Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Arsenal: Wengerék újra nekifutnak! – körkép

Nincs könnyű helyzetben Arséne Wenger, az angol Arsenal francia menedzsere. A lassan két évtizede regnáló szakember minden évnek úgy vág neki csapatának, hogy muszáj átlépni a sikertelenség küszöbét, de ez már tíz éve nem akar összejönni. Idén vajon sikerül? 

Kép forrása: 101greatgoals.com  Egyelőre Cech az egyetlen új igazolása Wengernek.

Kép forrása: 101greatgoals.com
Egyelőre Cech az egyetlen új igazolása Wengernek.

 

Nem kevesebb, mint 19 éve ült le először az Arsenal kispadjára az akkor még kevésbé ismert francia Arséne Wenger, és azóta a londoni piros-fehérek minden évben esélyesként vágnak neki a Premier League-nek. És bár a három bajnoki címig, valamint hat FA-kupa sikerig elvezette csapatát, a 2004-es, utolsó bajnoki győzelem óta már csak a PL megnyerésében mérik az Arsenal eredményességét. A Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Patrick Vieira, és David Seamen nevével fémjelzett legendás csapat nyomdokaiba igyekszik lépni minden esztendőben az új “Ágyús” sereg, de mintha átok ülne a francia menedzseren és klubján. Így nem marad más évről-évre, mint a reménykedés, és utána a csalódás. Arséne Wenger idén is elsütötte frázisait: a csapat harcban lehet a bajnoki címért, és igenis esélyük van trófeát nyerni! Hogy mire ez a nagy optimizmus? Meglessük!

Az átigazolási piacon általában aktív londoni klub idén, a többi angol csapathoz hasonlóan igen visszafogott politikát folytat, talán csak a Manchester City dobja be magát a szokásos formában. Bár Wenger a szokásos pénzmagot megkapja minden évben, mintha idén nem tudna vele mit kezdeni. Az elmúlt közel másfél hónapban mindössze egy igazolást sikerült tető alá hoznia az Arsenal gépezetének, de az bizony nagyot szólt! A városi rivális, és bajnoki címvédő Chelsea-nél létszámfelettivé  vált cseh válogatott kapus, Petr Cech érkezett 10 millió font ellenében, de a nagyszerű hálóőr után nagy a sötétség. Ráadásul immáron négy kapussal kell számolnia Wengernek: Cech, Wojciech Szczesny, és David Ospina kétség kívül klasszisok a maguk nemében, míg a 22 éves Damián Martínez a jövő embere, akinek Cech lehet a követendő példa, ahogyan ezt Wenger is megemlítette a cseh kapus érkezésekor.

Ám ahogy érkezőkből sincs sok, távozókból is elég szerény a kínálat. A 29 éves Abou Diaby elhagyta Londont, és szabadügynökként keresi új állomáshelyét. Az előző évet a West Ham Unitednél töltő Carl Jenkinson újabb egy évet fog eltölteni a “Kalapácsosok” köreiben, míg a legnevesebb távozó, a már régóta menni akaró, és legutóbb az olasz Internazionale mezét magára öltő német világbajnok, Lukas Podolski lett. A 30 éves ballábas bombázót a török Galatasaray fogadta magához három évre.

Ami a terveket illeti, azok most is vannak London piros-fehér részén. Mindenekelőtt az előrejátékban hasznos játékosokat keres Wenger és stábja, de a legnagyobb halakat nem sikerült kifogniuk. A sokáig kerülgetett chilei válogatott középpályás, Arturo Vidal nemrégen egyezett meg a Bayern Münchennel, és ha a két klub is meg tud egyezni, akkor a Juventus bankszámlája igen szép összeggel gyarapodhat. A spanyol Pedróra már egy éve is kivetette hálóját az Arsenal, de akkor sem akartak megválni tőle, és bár nem kap annyi lehetőséget mint pár évvel ezelőtt, ezdője még mindig ragaszkodik a Barcelona világbajnokához. A felajánlott 20 millió font sem hatotta meg Luis Enriquét, így vélhetően ezt az üzletet sem sikerül tető alá hozni. Raheem Sterling már aláírt a Manchester Cityhez, és nagyjából ezzel egy időben a francia menedzser kijelentette, hogy nem is akarta leigazolni a szélvészgyors támadót. A távozók oldalát erősítheti Santi Cazorla, és Jack Wilshere is, de utóbbi hajlandó tárgyalni Wengerrel a folytatásról, míg előbbinél éppen a klub mutat hajlandóságot az elengedésre. Míg Wilshere nem szeretne minden áron távozni, és az utóbbi években már nem egy alkalommal elüldözték Londonból a kérőit, addig Santi Cazorla megfelelő ajánlat esetén alighanem létszám felett állna. De amit eddig mutattak az “Ágyúsok” az átigazolási piacon, az édeskevés lehet a következő idényben a Chelsea – Manchester City – Manchester United hármas ellen. Monsieur Wenger, költekezésre fel!

Demmel László