Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb-pótselejtező: kiemelt a magyar válogatott!

Nem állt a magyar válogatott mellé a szerencse kedd este, az eredmények nem úgy alakultak, hogy legjobb csoportharmadikként kijussunk a 2016-os franciaországi Eb-re. Ám a pótselejtezők sorsolása előtt még nagy kérdés volt, hogy kiemelt lesz-e nemzeti csapatunk, vagy sem.

válogatott

 

Az uefa.com szerda délelőtt nyilvánosságra hozta a 2016-os Európa-bajnokság pótselejtezőinek “beosztását”, mely szerint az állva maradt nyolc csapatból négyet kiemeltként, négyet pedig nem kiemeltként kezelnek majd a vasárnapi sorsoláson. Hogy mennyire fontos ez nekünk, azt talán a futballszeretőknek nem kell magyarázni, de álljon itt röviden, tömören, hogy az UEFA koefficiens pillanatnyi állása alapján Magyarország, a kiemeltek közé került! S amiért ez fontos, az az, hogy olyan csapatokat kerülünk el ezáltal, mint a mindig mumus svédek, a spanyolokat alaposan megszorongató ukránok, és a sokak által erősnek nem gondolt, de mégis a világbajnokságot is megjárt bosnyákok. Ezek alapján a fennmaradó négy csapatból kaphatjuk soron következő ellenfelünket, de legyünk őszinték, így sem lesz könnyű. A másik kalapba került válogatottak: Írország, Dánia, Norvégia, Szlovénia. Bár nemzeti tizenegyünk senki ellen sem mehet biztosra, az talán elmondható, hogy minden magyar szív egyként dobban majd Szlovéniáért vasárnap délelőtt.

Kiemeltek: MAGYARORSZÁG, Svédország, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina. 

Nem kiemeltek: Írország, Dánia, Norvégia, Szlovénia. 

A pótselejtezők párosítását vasárnap 11:20-tól sorsolják Nyonban, és a továbbjutásról két mérkőzés fog dönteni, a klasszikus rendben. A két 90 perces mérkőzés továbbjutójáról az összesített eredmény fog dönteni, és ebbe beleszámítanak majd az idegenben szerzett gólok is, tehát hazai pályán mindenképpen vigyázni kell a csapatoknak, idegenben pedig ahogy mondani szokták, minden gól kettőt ér. Ha a két mérkőzés összesen 180 perce nem dönti el a továbbjutást, akkor a visszavágón kétszer 15 perces hosszabbítás következik, majd ha itt sincs döntés, akkor a büntetőpárbaj marad az utolsó remény. A párharcokat az elsőként kihúzott csapatok kezdik meg hazai pályán.

Az első mérkőzéseket november 12. és 14. között rendezik, míg a visszavágókat november 15. és 17. között.

Amit még sajnos meg kell említenünk, hogy az UEFA az MLSZ felé egy zárt kapus büntetéssel tartozik, melyet a magyar fellebbezés, és a másodfokú tárgyalás miatt elhalasztottak, így könnyedén előfordulhat, ha elmarasztaló ítélet születik, akkor a magyar válogatott zárt kapuk mögött játssza az év legfontosabb meccsét. Ne legyen így!

Kép forrása: alon.hu

Demmel László