy esett-elállt-esett-elállt.

A kék-fehéreknél hosszú idő után ismét keretben volt Erdélyi Tamara, aki a felkészülés nagy részét, és az alapszakasz zárómeccseit kihagyta sérülés miatt. A másik oldalon ellenben főhetett Dörnyei Balázs feje, ugyanis az utolsó pillanatban kiderült, a szlovén Manja Benak nem tudja vállalni a játékot, így a védelem oszlopa esett ki. Lendületesen kezdődött a találkozó, a Ferencváros némi fölényben futballozott az elején, ám a nagy helyzeteket az MTK alakította ki, már a második percben lőhettek a kékek, ám Németh Júlia a helyén volt. Szűk nyolc percet kellett várni az újabb lehetőségre, igaz ezt les címén nem tudta befejezni a vendég-együttes. Azonban kérdéses, hogy valóban les lett-e volna, ha a szélen robogó Kaján Zsanetthez kerül a játékszer. Egy percre rá Pádár szánta el magát lövésre, Németh Júlia a levegőbe paskolta a labdát, amit Méry Rita fejelhetett kapura, ám ez sem jutott túl a vonalon, lévén a Fradi védelme felszabadított. A folytatásban átvette a kezdeményezést a címvédő, és már az első félóra végére eldönthette volna a találkozót, ha a helyzeteket berúgja Medgyes Péter együttese. Nagyobbnál nagyobb ziccereket hagytak ki a hazaiak: Nagy Lilla egy az egyben nem tudta megtréfálni Németh Júliát, aki parádésan védett, nem rajta múlott, hogy eltékozolta a lehetőségeit a kék-fehér hölgykoszorú. Pádár Anita is több ízben veszélyt jelentett a kapura, de vagy Németh védett nagyot, vagy mellément a próbálkozás. A félidő talán legnagyobb MTK helyzete a 27. percben maradt ki. Palkovics Nóra remekül ugratta ki Méry Ritát, ám a támadó teljesen tisztán kapufára gurított, a kipattanó után Pádár már nem tudott lövőhelyzetbe kerülni, Palkovics próbálkozásába pedig beleléptek a védők. A félidő hátralévő részében inkább a mezőnyjáték, és a küzdelem dominált, aminek kis híján áldozatul esett a télen igazolt, nagy kedvvel játszó Giovanna. A hajrához közeledve Zeller Dóra dolgoztatta meg Szőcs Rékát, az ellentámadás végén ismételten Németh Júlia volt munkában. És amikor már mindenki elkönyvelte a gól nélküli részeredményt, érkezett Giovanna és előnyhöz juttatta a zöld-fehéreket. Zeller tolta középre egy csel után a labdát, a brazil lány pedig higgadtan Szőcs mellett a bal alsóba helyezett. Az utolsó szó az MTK-é volt: Pádár lövése vágódott szögletre, amely után Méry fejelt fölé.

Giovanni de Oliveira duplája egy pontot ért a rangadón. – borsonline.hu

A szünet után harapósabban kezdett az MTK, ennek következtében gyorsan megfordították a találkozót, pedig az első lehetőség a Fradi előtt adódott, ám Kaján nem tudott élni vele, szabadrúgását fölé csavarta, szinte az ellentámadásból egalizáltak a hazaiak. Nagy emelt Méry elé, aki továbbpasszolt Pádárhoz, akinek csak az üres kapuba kellett gurítania. Három perccel később vitatott szituáció után szerzett gólt ismét az MTK. Ezúttal Méry indításával lépett ki a leshatárról Pádár és fordította a meg a találkozót. Ezután némileg visszavett a tempóból Medgyes Péter együttese. Dörnyei Balázs feje felett újabb gondfelhők gyülekeztek, Rudán Andrea ugyanis összerúgott Szőcs Rékával egy ártalmatlan szituációban, és a Fradi fiatalját le is kellett cserélni, míg Szőcs hosszas ápolás után tudta folytatni (a mérkőzés után Dörnyei Balázstól megtudtuk, hogy Rudánt hosszabb időre elveszítette a csapat, így még jobban fiatalodott a védelem). Olykor azonban az MTK is villantott, például Nagy Lilla, aki a hatvanötödik percben ismételten nem tudott túljárni Németh Júlia eszén. Egy percre rá Kaján Zsanett lőtt mellé éles szögből. A mezőnyben továbbra is kiegyenlített játék folyt, olykor szikrázó összecsapásokkal fűszerezve.

Az örökös gólkirálynő, Pádár Anita (79)  nagy védelmi hibák után volt kétszer is eredményes. – napiaszonline.hu

A játékvezető mintha jobban elnézte volna a hazaiak egy-egy belépőjét, ami könnyen sérülést okozhatott volna, hiszen mindössze két zöld-fehér futballista kapott sárga lapot, pedig a hazaiaknál is volt lapot érő szabálytalanság. A kapu előtt azonban a második félidő derekán inkább a Ferencváros volt veszélyesebb, de Zeller Dóra lövése alig kerülte el a kaput, ami nem ment a magyaroknak, ment a brazil támadónak. Giovanna Oliveira ugyanis a kifutó Szőcs felett emelt szépségdíjas gólt, amivel lényegében ki is alakította a végeredményt. A hajrában felpörögtek az események. Előbb Giovanna lövését blokkolták, majd Méry sem tudott mit kezdeni a blokkoló védőkkel. A találkozó lényegi részét Zeller Dóra les miatt meg nem adott – igencsak megkérdőjelezhető ítélet – gólja zárta le.

Trénerszemmel:

Medgyes Péter

Medgyes Péter (MTK): „Sajnálatos módon azt kell, hogy mondjam folytatódott az a mizéria, amely már több mérkőzés óta követ minket, magyarul az, hogy nem rúgjuk be a gólhelyzeteket. Hiába volt az első félidőben öt helyzetünk, míg a Fradinak egy vagy kettő. Ezekből egyet berúgtak. Mi ezekből a helyzetekből, amelyeknél majdhogynem fél pályáról egyedül mehettünk a kapusra és nem rúgjuk be, elképesztő. Rá is nyomta szerintem a bélyegét a mérkőzésre, a játékra, már az első félidőben el kellett volna dönteni ezt a mérkőzést, és akkor nyugodtabban játszhattunk volna a második félidőben, ezért elég idegesen jöttünk le a pályáról a félidőben. Nagyon örülök, hogy a második félidőre összekapta magát a csapat, és megfordította a mérkőzést, utána azonban érthetetlen módon ráültünk az eredményre, aminek következtében egy teljesen elkerülhető gólt kaptunk. Szerettünk volna nyerni, ezáltal már most biztosítani a helyünket a döntőben, sajnos ez most nem sikerült. Van hátra még nagyon sok mérkőzés, a lehetőség ott van előttünk, ami csak úgy fog sikerülni, ha a kialakított gólhelyzeteket kihasználjuk.”

Dörnyei Balázs

Dörnyei Balázs (Ferencváros): „Csak a győzelemmel lettem volna elégedett. A szünetben próbáltam kicsit lehiggasztani a csapatot, mert kapkodóan játszottunk, sok olyan könnyű labdát adtunk az MTK-nak, amiért nem dolgozott meg, hogy megszerezze, s ezzel tudott helyzetbe kerülni. Több nagy gólhelyzete is abból adódott, hogy abszolút szabad pozícióban passzoltunk olyan helyekre, ahol nem is állt ferencvárosi játékos. Benak borzasztóan hiányzott, az egyetlen képzett, elnőtt szinten is válogatott, nemzetközi szintű védőjátékounk. Koránál, játéktudásánál, intelligenciájánál fogva össze tudja fogni ezt a védelmet, ráadásul az utolsó pillanatban tudtuk meg, hogy Németországban súlyos sérülést szenvedett. Meg voltak a helyzeteink, hogy megnyerjük ezt a mérkőzést, ahogy az ellenfélnek is. Aki kívülről látta a mérkőzést, izgalmas mérkőzést látott. Jobban szeretném, ha a kevésbé izgalmas találkozókon kicsit higgadtabban játszana a csapat, biztos több eredménye lesz. Abból a bizonyos kódból – ha sok számjegyű – jó pár szám megvan. Igazából az döntötte el a mérkőzést, hogy nem játszottunk tudásunknak megfelelően. Az utolsó húsz percben tudtam, hogy fizikálisan nem hiszem, hogy fölénk tudna nőni az ellenfél. Az utolsó húsz percben bőven meglett volna a lehetőség ezt a meccset megfordítani. Igen, előtte több helyzete volt az ellenfélnek, de ha egy csapat nem rúgja be a gólhelyzeteket, előbb-utóbb tálcán kínál lehetőséget az ellenfélnek, ez megvolt. Gyakorlatilag az utolsó másodpercben is meglett volna, kicsit több koncentrációval, higgadtabb megoldásokkal sikeresebbek lettünk volna. Még nem tudom, örüljünk, vagy bánkódjunk a megszerzett egy pont miatt, a rájátszás többi mérkőzésen dönti el. Rudán Adreára biztos nem számíthatunk a hétvégén a Viktória elleni Magyar Kupa-mérkőzésen, így Manja Benak után a második belsővédőnk, aki kizuhant, így a védelem átlagéletkora sikeresen 17 év alá csökkent, ezeket a játékosokat mi neveltük nagy részt, bennük bízunk, bennük fogunk bízni.”

MTK – Ferencváros 2-2 (0-1)
Lantos Mihály Sportközpont, 150 néző, vezette: Zimonyi Péter (Leél-Őssy Ádám, Laklia Ágnes)
MTK: Szőcs Réka – Gál Tímea, Demeter Réka, Tell Zsófia, Szabó Zsuzsanna – Nagy Lilla, Hummel-Smuczer Angéla, Papp Dóra, Palkovics Nóra (Nagy Alexandra, 80.) – Pádár Anita, Méry Rita (Ujvári Izabella, 89.)
Ferencváros: Németh Júlia – Nagypál Fatima, Vőfély Noémi, Rudán Andrea (Madarassy Kitti, 58.), Szabó Viktória – Bognár Enikő, Gruber Brigitta (Diószegi Fanni, 55.), Bokor Adrienn (Horváth Boglárka, 75.), Kaján Zsanett – Zeller Dóra, Givanna Oliveira
g.: Pádár (48., 52.) ill.: Giovanna Oliveira (43., 76.)
s.: – ill.: Diószegi Fanni (70.), Madrassy Kitti (90.)

A felsőház állása:

A góllövőlista:

Gavalovits Sándor