Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Még megvan a lépéselőny a Benficának – videóval

Megkezdődött a kieséses szakasz a Bajnokok Ligájában, méghozzá nem is akárhogy. A Benfica és a Zenit egy szenzációs meccsel kezdték meg a párharcot.

 

Benfica – Zenit 1:0 (0:0)
Helyszín
: Luzi Stadion, Lisszabon Vezette:  Rocchi (ITA)
Gólszerzők: Jonas (91.)
Sárga lap: Almeida, Jardel, Pizzi, Jonas ill. Witsel, Garcia, Criscito (2)
Kiállítva: Criscito (90.)

Benfica: Julio Cesar – Eliseu, Jardel, Lindelof, Almeida – Sanches, Samaris – Gaitan, Jonas, Pizzi (Garcela-Gonzalez) – Mitroglou (Jimenez)  Vezetőedző: Vitoria

Zenit: Lodigin – Criscito, Lombaerts, Garay, Anyukov – Garcia, Witsel – Danny (Mauricio), Hulk, Shatov (Zhirkov) – Dzyuba (Kokorin)  Vezetőedző: Villas-Boas

Messze ez volt a gyengébbnek tűnő párosítás kedd este, de szerencsére a csapatok nem mulasztották el megmutatni, miért is jutottak el idáig ebben a kiírásban. Mert habár sem a Benfica, sem a Zenit nem számít különösebben erősnek ebben az irdatlanul erős mezőnyben, egymás ellen most mégis bizonyíthattak. Előzetesen nehéz lett volna megítélni, hogy melyik csapat számít a párharc esélyesének, hiszen nagyon hasonló erősségű a két keret és a statisztikák is szinte ugyanannyit mutattak minden tekintetben. Hazai pályán mégis inkább a Benfica tűnhetett a favoritnak – legalábbis az odavágón. Ennek megfelelően a pirosban játszó hazaiak próbáltak meg inkább kezdeményezni, de nem volt könnyű dolguk. Nagyon jó szellemiséggel kezdtek, remek elképzeléseik voltak, ám az oroszok is kitűnő napot fogtak ki. Hatalmas iram és óriási színvonal volt a jellemző a játékra – a mérkőzés hozta azt, amit egy BL nyolcaddöntőtől elvárunk. Annak ellenére, hogy mindenki odatette magát és igazából támadólag lépett fel az első perctől fogva, a helyzetek mégis valahogy elmaradtak.

Döntő helyzetben hibáztak a támadások kialakításánál, vagy mentettek nagyot a védők – csak nézőpont kérdése. Igazából ez érthető, hiszen ahogy átlépték a felezővonalat, onnantól  már olyan nyomás nehezedett a labdát birtokló csapatra, hogy művészet lett volna megtartani a játékszert. Főleg a Benfica irányította a játékot, a Zenit inkább a gyors kontrákra helyezkedett be. Annak ellenére, hogy a vendégek nagyrészt átadták a területet portugál ellenfelüknek, ez nem jelentette azt, hogy kevésbé lettek volna veszélyesek. Mind a két kapunál akadtak szemgyönyörködtető mozdulatsorok, ám a gól csak nem akart jönni. A második félidőben aztán tovább próbálták növelni a fordulatszámot  a csapatok. Az egyértelmű volt, hogy a továbbjutásra csak a hazai meccs behúzásával lehet esély.

A Benficának létfontosságú volt a győzelem az első mérkőzésen, Oroszországban várhatóan alárendelt szerepet játszanak majd és ott többszörösen nehéz feladat lesz egyáltalán bevenni a kaput, nem hogy kiharcolni a továbbjutást. Ennek megfelelően csiszoltak egy kicsit a támadójátékukon és még keményebben próbálták meg szétszedni a kékek védekezését – a Zenit viszont nem engedett és továbbra is magabiztos volt hátul. Eközben az oroszoknak is akadtak lehetőségeik – vagyis folytatódott az, ami már az első 45 percben megkezdődött. Egyértelműen a Benfica járt közelebb a vezetés megszerzéséhez, de úgy tűnt, képtelenek megbirkózni a feladattal. A Zenit fegyelmezettsége és szervezettsége célt ért: meg tudták fékezni a piros mezes támadókat és kapkodásra tudták őket kényszeríteni. Az egyetlen reménysugarat a 90. perc hozta meg a hazaiak számára, amikor a játékvezető második sárgával kiállította Criscitót a Zenitből. Egy perc sem kellett ahhoz, hogy büntessenek a hazaiak: a kiállítás utáni szabadrúgásból azonnal gólt szerzett Jonas, amivel a Benfica nyerni tudott és előnyből várhatja a visszavágót.

http://www.dailymotion.com/video/x3sixkj_all-goals-and-highlights-benfica-1-0-zenit-16-02-2016_sport

Baranyai Balázs