Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kizárták a Realt és az Atleticot az átigazolási piacról! – hivatalos

Az FC Barcelona sorsára jutotta a katalánok két fő riválisa! Alighogy lejárt a gránátvörös-kéket átigazolási embargója, megszületett a hivatalos döntés a két fővárosi klub ügyében. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kizárta a következő két átigazolási időszakból a Real Madrid és az Atletico Madrid csapatát.

FotorCreated

Az indok, a vétett hiba ugyanaz, mint az FC Barcelona esetében, a két madridi klub nem tartotta be a 18 éven aluli játékosok klubválására alkotott szabályokat. – “A két klub megszegte a nemzetközi átigazolásokra, valamint az utánpótláskorú játékosok regisztrációjára és szerepeltetésére vonatkozó szabályokat. Az átigazolási tilalom értelmében a két csapat a következő két átigazolási időszakban nem regisztrálhat új játékost a FIFA TMS-rendszerébe” – áll a FIFA hivatalos közleményében.

S, hogy ez pontosan mit jelent?

– Az Atletico Madrid és a Real Madrid most a téli átigazolási időszakban igazolhat és még regisztrálhat is labdarúgókat!

– Az ezt követő két átigazolási időszakban 2016 nyarán és ezt követően télen azonban csak igazolhat, regisztrálni nem regisztrálhat! Tehát a piaci eseményeknek aktív résztvevői lehetnek, úgy, ahogyan az FC Barcelona is az volt. Mint ismeretes Arda Turan esetében így jártak el a katalánok. A török aláírt, a csapattal készült, ám hivatalos bemutatkozásával meg kellett várni az átigazolási embargó végét.

– A játékosok eladását és távozását a szankcionálás nem érinti!

Emellett a két klubnak pénzbírságot is kell fizetnie a FIFA irányába! Az Atletico Madrid 900 ezer, míg a Real Madrid 360 ezer svájci frankot kell, hogy elutaljon a szövetség számlájára. Emellett pedig 90 nap alatt rendezniük kell az ügyben érintett játékosok helyzetét.

A FIFA közleményében emellett azt is olvashatjuk, hogy a vizsgálat az Atlético Madridnál a 2007 és 2014 közötti, míg a Real Madrid esetében a 2005 és 2014 közötti időszakra terjedt ki.

Érdekesség! – Egy katalán érdekeltségű lap a Mundo Deportivo arról ír, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség korábbi főtitkára Jerome Valcke, akit mellesleg szerdán menesztettek…, azon lobbizott, hogy a szóban forgó két futballklubot ne büntessék meg. A háttérben tehát zajlanak az események, s mennyi olyan dolog lehet, melyről nem is tudunk, s valószínűleg soha nem is fogunk tudni.

Mi lehet a döntés hozománya, milyen hatást válthat ki?

Az FC Barcelona esetében láthattuk, hogyan kell átvészelni egy ilyen időszakot, a katalánok nem remegtek meg, a csúcsra jutottak, ám játékukat több periódusban is jellemezte a fásultság amellett, hogy eredményesen fociztak. Érezhető volt, hogy hiányzik a csapatból a vérfrissítés. Minden csapat, minden keret más és más azonban, s rengeteget jelenthet egy-egy játékos döntése, távozása az összképet illetően. Nyilvánvalóan mindkét klub azon lesz, hogy kulcsjátékosait megtartsa. Valószínűleg láthatunk majd újratárgyalt szerződéseket, fizetésemeléseket. Ami pedig a rövidtávú eseményeket illeti, könnyen elképzelhető, hogy mind a két klub mélyen a pénztárcájába nyúl az elkövetkezendő hetekben, s hosszútávra bevásárol. Számítanunk kell tehát arra, hogy mind a Real Madrid, mind pedig az Atletico Madrid a vártnál sokkalta aktívabb résztvevője lesz a téli átigazolási időszaknak, s euró tízmilliók cserélnek majd gazdát nem várt és nem tervezett gyorsasággal.

A mémek természetesen gyorsan elárasztották az internetet, főszerepben a Real Madrid elnökével, akitől megvonták a “zsebpénzt”és kedvenc hobbiját.

Őszi Ádám