Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: A Wolfsburg nyerte a forduló rangadóját

A német bajnokság utolsó, 34. fordulójában szombat délután került megrendezésre a kilenc találkozó mindegyike. Ezek közül néhánnyal már foglalkoztunk, nézzük a többi párharcot!

Ivan Perisic – goal.com

A VfL Wolfsburg – Borussia Mönchengladbach párosítás tétje nem kevesebb volt, mint, hogy a győztes csapat El-résztvevőnek vallhatja magát. Ennek megfelelően természetesen mindkét fél győzelemre törekedett, de a „farkasok” összességében magabiztos győzelmet arattak a ’Gladbach ellen, így ők vitézkedhetnek a következő idényben a nemzetközi kupaporondon.

A Bayer Leverkusen a tipikus középcsapat Werder Brement fogadta, s a gyógyszergyáriak számára is fontos volt, hogy az utolsó fordulóban begyűjtsék a három pontot. Ez a siker annak ellenére sikerült is nekik, hogy a brémaiak bő húszpercnyi játékot követően megszerezték a vezetést. Ez a győzelem bebiztosította Sascha Lewandowski alakulata számára a negyedik helyezést, ami Bajnokok Ligája-selejtezőt ér a leverkuseniek számára.

A Bayern München az osztályozót sikeresen elkerülő VfB Stuttgart gárdáját fogadta, s a salátástál átvétele és az ünneplés előtt még le kellett játszani a különösebb téttel nem bíró mérkőzést. Nos, a bajorok – néhány alapemberüket, így a csapatkapitány Philipp Lahmot pihentetve – nem igazán találták a fogást a „svábokon”, s úgy tűnt, nem sikerül győzelemmel zárniuk az idényt. Jött azonban Claudio Pizarro, s a Bundesliga történetének leggólerősebb légiósa a 92. percben kilőtte a bal alsó sarkot a tizenhatos vonaláról, s ezzel megnyerte csapatának a záró mérkőzést.

Amennyiben a Mainz képtelen lett volna győzelmet aratni a Hamburg ellen, az Augsburg viszont legyűri az Eintracht Frankfurtot, El-selejtezős helyen végezhetett volna a bajor gárda. Éppen ezért mindenképpen komolyan kellett vennie a hazaiaknak az ütközetet, s bár Joselu révén viszonylag gyorsan vezetést szereztek a frankfurtiak, előbb Ragnar Klavan, majd – már a találkozó hajrájában – André Hahn is betalált, s mint kiderült, a világbajnokságra készülő harmincfős keret tagja, Hahn egyúttal a három pont sorsát is eldöntötte. Ezzel az Augsburg minden tőle telhetőt megtett, hogy elérje a hetedik helyezést – pechjére a Mainz két vállra fektette a HSV-t.

Bundesliga, 34. forduló:

VfL Wolfsburg – Borussia Mönchengladbach: 3-1 (1-0).
Gólszerzők: De Bruyne (30.), Perisic (68.), Knoche (81.), ill. Kramer (64.).

Bayer Leverkusen – Werder Bremen: 2-1 (1-1).
Gólszerzők: Toprak (33.), Son (53.), ill. Gebre Selassie (21.).

Bayern München – VfB Stuttgart: 1-0 (0-0).
Gólszerzők: Pizarro (92.).

Augsburg – Eintracht Frankfurt: 2-1 (1-1).
Gólszerzők: Klavan (29.), Hahn (79.), ill. Joselu (15.).

További eredmények:

Hoffenheim – Eintracht Braunschweig: 3-1 (1-0).
Schalke – Nürnberg: 4-1 (2-0).
Mainz – Hamburger SV: 3-2 (1-1).
Hertha BSC – Borussia Dortmund: 0-4 (0-2).
Hannover – Freiburg: 3-2 (1-0).

A Bundesliga végeredménye:

Bayern München 90 pont, 2. Borussia Dortmund 71 pont, 3. Schalke 64 pont, 4. Bayer Leverkusen 61 pont, 5. VfL Wolfsburg 60 pont, 6. Borussia Mönchengladbach 55 pont, 7. Mainz 53 pont, 8. Augsburg 52 pont, 9. Hoffenheim 44 pont, 10. Hannover 42 pont 11. Hertha BSC 41 pont, 12. Werder Bremen 39 pont, 13. Eintracht Frankfurt 36 pont (40:57), 14. Freiburg 36 pont (43:61), 15. VfB Stuttgart 32 pont, 16. Hamburger SV 27 pont, 17. Nürnberg 26 pont, Eintracht Braunschweig 25 pont.

A góllövőlista élmezőnye a záró fordulót követően:

1. Robert Lewandowski (Borussia Dortmund): 20 gól (11 gólpassz)
2. Mario Mandzukic (Bayern München): 18 gól (6 gólpassz)
3. Josip Drmic (Nürnberg): 17 gól (3 gólpassz)

Budai Levente