Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL-selejtező: Fájó bosnyák pofon a Ferencváros otthonában!

Óriási esélytől esett el a Ferencváros a Zeljeznicar elleni budapesti mérkőzésen. A jobb erőkből álló, és helyzetek sokaságát kihagyó zöld-fehérek az utolsó pillanatokban veszítették el hazai veretlenségüket.

Kép forrása: hir24.hu

Kép forrása: hir24.hu

Ferencváros – Zeljeznicar 0-1 (0-0)
Helyszín: Budapest, Groupama Aréna.
Vezette: Gunnar Jarl Jonsson (izlandi).
Gólszerzők: – ill. Beganovic (89.)
Sárga lap: Sesták (87.) ill. Delmic (42.), E. Sadikovic (80.), Diatta (90.)

Ferencváros: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramírez (Sesták 46.) – Lamah (Gyömbér 68.), Busai (Hajnal 46.), Gera – Varga R., Böde, Somália.
Vezetőedző: Thomas Doll.
Zeljeznicar: Antolovic – Memija, Bogdanovic, Kosoric, Kvesic – Blagojevic, Hadziahmetovic (Beganovic 53.) – Delmic (E. Sadikovic 71.), Sadikovic, Kokot (Diatta 87.)– Bajic.
Vezetőedző: Milomir Odovic.

Nem illetődtek meg a vendégek a Groupama Arénától, és már a mérkőzés elején két távoli lövéssel jelezték, hogy a Ferencváros komoly ellenállásra számíthat a részükről. A Gera Zoltán vezette hazaiak kissé visszafogottabban kezdtek, mint a Go Ahead Eagles ellen, és a tízedik percben, a harmadik bosnyák lövésnél, már Thomas Doll sem hagyta szó nélkül az övéi gyengélkedését. Két perccel később Varga Roland szabadrúgása jelenthetett volna veszélyt, de végül kirúgás következett. Pár perc múlva megélénkült a meccs, köszönhetően a hazaiaknak. Roland Lamah lövése elsuhant a kapu előtt, amit a másik oldalról Varga szedett össze, de csak szöglet lett a helyzet vége. Alig egy perc múlva a kivágott szögletet sikerült visszatekerni középre, és Böde az ötösről tisztán fejelhetett, de nem találta el a kaput. A 36. percben Leandro hagyta ki a mérkőzés helyzetét, amikor egy elé fejelt labdát négy méterről sikerült a kapu fölé kanalaznia, majd egy perccel később Gera lövését blokkolták becsúszva. Jobb volt ezekben a Ferencváros, és teljesen átvette a kezdeményezés jogát a hazai csapat, de az a gól nem akart összejönni. A 42. percben aztán Lamah számára nem akart segíteni a szerencse nagyasszonya, távoli lövése a kapufáról vágódott ki, Varga ismétlésébe pedig újfent beleléptek. A helyzetek megvoltak, de nem tudott gólt szerezni az első 45 percben a Ferencváros, így meg kellett elégedniük a 0-0-s döntetlennel.

A második félidőt ugyanúgy kezdte a Ferencváros, mint az elsőt. Lassan haladtak a hazai akciók, de komoly helyzetekig nem jutottak el a zöldek, sőt, még Dibusznak kellett egy nagyot védenie egy közeli lövésnél, de les miatt lefújták a bosnyák akciót. A Fradinak kellett 15 perc ismét, hogy felébredjen, és a frissítő cserék után előbb Gera, majd Varga fejelhetett közelről, de ismét csak pontatlanul. A Zeljeznicar játékosai igyekeztek hosszan tartani a labdát, ha hozzájuk került, és támadásra is csak elvétve gondoltak, minden lehetséges módon lassították a hazai játékot. A mérkőzés utolsó harmadára érezhetően elfáradtak a vendégek, és egyre több alkalommal szabálytalankodtak a kapujuktól távol. Böde, Hajnal, és Gera rendre a földön kötött ki, ha hozzájuk került a játékszer. A bosnyák csapatnak tökéletesen megfelelt a gól nélküli eredmény, és ez meg is látszott a játékukon, a Fradi pedig ezen az estén nem tudta megmutatni igazi erejét, és végül a futball nagy igazsága érvényesült. Ha kihagyod a helyzeteidet, ne csodálkozz, ha gólt kapsz. S a csereként beálló Beganovic egy jól eltalált lövéssel a 89. percben megszerezte a mérkőzés egyetlen gólját, mellyel a Zeljeznicar óriási bravúrral legyőzte a Ferencvárost, és nagy lépést tett a továbbjutás felé, a zöld-fehéreknek pedig egy hét múlva muszáj lesz visszatérni a régi játékukhoz, ha Szarajevóban győzni akarnak.

Demmel László