Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MTK: Szobrot kapott a Legenda

Ünnepi eseménynek adott otthont az agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémia. Az MTK utánpótlásképző műhelye előtt avatták a klub emblematikus alakjának szobrát.

fotók: mtk.hu

fotók: mtk.hu

„Különleges és felemelő napra ébredtek ma mindazok, akik részt vettek az ünnepélyes eseményen. Sándor Károly, a tavaly 86 évesen elhunyt, legendás „Csikar”, Boros Péter szobrászművész által készített szobrát leplezték le, az agárdi Sándor Károly Labdarugó Akadémián.” – írta az MTK hivatalos oldala.

„Sándor Károly, Csikar Szegeden, 1928 november 26.-án született. A kiváló labdarugó, jobbszélső, csatár volt. Gyors felfutásairól és éles szögből elért góljairól volt híres. Szülővárosában a Móravárosi Kinizsiben kezdett focizni. 1947-ben szerződtette az MTK, melyhez egész pályafutása alatt hű maradt. 1951-ben, 1953-ban és az 1957/58-ban magyar bajnok, 1952-ben Magyar Népköztársasági Kupa-, 1955-ben és 1963-ben Közép-Európai Kupa-győztes, valamint 1964-ben KEK-döntős. Pályafutása során összesen 379 bajnoki mérkőzésen 182 gólt ért el, valamint 1955 és 1964 között 21 nemzetközi mérkőzésen szerepelt és 11 alkalommal volt eredményes.

Csika-szobor1

1949 és 1964 között 75 alkalommal szerepelt a nemzeti tizenegyben, 27 gólt szerzett. Az ötvenes évek elején többnyire tartalék volt. Az Aranycsapat idején Budai volt a riválisa a poszton és mivel Sebes Gusztáv a Honvéd szélsőjét favorizálta, lemaradt az 1952-es olimpiai aranyról, nem játszott az évszázad mérkőzésén, csak csere volt és az 1954-es világbajnokságra sem nevezték, bár kiutazott a csapattal. 1957-től a válogatott csapatkapitánya volt, Puskástól örökölte a karszalagot. Részt vett az 1958-as svédországi és 1962-es chilei világbajnokságon. Svédországban 10. helyezést ért el a csapattal, utóbbin pedig a legjobb nyolc között estek ki a későbbi döntős Csehszlovákia ellen, így ott a csapat 5. lett. Pályafutása utolsó évében még szerepelt az Eb-selejtezőkön (akkor: Nemzetek Európa Kupája), de a spanyolországi négyes döntőn már nem lépett pályára.

Csika-szobor2

1964-ben fejezte be pályafutását, amikor az MTK a KEK-döntőben a megismételt, második mérkőzésen alularadt a portugál Sportinggal szemben. Becenevét – saját bevallása szerint – onnan kapta, hogy nem volt olyan labda, amit ne próbált volna megszerezni, kicsikarni. Mások szerint viszont csapattársai labdakérései során kiabált „Karcsi-Karcsi” alakult Csikarrá. 1951-ben a Magyar Népköztársaság kiváló sportolója, 1954-ben a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója, 1993-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 1998-ban pedig a Magyar Köztársaság Elnökének arany emlékérmét. 2001-től az Ő nevét viseli az agárdi labdarugó akadémia. 2010-ben a Hegyvidék díszpolgára, 2014-ben pedig átvehette életmű kategóriában a MOB Fair Play-díját.

Életének 86. évében, 2014 szeptember 10-én hunyt el Budapesten.” – ismerteti a legenda pályafutását a kék-fehérek hivatalos honlapja.

Csika-szobor3

Az avatáson előbb Lassú Zsombor kapott szót, aki az MTK U19-es csapatának tagja. Ünnepi beszédében szót ejtett az akadémiáról, illetve kiemelte, mit jelent nekik, fiataloknak, hogy a kiválóságról elnevezett akadémián készülhetnek. Ezután a szobor alkotója, Boros Péter kapott szót. A szobrászművész először ismertette az alkotás elkészítésének menetét, majd sok sikert kívánt a létesítményben pallérozódó fiataloknak, edzőknek, és tanároknak. A következő felszólaló Tamási Zsolt, az akadémia vezetője volt. A korábbi győri tréner szerint az elmúlt tizenöt év legfelemelőbb pillanata volt a mai, mert bár az auditóriumban látható Sándor Károly fotója, a szobor már ideérkezéskor az emberek eszébe juttatja a legendás játékost.

Csika-szobor4

Deutsch Tamás, az MTK elnöke kijelentette, Sándor Károly már életében szobrot érdemelt volna, de most, halálának egyéves évfordulóján állították fel. Megemlékezett a legenda csibészségéről, a labdarúgó korai éveiről az MTK-ban, kiemelve Bukovi Márton segítségét, aminek következtében kiváló szélsője lett a magyar labdarúgásnak, és az MTK-nak, ahol otthonra lelt.

Gavalovits Sándor