Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb: Visszhangok, információk

Két kívánság közül csak egy teljesült, legalábbis Storck részéről. Nem lesz könnyű a párharc.

Norway vs Croatia

Harmincnégy éve csak szenvedünk Norvégia ellen, legutóbbi kilenc meccsünket egyaránt nyeretlenül vívtuk meg a skandinávok ellen, és mindössze harmincnégy éve sikerült legyőzni Norvégiát. Storck korábban azt mondta, szeretne idegenben kezdeni, és azt is, hogy ne az első játéknapon kelljen pályára lépni, nos ez utóbbi nem jött össze, ugyanis már november 12-én játszani kell.

Lássuk miként értékeltek Norvégiában.

Az egységben bízhat Norvégia, legalábbis Malvind Börresen szerint. „Nem a magyar csapat lenne a legkönnyebb ellenfél Norvégia számára – fogalmazott még a sorsolás előtt a korábbi játékos. – Egyetlen valós veszélynek Svédországot érzem, ha Zlatan Ibrahimovicék jó napot fognak ki, nincs esélyünk a továbbjutásra. Még Ukrajnának is egy fokkal jobban örülnék, mint a magyaroknak. Elismerem, fizikailag és taktikailag is jobban játszik, mint Magyarország, ám jóval nyíltabb futballt vállal fel, az pedig nekünk sokkal inkább fekszik.” Nos, Svédországtól nem kell tartania Norvégiának. „Meglátásom szerint a magyar válogatott közel sem rendelkezik olyan jó futballistákkal, mint a mi válogatottunk, de Bernd Storck együttese szervezetten védekezik, amivel meggyűlhet a norvég válogatott. A Málta elleni hazai meccs ennek kiváló példája, igaz, azt kicsit félvállról vette a válogatott, mert csak a kötelező győzelmet kellett hoznia, és már Olaszországra koncentrált. Rengeteg támadást vezettünk, mégsem hozott semmilyen eredményt.” Beszélt a fiatalításról is, szerinte ez is inkább az övéi felé billenti a mérleg nyelvét. Itt meg kell említeni a Real Madrid üdvöskéjét, Martin Ödegaardot, aki ugyan az első csapatban egy percet sem játszott még, de már hétszeres válogatott. „Ami mégis a mi javunkra döntene el egy esetleges norvég–magyar párharcot, az az a tény, hogy a magyar csapat gerince az idősebb futballistákra épül, és erőnléti problémái is vannak. Kevés a kreatív, fiatal labdarúgó. Igaz, Storck elkezdett beépíteni néhány ígéretes játékost, de a kulcsszó az »elkezdte«… Norvégia ezen a téren sokkal előrébb jár!” Ami pedig az erősségeket illeti, Börresen kiemelte, hogy kezd egyre inkább „európaibb” stílusban futballozni Norvégia, azaz lassan szakít erősen deffenzív taktikájával, és gyors passzokra tér át, valamint az összeszokottsággal sincs gond, nem úgy a magyaroknál…

Magyarország

„Ez volt a legjobb opció, amit kaphattunk. Azt hiszem, hogy hagyományos párharc lesz, de mindenképp elégedettnek kell lennünk a sorsolással.” – fogalmazott Nils Johan Semb, korábbi kapitány.

Király Gábor szerint nem kell az ellenféllel foglalkozni, lévén csak a saját teljesítmény lesz a mérvadó. A Haladás kapusa szerint egy jó felkészüléssel ki lehet ejteni a skandinávokat, ehhez azonban minimálisra kell csökkenteni a hibákat, amelyek például a görögök elleni vereséget okozták, Tőzsér Dániel szerint itt már nincs értelme mellébeszélni, hanem bizonyítani, mert csak a jobb csapat léphet pályára Franciaországban.

Ami pedig kapitányunkat illeti, kívánságának csak az első fele jött be. Így aztán nem sok ideje marad felkészülni a csapatnak, lévén már az első napon játszik nemzeti csapatunk. „A sorsolás előtt nem volt különösebb preferenciám az ellenfelet illetően, hiszen aki eljut idáig, biztos, hogy kiváló csapat Az a kívánságom, hogy idegenben kezdjük a párharcot, teljesült, a csapat szempontjából ez mindenképpen jó sorsolásnak mondható. Így is csak félig jött be, amit szerettem volna, hiszen ideálisabb lett volna, ha nem az első játéknapon lépünk pályára, mert így kevés időnk lesz a felkészülésre – fogalmazott Bernd Storck, aki szerint jól ismerjük ellenfelünket. – A norvég futballt nagyon jól ismerjük, senkinek sem kell bemutatni ellenfelünket, az mindenki számára nyilvánvaló, hogy egy egészen kiváló rivális vár ránk. Ezt bizonyítja, hogy egészen az utolsó körig versenyben voltak az egyenes ági Eb-részvételért, és csak az olaszok ellen bukták el a továbbjutást, úgy, hogy sokáig vezettek is idegenben ellenük, s csak a hajrában fordított Olaszország. Most arra kell fókuszálnunk, hogy jól felkészítsük az ellenfél játékából a csapatot, majd idegenben játsszunk egy szoros mérkőzést, annak érdekében, hogy itthon, a közönség támogatásával esélyünk legyen véghez vinni a történelmi tettet, és kijussunk az Európa-bajnokságra.”

Kevés topligás játékos

ödegaard

Hasonlóan a magyar válogatotthoz, a „vikingeknél” is kevés a topligás futballista, de ők – Martin Ödegaard kivételével – rendszeresen szóhoz jutnak, míg nálunk sokszor csak a lelátóról szurkolhatnak csapatuknak. Ezzel viszont tökéletesen ellentmond, hogy egységesek, amit jelez utolsó öt selejtezős meccsük: csak az olaszok tudták bevenni a norvégok kapuját, míg a mieink ugyanezen időszak alatt hatszor kapituláltunk (Észak-Írország, Feröer 1-1 gól, Görögország 4 gól).

Egymással szembeni mérleg pozitív ugyan, de legutóbb 34 éve nyertünk ellenük, azóta kilenc mérkőzésen öt döntetlen, négy vereség. Legutóbb 2012-ben 2-0-ra kapott ki a magyar válogatott Norvégiától.

Norvégia
Világranglista: 34.
Selejtezős mérleg: 6 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség, 13–10-es gólkülönbség, 19 pont
Legeredményesebb játékos: Alexander Tettey (3 gól)
Legjobb Eb-szereplés: csoportkör (2000)
Legutóbbi Eb-szereplés: 2000 (csoportkör)
Összes Eb-szereplés: 1 (2000)
Mérlegünk ellenünk: 17 mérkőzés, 5győzelem, 5 döntetlen, 7 vereség,19–32-es gólkülönbség
Utolsó meccsen a felállás: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Aleesami – S. Johansen, Tettey – Skjelbred (Samuelsen, 51.), Henriksen, Berget (Berisha, 78.) – Söderlund (J. King, 60.).
Legtöbbszörös válogatott: John Arne Riise (110)
Keret összértéke (a transfermarkt.de alapján): 45.6 millió euró
Legértékesebb játékos: Havard Nordtveit (5 millió euró)

Magyarország
Világranglista: 33.
Selejtezős mérleg: 4 győzelem, 4 döntetlen, 2 vereség, 11-9-es gólkülönbség, 16 pont
Legeredményesebb játékos: Böde Dániel, Németh Krisztián (2-2 gól)
Legjobb Eb-szereplés: 1964 (bronzérem, négycsapatos torna volt)
Legutóbbi Eb-szereplés: 1972 (negyedik hely, négycsapatos torna volt)
Összes Eb-szereplés: 2 (1964, 1972)
Mérlegünk ellenük: 17 mérkőzés, 7győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség, 32–19-es gólkülönbség
Utolsó meccsen a felállás: Király – Fiola, Juhász, Kádár, Leandro – Lovrencsics (Nikolics, 62.), Elek, Gera (Nagy Á., 71.), Dzsudzsák (Kalmár Zs., 71.) – Németh K., Böde
Legtöbbszörös válogatott: Bozsik József (101)
Keret összértéke (a transfermarkt.de alapján): 23.15 millió euró
Legértékesebb játékos: Dzsudzsák Balázs (7 millió euró)

A menetrend:
2015. november 12.
20.45 Norvégia – Magyarország

November 15.
20.45 Magyarország – Norvégia

(fotók: www.dailymail.co.uk, EPA, MLSZ.hu)

Gavalovits Sándor