Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EB-selejtező: Bosnyák-bravúr és pótselejtező!

Az Eb-selejtezősorozatának B csoportjában még a ciprusi, a bosnyák, és az izraeli csapatnak is volt esélye a harmadik helyre, ami pótselejtezőt biztosít. Mivel Belgium és Wales már korábban elintézték maguknak az egyenes ági kijutást Franciaországba, nem lehettek biztosak a felek abban, hogy komolyan fogják venni az utolsó kört. Komolyan vették. 

Belgium Israel Euro Soccer

Belgium – Izrael 3-1 (0-0)
Brüsszel, King Baudouin Stadium. Vezette: Anastasios Sisiropoulos (görög).
Gólszerzők: Mertens (64.), De Bruyne (78.), Hazard (84.) ill. Hemed (88.)
Sárga lap: De Bruyne (33.), Vertonghen (45+2.) ill. Rikan (76.)

Belgium: Mignolet – Alderweireld, Kompany (Meunier 58.), Lombaerts, Vertonghen – Nainggolan, Fellaini (Witsel 66.), Mertens, De Bruyne, Hazard – Lukaku (Origi 65.)
Szövetségi kapitány: Marc Wilmots.
Izrael: Marciano – Dgani, Ben Haim, Tibi, Ben Hursch – Peretz, Yeini (Vermouth 77.), Kayal (Damari 66.) – Zahavi, Hemed, Ben Haim II. (Rikan 59.)
Szövetségi kapitány: Eli Gutman.

1.félidő: Belga rohamokkal indult a mérkőzés, ezzel rögtön letisztázva, hogy a kijutással a hazaiak még nem adták fel az utolsó, számukra tét nélküli mérkőzést. Az izraeli vendégek számára viszont igen is fontos lett volna a belga lazaság, ám egy bravúros győzelemmel sem hihettek a biztos pótselejtezős helyben. De Bruyne csúnyán fölé lőtt labdájával indult a meccs, és félidőig 13 kapura tartó labdával kínálták meg vendégüket a belgák, siker nélkül. A tizedik percig kellett várni, hogy kiszabaduljanak a szorításból a fehérben játszó izraeliek, akkor Ben Haim II. húzta el a labdát Mignolet mellett, a liverpooli kapus viszont lábbal elsodorta a támadót, de a büntető elmaradt. Romelu Lukakunak közveztlen közelről sem sikerült a kapuba sodornia a labdát, válaszul Zahavi szabadrúgás a kapufán csattant. Majd jöttek a Mertens-percek: a Naoli játékosa előbb egy távoli lövéssel tesztelte Marciano kapust, majd kihagyta, amit nem lehet. De Bruyne passzolt laposan középre, a labda elsuhant a védők és a kapus között, a teljesen egyedül álló Mertens pedig az üres kapu helyett oldalra perdítette a játékszert. Így vonultak a felek félidőre, gól nélkül.

2. félidő: Még éltek az izraeli remények, de a második félidőre megrázták magukat a belgák, és megmutatták, hogy miért is rettegik őket az utóbbi két évben ellenfeleik. A fokozatos nyomás alól képtelenek voltak szabadulni a vendégek, s lassan feltörték a hazai rohamok a védelmet. Az addig kiválóan, ám eredménytelenül játszó Mertens a 64. percben De Bruyne passzát váltotta gólra, s oszlatta az izraeli reményeket köddé. Ha lassan is, de megadták magukat a vendégek: a 78. percben De Bruyne 25 méterről elvégzett nem éppen ideális szabadrúgását védte be Marciano, majd pár perccel később Eden Hazard is megvillant. A Chelsea támadója egyedül állt a tizenhatos vonalán, Mertens pedig megtalálta őt labdájával, és máris 3-0 állt az eredményjelzőn. A végére még Hemed révén összejött a becsületgól, de ez már a további eredmények tekintetében nem segített Izraelen, és nem sikerült fellépni a csoport harmadik helyére. Belgium csoportelsőként jutott ki, a vendégeknek a negyedik hely jutott.

 

Ciprus – Bosznia-Hercegovina 2-3 (2-2)
G: Charalambbidis (32.), Mytidis (41.) ill. Medunjanin (13., 44.), Djuric (67.)

Ciprus és Bosznia számára is létfontosságú volt a győzelem ezen az estén. Belgium Izrael elleni győzelme esetén a győztes fellépett volna a harmadik, pótselejtezős helyre, és ezért mindkét csapat igyekezett mindent meg is tenni. A magyar szurkolók által már jól ismert Medunjanin a 13. percben egy remekül eltalált távoli lövéssel vette be a hazaiak kapuját, s pendítette meg a pótselejtező húrjait. Nem sokkal később Ibisevic a kapufára lőtte teljesen üresen a labdát, s erre gyorsan rá is fáztak a vendégek. Feléledtek a ciprusi rohamok, és tíz percen belül fordítottak a hazaiak. A bosnyák védelmet gyorsan átjátszva két közeli lövéssel máris a ciprusi csapat állt a csoport harmadik helyén, de még időben ébredtek a vendégek, és az első gól szerzője, Medunjanin a hosszú oldalon várakozva csak a kapuba kellett, hogy passzoljon. Máris változott az állás, és ismét a bosnyákok voltak nyeregben. 2-2-vel fordultak a csapatok, és a második félidőben a vendégcsapat pontot tett a párharc végére. A hétvégén isteni magasságokba emelkedő Djuric ismét jött, látott, és győzelemre vezette hazáját: Lulic beadását a hórihorgas támadó fejelte közelről a kapuba, s ezzel a pótselejtezőbe fejelte csapatát. Ciprusnak csak az elszalasztott lehetőség keserű íze maradt, pedig igen közel jártak egy nagy bravúrhoz, de most is győzött a bosnyák szív, és az utolsó mérkőzéseken mutatott teljesítmény alapján teljesen megérdemelt a bosnyákok sikere.

 

Wales – Andorra 2-0 (0-0)
G: Ramsey (50.), Bale (86.)

A csoport második helyére befutó, és biztosan Eb-résztvevő walesiek nem igazán erőltették meg magukat az utolsó fordulóra, bár sokan gólzáport vártak a Gareth Bale vezérelte válogatottól, ez elmaradt. Nyomasztó fölényük ellenére (75%-os labdabirtoklás, és 14 lövés, amiből 5 talált kaput) nem sikerült a vendégvédelmet feltörniük a hazaiaknak, csak a második félidőben. Igaz nem is kellett megszakadniuk a walesi futballistáknak, de csak nem búcsúzhattak betlivel a selejtezőkör végén. A becsületüket végül Aaron Ramsey mentette meg az 50. percben, amit csak megtoldott a végére Bale, és így a 2-0-s sikerrel szépen begyalogoltak a 2016-os Eb-re, Belgium mögött, a B csoport második helyén.

A B csoport végeredménye: 

1. Belgium 23 pont (24-5) 
2. Wales 21 pont (11-4)
3. Bosznia 17 pont (17-12) 
4. Izrael 13 pont (16-14)
5. Ciprus 12 pont (16-17)
6. Andorra 0 pont (4-36)

Belgium és Wales kijutott a 2016-os Eb-re, Bosznia-Hercegovina pótselejtezőt játszik.

Demmel László