Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Átalakítják az angol bajnokságokat: Kevesebb légiós; Premier League B…

A hírek szerint a Greg Dyke vezette FA komoly változásokat szeretne bevezetni a saját nemzetük érdekében, de úgy, hogy mindamellett megtarthatnák saját, aranytojást tojó tyúkjukat.

Egyértelmű probléma a szigetországban, hogy a nemzeti csapat tornáról tornára egyre gyengébb szintet képvisel. Eközben pedig olyan veteránok (akik bár világklasszisok), mint Gerrard, Lampard bár igencsak kezdenek kiöregedni, nem hagyhatják maguk mögött a válogatottat, ugyanis nincs, aki pótolnák őket. Vagyis lenni lenne, csak korántsem olyan minőségben, mint a nagy előd.

www.dailymail.co.uk

Most viszont egyre égetőbb szükség a reform, ugyanis gyaníthatóan az imént nevezett két úriember búcsút int a „Háromoroszlánosoknak”, bárhogy is sikerüljön számukra az idei, brazíliai Világbajnokság. Helyükre pedig csak rutintalan, fiatal játékosok jöhetnek, legalábbis hozzájuk képest.

Egyelőre nehéz elképzelni a következő éveket az angoloknál. Így, ezzel a kilátástalansággal számolnak az FA-nél is, ahol úgy látszik, hogy hajlandók tenni a katasztrófa elkerülése érdekében. A hírek szerint korlátoznák az EU-n kívüli játékosok számát. Állítólag az évtized végére a profi klubok keretének a felét saját nevelésű játékosnak kéne kitennie, és egyesületenként csak két, unión kívüli állampolgárral számolhatnának. Mindez természetesen az utánpótlás előretörését jelentené, ami segítené az újabb tehetségek előtérbe kerülését, akik a méregdrága sztárok miatt nem bontakozhatnak ki óriási százalékban az elmúlt években, nem hogy a Premier Leaguben, de még csak a Championshipben sem.

www.jmayers.blogspot.com

A szövetség vezére, Dyke elárulta, hogy előttük van egy terv, amely mindezt a folyamatot gyorsítaná fel, ugyanis létre hoznák a Premier League B-t. Erre pedig azért is volna szükség, mert a tartalék bajnokság U21-es korosztályra való kiírása nem hozta le a várt sikert. Sőt, eközben állítólag az alacsonyabb osztályokat is megreformálnák, úgy, hogy a Conference ligák szintjét, színvonalát mesterségesen megemelnék a ligák összevonásával, felduzzasztásával, majd pedig akár már a harmadik-negyedik vonaltól történő, regionális csoportokra osztásával.

Az FA-nél azt is tervezik, hogy még egy ötlettel segítik a fiatal labdarúgók fejlődését, mégpedig az egy klubra eső, egyszerre érvényes kölcsönszerződések számával. E szerint akár 13 játékosát is kölcsönadhatná egy klub egy adott időszakban. Ez már csak azért is értékelhető próbálkozás, mert a háttérbe szorult angol ifiknek nem kellene a lelátón, a sokadosztályban, vagy a tartalék bajnokságban szenvednie.

www.niketalk.com

Az FA továbbá pedig azt is szorgalmazni szeretné, hogy a Premier League együttesek, akár komolyabb partneri viszonyt (játékosok könnyebb adás-vétele, extrém rövid időre kölcsönjátékosok) is kialakíthatnának alacsonyabb osztályú csapatokkal, akár másodvonalasokkal is.

A fentebb vázolt lehetőségek azonban egyelőre tervek, ám a hírek szerint minden (szak)szervezet, amely az angol fociban működik változást sürget, és egyelőre ezek nagyon is értékelhető elképzeléseknek tűnnek. Döntés, a helyzet súlyából, sürgősségéből ítélve még idén születhet, ám a teljes átalakítás akár a 20-as évek elejéig is eltarthat.

Balogh József