Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jet-Sol Liga, rájátszás, felsőház: Az MTK ismét örökrangadót játszik, az Astra bebiztosíthatja második helyét

Nem lehet azt mondani, hogy unják egymást a csapatok, pedig a Ferencváros és az MTK szűk egy hónap leforgása alatt háromszor is találkozik egymással. A rájátszás második körében döntetlen született, most előbb bajnokin, majd a kupadöntőben csapnak össze a felek. Eközben az Astra a Viktória ellen biztosíthatja be a bajnoki finálés helyét.

2014. május 11., vasárnap
14.30 Astra – Viktória
Szentmiklósi út, vezeti: Zsiga Gitta (Kányási István, Vargha Tamás)

Szombathelyen egy pontot szerzett az Astra, a döntőhöz most is elég lenne. – mlsz.hu

Nem telnek unalmasan a napok a hölgyek felsőházi rájátszásában sem, a hétvégén ismét két rangadót rendeznek, aminek talán csak a Ferencváros és az Astra számára van igazán tétje, persze azért a Viktóriának sem mindegy, hogyan zárja a fordulót. A csepeliek legutóbb nagy lépést tettek a döntőbe jutás felé, miután kétgólos sikert arattak a Ferencváros felett, de nem nyugodhat meg Dombó János együttese, hiszen a Fradi még megelőzheti a csepelieket. Ezt emelte ki a rózsaszín-feketék rutinos védője, Pincze Gabriella is. Az elmúlt hetek teljesítménye – leginkább a rájátszásban – nem várt pontvesztéseket eredményeztek, megnehezítve az együttes dolgát. „Sajnos mi sem tudjuk, mi lehetett az oka ezeknek a pontvesztéseknek – vélekedett Pincze. – Leginkább nem szegődött mellénk a szerencse. Szombathelyen a megítélt 11-est, ha látta valaki, akkor kommentálnom sem kell az esetet. Úgy gondolom persze, a helyzeteket be kell rúgni, s akkor a megítélt büntető is csak kozmetikázza a végeredményt, de nem így lett. A Fradi ellen a döntő pillanatokban hoztunk rossz döntést, s ezt a fiatal csapat kegyetlenül kihasználta. A MTK ellen szintúgy. jól védekeztünk, megvalósítottuk a csapattaktikát 90 percen keresztül, de mint tudjuk a mérkőzés lefújásig tart. Szörnyen peches időszak volt ez.” A Ferencváros elleni siker jókor jött, hiszen így lépéselőnybe kerültek a csepeli hölgyek. „Nagy lépést tettünk igen, visszajött a remény a bajnoki döntő eléréséhez, de ehhez a hétvégi mérkőzést MEG KELL nyernünk! Arra kell leginkább figyelnünk, hogy csapatként működjünk együtt, küzdjünk egymásért, segítsük egymást, ez vihet előre bennünket.” – emelte ki a válogatott védő a siker receptjét.

A Viktória hiába fejezte be harmadikként az alapszakaszt, a bajnokságban elért eredmények miatt „csak” a negyedik helyről tudták folytatni a rájátszást. És Vasárnap egy erősebb ellenféllel szemben lépnek pályára Mittelstiller Csaba tanítványai. Földes Fanni, a szombathelyiek kapusa bízik benne, hogy sikerül feljebb lépniük, és megszerezni a harmadik helyet. „Minden meccsre úgy készülünk, hogy nyerünk, de az elkövetkező két meccsen mindenképp be szeretnénk gyűjteni a 3-3 pontot. A rájátszásban mindenképpen előre akartunk lépni, de ez sajnos nem sikerült, viszont a harmadik helyet mindenképp meg akarjuk szerezni” A csapat szereplésével kapcsolatban a fiatal hálóőr a góltalanságot emelte ki, hozzátéve, most kezd összeérni a társaság. „Talán az, hogy szezon végére kezd össze érni a csapatunk és, hogy kevés támadásunkat tudtuk befejezni góllal.” Ez vasárnap változhat, persze mint tudjuk ellenfél is lesz a pályán.

2014. május 11., vasárnap
17.00 Ferencváros – MTK
Csepel SC stadion, vezeti: Döme Gábor (Reszler Csaba, Puskás Gabriella)

A közelmúltban a széllel is megküzdve négy gólon osztozott a két együttes. – Sas Gábor Photo

Az MTK már biztosan döntős, így más tétje nincs a találkozónak, hacsak a presztízs megőrzése nem az. A Ferencváros ellenben még odaérhet a második helyre, ehhez azonban szükség van a három pont megszerzésére. A találkozóra ezúttal a csepeli stadionban kerül majd sor vasárnap délután. A zöld-fehérek legutóbb fordított pályaválasztással meglepték a sok ziccert kihagyó MTK-t, és egy pontot hazavihettek, ennyi most nem lenne elég a fiatal zöldeknek, akik mindenképpen a győzelemre törnek. „Ugyanúgy készülünk erre a meccsre, mint bármelyik másikra. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy megnyerjük a mérkőzést – magyarázta Vőfély Noémi, aki szerint már a keddi kupamérkőzés is ott motoszkál a fejekben. – Persze, benne van a fejünkbe, de szerintem a két meccset egyáltalán nem lehet egy kalap alá venni. Én mind a két meccsre ugyanúgy készülök, hiszen mind a kettő meccs másért fontos.”

A Ferencváros szakvezetője, Dörnyei Balázs továbbra sem rak terhet játékosai vállára, mint elmondta, az MTK elleni mérkőzésen jelentőséggel bír, hogy előtte az Astra és a Viktória milyen eredménnyel fejezi be saját találkozóját. „Valóban nem győztünk a két utóbbi mérkőzésünkön, de nem hinném, hogy ez megtorpanás lenne. Ha rosszul futballozott volna a csapat, akkor igen, de ez közel sem így van. – mondta el a szakember arra a felvetésre, miszerint mintha megtorpant volna a Fradi. – Igazából bőséggel megvoltak a lehetőségeink mindkét mérkőzésen arra, hogy győztesen hagyjuk el a pályát, viszont kulcs pillanatokban hiányzott valami, amit nevezzünk mondjuk “futball X faktornak”. Emellett sajnos jó néhány olyan külső tényező is befolyásolta a gyerekek teljesítményét, amelyekről nem igazán tehettek, tehettünk. A hétvégi MTK-elleni bajnokit jelentősen befolyásolhatja szerintem, hogy milyen eredmény születik az Astra – Viktória mérkőzésen. Ettől függően lehet éles bajnoki a döntőért, avagy csak minőségi felkészülés az előttünk álló további kihívásokra.” – fogalmazott a zöld-fehérek mestere. A bajnokság vége hamarosan itt van, és a Fradi futballistáinak – az Astra Viktória bajnoki eredményétől függően – a bronzmeccs lehet reális. Ám Dörnyei Balázs szerint egy sportoló mindig a győzelemre fókuszál, így mindent megtesznek a hátralévő két találkozó sikerességéért. „Egy egészséges lelkületű sportolónak mindig a győzelem kell hogy a célja legyen. A célokat viszont gyakran az előálló körülmények is meghatározhatják. Így ha marad számunkra a “bronzcsata”, akkor ott kell kivívnunk a győzelmet. Megvolt a lehetőségünk, – és még most is megvan – hogy már idén döntőt játszunk. Ha sikerül, ott is csak a győzelem lehet a cél, ha nem akkor rögtön új célt kell kijelölnünk és azért futballoznunk.” Ugyanakkor kedden Magyar Kupa finálé, amelyen ismét az MTK az ellenfél. A kupadöntőt is úgy fogja fel a fiatal szakember, hogy egy fejlődési lehetőség a lányok előtt, de a bajnoki találkozót nem áldozzák be. „Talán a körítés lesz más, illetve az a szituáció, hogy egy meccsen dől el “minden”. Kiváló “edzés” fejleszteni a koncentrációnkat, a stressztűrő képességünket, a mentális erőnket, a küzdőképességünket, a győzni tudás képességét”, szóval mindent, amire ezeknek a fiatal játékosoknak a jövőben szüksége lehet a futballpályán. Illetve komoly kihívás első alkalommal a televízió képernyője előtt megmutatni magunkat. Valószínűleg azt fogom mondani a játékosaimnak, hogy élvezzék ki minden percét. Ettől függetlenül eszünk ágában sincs úgymond “beáldozni” a bajnoki mérkőzésünket.” – fejtette ki Dörnyei Balázs.

A másik oldalról természetes a sérülések is gondot okoznak, főleg a válogatott alapemberének számító Demeter Réka kiesése, aki még múlt héten, Szombathelyen sérült meg, így a játéka kérdéses a hétvégén, de akár a kupadöntőn sem teljesen biztos a játéka, lévén a héten nem tudott edzeni. Medgyes Péter bizakodó az örökrangadó előtt, nem véletlen, hiszen csapata magabiztos előnnyel áll az élen, és a bajnoki finálé biztos résztvevője. „Én nem mondanám, hogy tét nélküli lenne a mérkőzés. Még mindig az első hely a tét a rájátszásban és ebből kifolyólag nem mindegy hol kezdjük a bajnoki döntőt! Jelen pillanatba természetesen a Magyar Kupa-döntő van fókuszban. Több sérült és beteg játékosunk.” – adott rövid helyzetjelentést az MTK mestere, aki kitért arra is, hogy lesznek-e változások a kezdőcsapatban. Ebben a tekintetben – a sérülések is beleszólhatnak – még bizonytalan a szakember. „Még számomra is kérdéses a vasárnapi ill. keddi összecsapás kezdő csapata. A csapat maga és a csapat körül tevékenykedők nagyszerű munkát végeztek, és már alig várjuk a két összecsapást.”

A válogatott középpályás, Nagy Lilla egyértelműen fogalmazott. Ugyan a kupagyőzelmet jelen pillanatban előrébb rangsorolja, de természetesen a bajnokságban is a végső győzelem a cél. „Mindenképpen győzelmet várok, bár számomra most a keddi kupameccs a következő legfontosabb összecsapás! Abból az aranyból se vagyok hajlandó engedni, ahogy a bajnokiból sem!” Ami a következő heteket illeti, a vasárnapi bajnoki és a keddi kupafinálé után még egy rájátszásbeli találkozó vár a kék-fehérekre, hogy aztán a bajnoki aranyéremért az Astra vagy a Ferencváros ellen mérkőzzenek meg. „Teljesen mindegy, hogy mikor és hol játszunk, a lényeg a győzelem, most semmi más nem számit csak mindenhol a három pont!” Nagy Lilla számára – ha sikerül begyűjteni – az első helyre kerülnek az aranyak. „Ha sikerül begyűjtenünk ezt a két aranyérmet, akkor ez lesz az eddig legfényesebb!” – jelentette ki Nagy.

Gavalovits Sándor