Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jet-Sol Liga: Bronzmérkőzés után – reakciók

Bő egy hete ért véget a bajnokság, és ezúttal a bronzéremért zajló párharcban érdekelt feleket kérdeztük, miként tekintenek vissza egyrészt a harmadik helyért zajló csatára, másrészt a szezonra.

A Viktória Trend Optika együttese (jobbra) tizenkét esztendő után szorult le a dobogóról. A sorozatot a Ferencváros fiatal csapata törte meg. – fotók: sportmenu.net/Jakab Tamás és vaol.hu (archív)

Miután a Ferencváros megnyerte a két helyosztóját a Viktória ellenében, megszerezte a bronzérmet újoncként. A sikerben kiemelkedően fontos szerepet játszott az Év női felfedezettjének választott Kaján Zsanett, valamint Zeller Dóra is. Mindketten igen gólerősen futballoztak, de a csapat tavaszi góltermésébe jelentősen besegített a télen igazolt Giovanna de Oliveira.

Tischler Fruzsina és Tóth Alexandra egyaránt csalódott. – fotók: wikipedia

A Viktória hosszú évek után szorult le a dobogóról, méghozzá az újoncként szereplő Ferencváros által, azonban a zöld-fehérek sokszor játszottak úgy, mintha dörzsölt, rutinos rókák lennének, ami mindenképp javukra válik. Szombathelyen a kezdeti csalódást az optimizmus kezdi felváltani, hiszen hamarosan új bajnokság, új remények. Tischler Fruzsina szerint a Ferencváros többet is érdemelt volna, mint a harmadik helyet. Kiemelte, hogy az évek óta tartó játékos elvándorlás sem tesz jót a közösségnek. „Nem tudom nem tragikusan felfogni ezt a negyedik helyett. Csalódott vagyok, bár a bajnokságot tekintve a Ferencváros nálam “nem csak” bronzot érdemelne.” – fogalmazott Tischler. Ami a bajnoki szereplést illeti, az elmúlt tizenkét évben rendre dobogós volt a szombathelyi társulat, és ezt a sorozatot a ferencvárosiak szakították meg. „A 2001/02-es bajnokság óta dobogón vagyunk, ez volt az első alkalom azóta, hogy leszorultunk róla. Furcsán alakult a felkészülésünk, sőt az egész bajnokság. Nehézségekkel küszködik az egyesület, évről évre meghatározó játékosok hagyják el a csapatot. Büszkék vagyunk rájuk, hiszen jobbára külföldi csapatokhoz szerződnek, de nehéz az újrakezdés. Három-négy éve gyakorlatilag minden évben új csapatot kellett építeni. Ezt sajnos nehéz feldolgozni, nehéz folyamatosan újjá alakulni, sajnos ez az év nem sikerült túl jól, van min javítani. – Emelte ki a csapatkohézió kedvező kialakítását a Viktória középpályása. – De visszatérve a Ferencvároshoz, csak gratulálni tudok nekik, ebben az évben mindenben jobbak voltak nálunk. Összeszokott, tehetséges, technikás társaság, akik nem fáradtak el még a bajnokság végére sem.” A védelem oszlopa a válogatottban is rendre szerepet kapó Tóth Alexandra, aki összefogja a csapat hátsó alakzatát, ám az együttes védekezés sokszor csúszott el, aminek következtében többször is a mérkőzések első perceiben kaptak gólt a szombathelyi hölgyek, és ez megnehezítette a csapat dolgát. A védő is csalódott, és szintén a tizenkét éves sorozat megszakadást emelte ki. „Csalódott vagyok, hiszen tizenegy-két év után lecsúsztunk a dobogóról. Úgy gondolom, hogy egy jó iramú mérkőzés volt. Nekünk is voltak helyzeteink és a Fradinak is Talán az utolsó megmozdulások nem voltak pontosak, nem koncentráltunk eléggé a befejezésekre és a mérkőzés végére el is fáradt a csapat, nem tudtunk már újabb erőket megmozgatni.” – értékelt a mérkőzés után Tóth.

Dörnyei Balázs (a kép bal oldalán áll) első élvonalbeli idényében bronzig vezette a Ferencvárost. – sportmenu.net/Jakab Tamás

A másik oldalon természetesen nagy a boldogság, hiszen újoncként kupadöntős és bronzérmes lett a Ferencváros. Ráadásul a szezon felfedezettje is a zöld-fehérek sorait erősíti. A Fradi a legfiatalabb átlagéletkorú együttes a mezőnyben, hiszen a legidősebb futballista is a nyáron lesz 28 esztendős Rudán Andrea személyében. Rajta kívül pedig csupa tinédzserkorú lány futballozik a IX. kerületben. Dörnyei Balázs is éppen ezt emelte ki a bronzérem kapcsán.
– Milyen összetevői voltak ennek a sikernek? – kérdeztük a szakvezetőt.

Dörnyei Balázs: Rengeteg összetevője volt. Többek között az alábbiak:
– Kellett hozzá egy roppant fiatal, küzdeni tudó, jó szellemű játékosokból álló csapat.
– Sok-sok szárnyát bontogató, tehetséges játékos.
– Jó pár segítőkész ember körülöttünk, akik megkönnyítik munkájukkal a hétköznapjainkat.
– Természetesen kellett a Ferencváros is, amelyben immár két éve “otthonra” talált szakosztályunk és folyamatosan javuló feltételek mellett fejlődhetünk.
– Miután a csapat nagy része gyerek még, vagy épp csak kinőtt a gyerekkorból, ezért szükségünk volt a családjaik áldozatkész támogatására is.

A Ferencváros edzője elégedett lehet a csapat fejlődésével. – Sas Gábor Photo

Azt azért szeretném jelezni, hogy sem a csapat eredményeit, sem az egyéni elismeréseket, jelöléseket sem szeretnénk túl értékelni. A csapat által elért eredményt azért nem, mert pontosan tudjuk mennyi áldozatot hoztunk, menyit dolgoztunk azért, hogy érmet nyerjünk, illetve kupadöntőt játszhassunk már idén, első NB I-es évünkben. Az egyéni elismeréseknél pedig nem szabad elfelejteni, hogy a futball csapatjáték, ahol egyedül még senki sem ért el semmit, amióta világ a világ. Erre azt szoktam mondani: „Még nem született meg az a játékos, aki kivéd egy lövést a kapuban, kipasszolja a labdát ugyanő, majd indítja, – még mindig magát – a szélen, végül centerez (persze ezt is saját magának) és gólt szerez az “egyszemélyes” akciója végén! Ám ha tévedek és mégis van legalább egy ilyen játékos, vajon vele ki örülne együtt a gólja pillanatában, ha csak egyedül volt a pályán?”

– Hogyan lehet kiaknázni a most megszerzett tapasztalatokat a sikeres jövő érdekében?

Dörnyei Balázs: Az idei eredmények jó alapot szolgáltatnak a jövőre nézve, de csak ennyi és nem több. Egyértelmű célunk jövőre, hogy – amennyiben egyben sikerül tartanunk csapatunk magját – mindkét sorozatban döntőt játszunk egy év múlva. Ehhez igyekszünk a klubbal karöltve tovább javítani a munkánk feltételein, amihez a tárgyalások során pozitív kicsengést ad, hogy már idén is letettünk valamit az asztalra. Egy biztos. Még többet fogunk dolgozni, egy évvel rutinosabbak is leszünk, fejlődni akarunk. Erre lehet építkezni. A többi majd eldől a pályán, végül is ott kell bizonyítanunk, nem a szavak által.

Vőfély Noémi (középen) és Bognár Enikő (háttérben) is sokat tett a sikerért. – sportmenü.net/Jakab Tamás

Ami pedig a játékosokat illeti, a csapatkapitánnyá választott Bognár Enikő is hozzátette magáét nemcsak a pályán, de azon kívül is a bronzéremhez. Az elvárások nem voltak nagyok, mint amiként jövőre várhatóan plusz célokkal futnak neki a bajnokságnak. „Szerintem idén a harmadik hely abszolút megfelelt az elvárásoknak. Igaz hogy újoncnak számítunk, de aki ismer minket, és aki látja, hogy hogyan edzünk, az tudja, hogy milyen sok van ebben a csapatban. Természetesen nem vagyunk teljesen elégedettek, hisz megvolt a lehetőségünk arra, hogy bajnoki döntőt játszunk, idén ez nem sikerült, reméljük majd jövőre! Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtesz majd mindent a cél érdekében.” – mutatta be a sikerek hátterét Bognár. Vőfély Noémi abszolút kirobbanthatatlanná vált a Fradi védelméből. A tizenkilenc esztendős hátvéd is kissé csalódottan értékelte a bajnokságot, mert bár a bajnoki döntő nem jött össze, a kupagyőzelem így is karnyújtásnyira volt, csak a nagyobb rutin döntött az MTK javára. „Nagyon örülünk, hogy sikerült a harmadik helyen zárnunk, de valahol csalódottak is vagyunk, mert szerettünk volna döntőt játszani. Sokat dolgoztunk azért, hogy a magyar és külföldi élvonalban is megálljuk a helyünket és talán ez a munka térült vissza valamilyen szinten. De az igazi cél a magyar kupagyőzelem és a bajnoki cím lenne. De továbbra is keményen fogunk dolgozni azért, hogy elérjük a céljainkat.” – határozta meg a következő idény elérendő célkitűzéseit Vőfély.

Kaján Zsanett (szemben) és Tischler Fruzsina – sportmenu.net/Jakab Tamás

Ami pedig Kaján Zsanettet illeti, első élvonalbeli szezonjában nemcsak a Ferencvárosban, de a felnőtt válogatottban is stabil helyet követelt. Az idény felfedezettje kupaezüsttel és bajnoki bronzéremmel gyarapodott, ráadásul télen külföldi próbajátékon is részt vehetett, egyszóval nagyszerű idényt tudhat maga mögött. „Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy engem szavaztak meg az év felfedezettje díjához, ez egy külön elismerés az éves teljesítményemért és a munkámért, de a bronzérmem és a díjam nem sikerült volna a csapatom nélkül.” – mondott köszönetet csapatának Kaján Zsanett.

Az Év Női felfedezettje díjjal – fotó: mlsz.hu

A bajnokságban sok remek meccset játszottak a ferencvárosi lányok, és ebből gólokkal, de még inkább gólpasszokkal vette ki részét a fiatal szélső, aki a csapategységet emelte ki. „Szerintem csapatszinten többre vagyunk képesek, ezért jobb helyezést is elérhettünk volna a bajnokságban, és jobb lett volna a magyar kupát is megnyerni, de remélem és törekedni fogunk arra, hogy jövőre jobb eredményt fogunk elérni. Természetesen boldog vagyok, hogy játszhattam a felnőtt válogatottban, hogy megkaptam az év felfedezettje díjat, de maximalista vagyok, így sosem vagyok elégedett a teljesítményemmel, mindig jobbra és többre vágyom, néha sikerült jól játszanom és gólokat rúgni de sajnos voltak gyengébb meccseim, ahol helyzeteket hagytam ki, ezért törekednem kell, hogy a helyzet kihasználásom jobb legyen.” – tűzte ki céljait is Kaján Zsanett.

Jövőre tehát újabb csapattal gyarapodik a bajnoki címre pályázók köre, ami még izgalmasabbá teheti a pontvadászatot, ezzel is a női labdarúgás mellé állítva még több szurkolót.

Gavalovits Sándor