Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jet-Sol Liga, rájátszás, alsóház: A Femina biztonságban, harc a bennmaradásért

Az utolsó előtti köréhez érkezik a női NB I rájátszása. Az alsóházban mindössze a palotai hölgyek érezhetik „nyeregben” magukat, míg a másik bennmaradó helyért óriási csata várható.

2014. május 11., vasárnap
17.00 Bp. Honvéd – Femina
Bozsik stadion, vezeti: Gál Péter (Czene-Joó Ádám, Kovács Péter)

Rákospalotán fordulatos döntetlen született a második fordulóban. – fociakobon.hu

A női élvonalban régen volt ennyire izgalmas a bajnoki finis, mint a futó szezonban. Hatványozottan igaz ez az alsóházra, ahol a Honvéd, Szeged, Újpest trió küzd az élvonalban maradásért, illetve az osztályozó elkerüléséért. A legnehezebb helyzetben talán a Honvéd együttese található. Salkovics Gábor lányai az elmúlt hétvégén emberelőnyben szenvedtek vereséget az Újpest otthonában, aminek következtében egy lépéssel távolabb kerültek a hőn áhított céltól. Ráadásul vasárnap éppen azt a Feminát fogadják, amellyel legutóbb fordulatos meccsen játszottak döntetlent. De hogy várják a találkozót a főszereplők. Először Zvara Tímeát kérdeztük, aki hosszú ideig éppen a rákospalotai együttest erősítette. „Ilyenkor bizonyítási vágy munkál bennem főképpen, hiszen meg szeretném mutatni, hogy az új csapatommal is harmóniában vagyok és tudunk együtt küzdeni egy adott a célért, perpillanat a bennmaradásért. Nincsenek negatív érzéseim a Feminával kapcsolatban, hiszen őket is szerettem/szeretem nagyon, de mindig azt kell szem előtt tartani, és azért kell harcolni, küzdeni, akinek a mezét magamra húzom, és ez most a Honvéd. Mivel itt is nagyon jól érzem magam, megszerettem a csapatot, így még könnyebb értük és nem csak magamért küzdeni!” – felelte Zvara arra a kérdésre, milyen lesz nemrég még palotaiként pályára lépni korábbi együttese ellen. „Kemény találkozóra számítok, a Feminának nincs mitől tartania, hiszen ők bent maradnak, alakuljon bárhogy is az eredmény, de nekünk erőnkön felül kell teljesítenünk, mert a Femina nem fogja odaadni csak úgy a három pontot.”

Staar Gabriella, a kispestiek gólfelelőse és csapatkapitánya a rájátszásban eddig tartja meccs/gól átlagát. Legutóbb az Újpest ellen talált be, de sajnos ez sem ért pontot, miután a lilák emberhátrányban nyertek a piros-feketék ellen. „Sajnos az Újpest elleni meccs nagyon rosszul alakult. De az már a múlt. El kell felejteni. A tanulságot levonni, és a következő mérkőzésre koncentrálni. Ami ugye a Femina. Esély mindig meg van a győzelemre, mi mindannyian mindent meg fogunk tenni, hogy ezt a mérkőzést megnyerjük. Nehéz, kemény, hajtós meccs lesz” – fogalmazott az alsóházi rájátszás gólkirálynő-jelöltje. A Honvéd nehéz helyzetben van, hiszen csak a győzelem esetén marad remény a kiesés elkerülésére. Egyetért ezzel a támadó is, azonban a rapszodikus teljesítmény rányomja bélyegét a csapat szereplésére. „Hogy mitől lehet?! Nem igazán kiegyensúlyozott a csapat. Rengeteg sérüléssel is küszködünk. Alap kezdőjátékosok hiányoznak. A kiesés ellen harcolni nagyon nehéz. Talán azért sem sikerül győztesen elhagynunk a pályát, mert görcsösek vagyunk. Kapkodunk, nem koncentrálunk. Ezen kell javítani.” – mutatott rá az okokra Staar Gabriella.

Ami a másik oldalt illeti, annak ellenére, hogy már semmi tétje az összecsapásnak, mindenképpen nyerni szeretne a Femina, már csak az önbecsülésük szempontjából is. A palotaiak csapatkapitánya, Kanta Krisztina és Horváth Hanna is csak a győzelmet tartja elfogadhatónak a mérkőzésen. „Minden meccsnek van tétje. Jelen esetben az önbecsülésünk. Természetes nyerni szeretnénk. És ezért mindent meg is fogunk tenni, hogy 3 ponttal térjünk haza – mondta Kanta Krisztina, hangsúlyozta, a győzelmet várja a csapattól. – Győzni akarunk, soha nem érhetjük be kevesebbel! Ezt várom a csapatomtól.” Horváth Hanna hasonlóképp vélekedett, hozzátéve, hogy nem szeretnék befolyásolni a bennmaradásért küzdők végső helyezését. „Attól függetlenül, hogy ennek a mérkőzésnek nincs tétje számunkra, nem fogjuk fél vállról venni a hétvégi fordulót, nem is beszélve arról, hogy nem szeretnénk befolyásolni a bajnokság végső kimenetelét a 7.-8. hely szempontjából. Görcsölnünk semmiképpen nem kell, de célunk egyértelműen a 3 pont.”

2014. május 11., vasárnap
11.00 Szeged – Újpest
Felső Tisza-parti stadion, vezeti: Kőhalmi Attila (Kovács Imre, Juhász Mihály)

Hazai környezetben az Újpest diadalmaskodott. – fociakobon.hu

A másik alsóházi találkozót joggal nevezhetjük rangadónak, hiszen az Újpest látogat Szegedre, és amennyiben nyernek Bíró Barbaráék, biztos a hatodik helyük a helyosztókra. Nincs könnyű helyzetben Oroszi Sándor, hiszen egyrészt Nagy Szabinát nélkülöznie kell. A lilák csapatkapitányát a legutóbbi fordulóban ugyanis a játékvezető kiállította, ám nélküle is a győzelem a cél. Másrészt idegenben kevésbé megy a csapatnak, és ezt a rossz szériát is szeretnék megtörni a fővárosiak. „Először is úgy gondolom, hogy a Femina elleni meccs óta rendre jó meccseket játszunk, jobban koncentrálunk, és jobban tudunk a játékra, a győzelemre összpontosítani. Igaz, hogy a Femina elleni találkozón vereséget szenvedtünk, nem jött össze semmi viszont helyzeteink voltak bőven – tekintett vissza a remek formában védő Bíró Barbara az elmúlt mérkőzésekre. – A szegedi hazai meccsünk számomra/számunkra nehezen indult, de kihasználtuk a helyzeteinket és jól játszottunk. Szegeden idegenben mindig kicsit nehezen kezdődik a játék, de bízom abban, hogy a mutatott játékunk győzelmet hoz majd, amivel bebiztosíthatjuk magunkat véglegesen. Bízom abban is, hogy mindenki jó napot fog majd ki. Biztos vagyok abban, hogy a szegedi csapat is küzdeni fog a pontért/pontokért. Lelkes csapat, és ha otthon játszanak még inkább masszívak! – dicsérte vasárnapi ellenfelüket a tizenkilenc esztendős kapus. – Várom már a találkozót.” Ami pedig az idegenbeli szériát – a bajnokság során több ízben is pontokat veszítettek – illeti, most javíthatnak ezen a statisztikán a lila-fehérek. „Persze. Remélem, és mindent megteszünk azért, hogy megszakadjon az idegenbeli rossz sorozatunk, és pontokkal térjünk haza!”

Gavalovits Sándor