Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valencia: A Benfica “kifosztása” – körkép

A Valencia eddig a nyári bevásárlása során leginkább a portugál fővárosi Benficát “fosztotta” meg pár játékosától – a lisszaboni együttestől hárman érkeztek, de a Celta is két labdarúgót “ad” a spanyol csapatnak. Ezen kívül egy igazán nagy nevet a Manchester City-től szerzett meg a klub.

Valencia címer

A Valencia több Benfica játékost is megszerzett, akik már kötődtek valamelyest ezelőtt is a spanyol klubhoz (forrás: deviantart.com)

Érkezők

Az eddig megszerzett 6 játékos közül kettőt mindenképpen érdemes kiemelni tudása, valamint a rájuk költött pénzösszeg miatt is. Álvaro Negredo kölcsönben már erősítette a valenciai klubot, azonban a Manchester City tulajdonában állt. Ez a helyzet azonban e hónap elsején megváltozott, s a 29 esztendős spanyol labdarúgót 30 millió euóróért leigazolta a Valencia. A 21-szeres válogatott játékos a manchesteri kékeknél 49 meccse során 23 alkalommal lőtt gólt, mellé 9 gólpasszt kiosztva. A Valenciában 34 találkozón 6 gólt jegyzett, valamint 5 asszisztot. Legtöbbször a Sevilla mezét ölthette magára, szám szerint 180 alkalommal. Andalúziában ennek arányosan a góltermése is jobb volt: 85 gól, melyek mellé társult 29 gólpassz. Vele mindenképpen jól járhat a Valencia csapata.

Szintén 21 millió fontba került a brazil születésű spanyol Rodrigo szerződtetése is. Ő is szerepelt már kölcsönben a Valenciánál, s a klub mezében 32 meccsen 4 gólig és 5 gólpasszig jutott. Volt csapatában, a Benfica-ban 118-szor léphetett pályára, amit 45 góllal és 16 assziszttal hálált meg a jobb szélső. A 24 esztendős focista már a spanyol válogatottban is bemutatkozott. Rodrigo 2019. júniusának végéig maradna a Valencia alkalmazásában, mellyel igen csak jól járhat az együttes.

Újfent két olyan játékos következik, akikért azonos összeget fizetett ki a Valencia, ráadásul mindkettejük a Benfica csapatától érkezett a spanyol ligába. A 21 éves hátvéd, André Gomes 15 millió eurójába került új klubjának. A portugál játékos 2020. nyaráig maradna régi-új együttesében, ugyanis már ő is szerepelt kölcsönben a Valenciánál. Akkor 37 találkozón lépett fel, 4 gólt lőve és 1 gólpasszt is kiosztva. Portugál munkaadójánál 41-szer futott ki a pályára, s ez idő alatt 4 gólig jutott.

João Cancelo is Benficás kölcsönjátékosként került már korábban közelebb a Valencia csapatához, amely tagjaként 13-szor kapott lehetőséget a bizonyításra. A 21 éves futballista a Benfica B csapatában alkotott maradandót – ott 51 meccse során két gólt rúgott, a kiszolgálás terén pedig 18 gól előtti passz az érdeme!

Santi Mina személyében még egy fiatallal gazdagodott a valenciai alakulat. A 19 esztendős korosztályos válogatott spanyol játékosnak bőven van tapasztalata a hazai élvonalból. A Celta Vigo tagjaként 56 találkozón 12-szer volt eredményes a csatár, aki még 4 gólpasszt is kiosztott. Ő 10 millió eurójába került a Valenciának.

Youel Rodríguez volt az eddigi legolcsóbb igazolása a nyár során az együttesnek. Érte 2 millió eurót csengetett ki a csapat. A 26 éves spanyol kapus szintén megfordult már mostani klubjában, a Celtától kölcsönben. Ő 2018. június 30-ig kötött megállapodást a Valencia vezetőivel.

Van olyan is, akiért még fizetnie sem kellett a Valenciának, így ténylegesen a PSV-től érkezett Zakaria Bakkali volt a “legolcsóbb” igazolása a klubnak. A 19 éves marokkói származású belga tehetség már Belgium felnőttválogatottjában is bemutatkozott.  Az eindhoveni együttes második csapatának soraiban 25 meccsen 5 gólig, valamint 1 gólpasszig jutott, míg ugyanitt a felnőtteknél 24 találkozón jutott már szóhoz, s ez idő alatt 4 gólt jegyzett. Bakkali 2020. nyaráig maradna a Valencia játékosa.

Többek a kölcsönbe adás után kerülnek vissza a klubhoz: Cartabia a Córdobától, Guardado a PSV-től, Ruiz a Villarrealtól, Ibanez a Granadától, míg Araújo a St. Liege csapatától tért vissza. Rajtuk kívül volt viszont, aki kölcsönbe érkezett – a 19 esztendős brazil Danilo a portugál Braga tagjaként öltheti magára a Valencia mezét.

A Valencia játékosok igazolására költött összege: 102 millió euró (tervezett összesen: 94 millió)
A Valencia játékosok eladásából befolyt összege: 5,5 millió euró (tervezett összesen: 78,5 millió)

Távozók

A PSV-nél már eddig is kölcsönben szerepelt a mexikói Andrés Guardado, most pedig le is igazolta őt az eindhoveni együttes. A 28 esztendős közép-amerikai játékosért közel 3 (2,8) millió eurót kapott a Valencia.

Víctor Ruiz maradt a ligán belül, de már a Sárga Tengeralattjárók fedélzetén a spanyol. A Villarreal is közel annyit fizetett Ruizért, mint a PSV Guardadóért – egészen pontosan 2,7 millió eurós üzlet köttetett meg a 26 éves védő eladásával.

Robert Ibanez kölcsönben a Granadához került, s a szintén Vinícius Araújo is – utóbbi a brazil Grémiot fogja erősíteni. Ezzel együtt egy játékosnak lejárt a kölcsönbe adása – a 21 éves brazil védekező középpályás, Filipe Augusto visszatért a portugál élvonalbeli Rio Ave csapatához.

Pletyka

Sok-sok érkező neve felmerült még a Valencia háza táján, köztük olyan nagy nevekkel, mint a Chelsea-ben szereplő kolumbiai, Juan Cuadrado vagy éppen a francia hálóőr, Salvatore Sirigu, valamint a Napoli csapatát erősítő Raúl Albiol. Kapus poszton még szóba jöhet a Borussia Dortmundban szereplő Roman Weidenfeller. A Bundesligából még egy játékosra pályázhat a Valencia csapata, méghozzá a gelsenkircheni Schalke 04 csapatának tagja, Dennis Aogo is kiköthez a spanyol élvonalban.

Nagy Dávid